MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Borçlu Olarak Allah Yolunda Şehid Olan Kimse

 

1. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

13050 (1) Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şehidin borcu dışındaki bütün günahları bağışlanır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/98) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

13051 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara hutbe verirken Allah'a iman etmenin ve Allah yolunda cihadın Allah katında en üstün amellerden olduğundan bahsetti. Bunun üzerine adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsam Allah günahlarımı bağışlar mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' karşılığını verdi. Sonra adama: ''Nasıl demiştin?'' diye sordu. Adam dediklerini tekrar edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine:

''Evet'' karşılığını verdi. Sonra yine adama: ''Nasıl demiştin?'' diye sordu. Adam dediklerini tekrar edip: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsam Allah günahlarımı bağışlar mı?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet bağışlar. Ancak borç bunun dışındadır. Bunu bana Cibril söyledi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/97, 98), Tirmizi 3/35, 36), Nesai, (2/62) ve Darimi (2/207) rivayet ettiler.

 

 

 

13052 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara hutbe verirken Allah'a iman etmenin ve Allah yolunda cihadın Allah katında en üstün amellerden olduğundan bahsetti. Bunun üzerine adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsam Allah günahlarımı bağışlar mı?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evetl! karşılığını verdi. Sonra adama: ''Nasıl demiştin?'' diye sordu. Adam yine: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsam Allah günahlarımı bağışlar mı?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Evet'' karşılığını verdi. Sonra bir daha adama: ''Nasıl demiştin?'' diye sordu. Adam tekrar: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsam Allah günahlarımı bağışlar mı?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet bağışlar. Ancak borç bunun dışındadır. Bunu bana Cibril söyledi'' buyurdu.

 

 

3. Cabir b. Abdullah

 

13053 (1) Cabir der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip:

"Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek canım ve malım ile öldürülene kadar düşmana karşı savaşırsam Cennete girer miyim?" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' karşılığını verdi. Adam geri dönüp giderken Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} onu çağırdı ve: ''Ancak ödeyemeyeceğin bir borç bırakman bunun dışındadır'' buyurdu. 

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1857) rivayet etti.

 

 

 

13054 (2)- Abdullah b. Muhammed b. Akil bildiriyor: Cabir b. Abdillah: "Adamın biri Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e gelip ... " dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını zikretti.

 

[Hasen]

 

 

 

13055 (3)- Cabir b. Abdullah bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek canım ve malım ile öldürülene kadar düşmana karşı savaşırsam Cennete girer miyim?" diye sordu. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Evet'' karşılığını verdi. Adam bunu iki veya üç defa tekrar edince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, ancak ödeyemeyeceğin bir borcunun bulunması halinde ölmen bunun dışındadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, cihad 6/34 (3156) ve Malik, Muvatta (461) rivayet ettiler.

 

 

 

13056 (4)- Cabir bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek canım ve malım ile öldürülene kadar düşmana karşı savaşırsam Cennete girer miyim?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, ancak ödeyemeyeceğin bir borç bırakman bunun dışındadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. Muhammed b. Abdullah b. Cahş

 

13057 (1) Muhammed b. Abdullah b. Cahş der ki: Mescid'in yanında cenazelerin konulduğu yerde oturmaktaydık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de aramızda bulunuyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) semaya doğru baktı. Sonra başını eğip elini alnına koyarak: ''Sübhanallah! sübhanallah. Ne kadar ağır bir hüküm indi'' dedi. O gün ve o gece bu konuda Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey sormadık. Muhammed der ki:

Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) inen ağır hükmün ne olduğunu sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Borç hakkında indi.

 

Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki eğer bir adam Allah yolunda öldürülür ve tekrar dirilirse, sonra bir daha Allah yolunda öldürülür ve tekrar dirilirse, sonra bir daha Allah yolunda öldürülür ve tekrar dirilirse ve borcu varsa borcunu ödeyene kadar Cennete giremez. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (7/314) ve Hakim (2/25) rivayet ettiler.

15989 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13058 (2)- Muhammed b. Abdullah b. Cahş der ki: Bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer Allah yolunda öldürülürsem benim için ne vardır?" diye sorunca: ''Cennet vardır'' buyurdu. Adam dönüp gideceği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Borç{lu olman) bunun dışındadır. Az önce bunu bana Cibril söyledi’’ buyurdu.

 

15890 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

13059 (3)- Muhammed b. Abdullah b. Cahş'ın, babasından bildirdiğine göre bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer öldürülene kadar Allah yolunda savaşırsam benim için ne vardır?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet vardır" buyurdu. Adam dönüp gideceği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Borç(lu olman) bunun dışındadır. Az önce bunu bana Cibril söyledi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

15891 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

5. Ebu Katade

 

13060 (1) Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsam Allah günahlarımı bağışlar mı?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah yolunda sabrederek ve sevabını Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsan Allah günahlarını bağışlar'' buyurdu. Bir müddet sonra adam bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Allah yolunda savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsam Allah günahlarımı bağışlar mı?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah yolunda savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsan Allah günahlarını bağışlar. Ancak borç(lu olman) bunun dışındadır. Bunu bana Cibril söyledi" karşılığını verdi. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/461), şafii, Sünen'de (682), Müslim (1885) ve Nesai (6/34) rivayet

 

 

 

13061 (2)- Abdullah b. Ebi Katade babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Allah yolunda cihadın ve Allah'a iman etmenin Allah katında en üstün amellerden olduğunu zikretti. Bunun üzerine adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer Allah yolunda öldürülürsem günahlarım bağışlanır mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabrederek ve sevabını Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsan günahların bağışlanır'' karşılığını verdi. Sonra Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Nasıl demiştin?'' diye sordu. Adam tekrar: "Eğer Allah yolunda öldürülürsem günahlarım bağışlanır mı?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet bağışlanır, Allah yolunda sabrederek ve sevabını Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsan günahların bağışlanır Ancak borç(lu olman) bunun dışındadır. Bunu bana Cibril söyledi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

13062 (3)- Ebu Katade, babasından bildiriyor: Bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Res(dü! Allah yolunda sabrederek ve sevabımı Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsam Allah günahlarımı bağışlar mı?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabrederek ve sevabını Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsan Allah günahlarını bağışlal''' karşılığını verdi. Adam bir müddet bekledikten sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer Allah yolunda öldürülürsem Allah günahlarımı bağışlar mı?" diye sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabrederek ve sevabını Allah'tan ümid ederek savaştan kaçmaksızın hep ilerleyerek düşmana karşı savaşırsan Allah günahlarını bağışlar. Ancak borç(lu olman) bunun dışındadır. Bunu bana Cibril söyledi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ