MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Allah Yolunda Cihadda Samimiyet

 

1. Abdullah b. Atık

 

12940- Abdullah b. Atık der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda cihad için evinden çıkan kişi", '' buyurdu sonra orta, işaret ve başparmağını birleştirerek: ''Nerede mücahitler?'' diye sorup önceki sözüne şöyle devam etti: '' (Allah yolunda cihad için evinden çıkan kişi) bineğinden düşüp ölürse Allah ona şehit sevabı verir, Bu yolculukta bir hayvan tarafından sokulup ölmesi halinde yine Allah ona şehit sevabı verir, Bu yolda yatağında ölen kişiye de Allah şehit sevabı verir, Vurulup yerinde ölen kişi de varacağı yeri (cenneti) haketmiş olur, '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyleyene kadar vallahi ''Hatfe enfihi'' ifadesini hiçbir Araptan işitmiş değildim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (2/88) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

Heysemi (9426) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Muhammed b. İshak tedlis yapan biridir. Ahmed'in diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

2. Muaz b. Cebel (r.a.)

 

12941- Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "İki türlü savaşılır: Biri, Allah'ın rızasmı umarak, lidere itaat ederek, değerli malını (cihad için) bağışlayarak, arkadaşına kolaylık göstererek ve fesattan kaçınarak savaşır ki bu kişinin uykusu da, uyanıklığı da kendisine sevaptır, Övünmek, gösteriş yapmak, nam salmak için savaşan, lidere karşı gelen ve yeryüzünde fesat çıkaran kişi de yaptığı savaştan gereken sevabı alamadan geri döner. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, cihad 3/13 (2515) ve Nesai, biat (7/155) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ