MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Deniz Savaşına Çıkanların Fazileti

 

1. Ümmü Haram (r.anha)

 

12934 (1) Ümmü Haram der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımda öğle uykusuna yatmışken gülerek uyandı. Ona: "Anam babam sana feda olsun! Neden gülüyorsun?" diye sorduğumda: "Rüyamda, ümmetimden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi (Allah yolunda savaş için) gemilere bindiklerini gördüm" buyurdu. Ona: "Allah'a dua et de beni onlardan kılsın" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Ümmü Haram'ı da onlardan biri kıl'' diye dua etti ve başını koyup uyudu.

Sonra yine gülerek uyandı. Ona: "Anam babam sana feda olsun! Neden gülüyorsun?" diye sorduğumda yine: "Rüyamda, ümmetimden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi (Allah yolunda savaş için) gemilere bindiklerini gördüm'' buyurdu. Ona: "Allah'a dua et de beni onlardan kılsın" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen bir öncekilerden olacaksın!" buyurdu.

Enes b. Malik der ki: "Daha sonra Ümmü Haram kocası Ubade b. es-Samit ile birlikte deniz savaşına çıktı. Ancak karaya çıktıktan sonra üzerine bindiği boz katırdan düşüp öldü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2799-2800), Müslim (1912), Ebu Davud (2493) ve İbn Mace (2776) rivayet ettiler.

 

 

 

12935 (2)- Ümmü Haram der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimde öğle uykusuna yattı..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktanr.

 

[Sahih]

 

26983 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12936 (3)- Enes b. Malik, teyzesi Ümmü Haram binti Milhan'dan bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımda öğle uykusuna yatmışken gülerek uyandi. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Neden gülüyorsun?" diye sorduğumda: "Rüyamda, ümmetinden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi (Allah yolunda savaş için) şu yeşil denizde gemilere bindiklerini gördüm'' buyurdu. Ona: "Allah'a dua et de beni onlardan kılsın" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de onlardan biri olacaksm'' diye dua etti ve başını koyup uyudu.

Sonra yine gülerek uyandı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Neden gülüyorsun?" diye sorduğumda yine: ''Rüyamda, ümmetinden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi (Allah yolunda savaş için) gemilere bindiklerini gördüm'' buyurdu. Ona: "Allah'a dua et de beni onlardan kılsın" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen bir öncekilerden olacaksın'' buyurdu.

Enes b. Malik der ki: "Daha sonra Ubade b. es-Samit, Ümmü Haram'la evlenince çıktığı deniz savaşına onu da götürdü. Denizden indikten sonra da karada bindiği binekten düşünce Ümmü Haram vefat etti."

 

[Sahih]

 

 

 

12937 (4)- Ümmü Haram binti Milhan der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün evimde öğle uykusuna yattI. Bir ara gülerek uyandı..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

2. Bir Kadın

 

12938- Ata b. Yesar, bir kadından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyurken gülerek uyandı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bana mı gülüyorsun?" diye sorduğumda: ''Hayır! Ama rüyamda, ümmetimden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi gemilere binip savaşa çıktıklarını gördüm'' buyurdu. Sonra bir daha başını koyup uyudu. Bir süre sonra yine gülerek uyandi. Yine: "Ey Allah'ın Resulü! Bana mı gülüyorsun?" diye sorduğumda: ''Hayır! Ama rüyamda, ümmetimden bazı insanların tahtlarına oturan krallar gibi gemilere binip savaşa çıktıklarını, ama az bir ganimetle ve bağışlanmış bir şekilde döndüklerini gördüm'' buyurdu. Ona: "Allah'a dua et de beni onlardan kılsın" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun için dua etti.

Ata b. Yesar der ki: "Daha sonraları Münzir b. ez-Zübeyr'le Bizans topraklarına çıktığımız savaşta bu kadını da gördüm. Bizans topraklarında da öldü."

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Abbas (r.a.)

 

12939- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden birinin evindeyken başını koyup uyudu. Bir ara uykudayken güldü. Uyandığında eşi: "Uyurken bir ara güldün. Neden güldün?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimden bazılarının Allah yolunda düşmanlara karşı savaşmak için gemilere bindiklerini gördüm ve çok beğendim'' buyurdu ve birçok hayırlara nail olacaklarını söyledi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (2461) rivayet etti.

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/281) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Muhammed b. Sabit el-Abdi'yi İbn Main bir rivayette güvenilir kabul etmiştir. Nesai de aynı görüştedir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir. "

 

 

SONRAKİ