MÜSNED-İ HANBEL

CİHAD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 6- Allah Yolunda Cihad Edenlerin Fazileti

12931 FARKLI

 

16. Ebu Musa (r.a.)

 

12929 (1) Ebu Bekr b. Abdullah b. Kays der ki: Düşmanla karşı karşıya iken babamın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet kapıları kılıçların gölgesi altındadır'' buyurdu" dediğini işittim. Oradan eski püskü giyimli bir adam kalkıp: "Ey Ebu Musa! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bunu bizzat sen işittin mi?" diye sorunca, babam: "Evet!" dedi. Bunun üzerine soran adam arkadaşlarının yanına döndü. "Size selam olsun!" diyerek kılıcının kınını kırdı ve ölene kadar düşmanla savaştı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, imaret (3/1511), Tirmizi 41186 (1659) ve Bağavi, Şerhu's-Sünne'de (10/353) rivayet ettiler.

 

 

 

12930 (2)- Ebu Bekr b. Abdillah b. Kays der ki: Düşmanla karşı karşıya iken babamın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet kapıları kılıçların gölgesi altındadır'' buyurdu" dediğini işittim. Oradan eksi püskü giyimli bir adam kalkıp: "Ey Ebu Musa! Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu bizzat sen işittin mi?" diye sorunca, babam: "Evet!" dedi. Bunun üzerine soran adam arkadaşlarının yanına döndü. "Size selam olsun!" diyerek kılıcının kınını kırdı ve ölene kadar düşmanla savaştı.

 

[Sahih]

 

 

17. Muaz b. Enes

 

12931- Sehl, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına savaşa çıkmalarını emretti. Adamın biri geride kalarak ashabla birlikte yola çıkmadı. Ailesine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile öğle namazını kılacağım. Ona selam verip vedalaşacağım. O da bana, kıyamet gününde şefaatçim olacak bir dua edecek, ondan sonra diğerlerine yetişeceğim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kıldırdıktan sonra adam selam vererek yanına geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Arkadaşların seni ne kadar geçtiler biliyor musun?'' diye sorunca, adam: "Evet! Onlar sabah yola çıkıp beni geçtiler" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki fazilet bakımından seni iki doğu ve iki batı arasındaki uzaklıktan daha da çok geçtiler'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/423) rivayet etti.

Heysemi (9469) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Zebban b. Faid'i Ebu Hatim güvenilir kabul etmiş, bir grup alim zayıf addetmiştir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

18. İbn Abbas (r.a.)

 

12932 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müfreze çıkardı. İçlerinde Abdullah b. Revaha da vardı. Çıkacakları gün bir Cuma gününe denk düşünce Abdullah: "Ben geride kalacağım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Cuma namazını kıldıktan sonra da diğerlerine yetişirim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma namazını kıldırdıktan sonra Abdullah'ı görünce: ''Neden sabah vakti arkadaşlarınla birlikte yola çıkmadın?'' diye sordu. Abdullah: "Seninle Cuma namazını kılmak istedim. Namazdan sonra da peşlerinden gideceğim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyada ne varsa hepsini infak etseydin dahi onların sabah vakti çıkmakla kazandıklarını kazanamazdın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizı (3/13) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12081) rivayet ettiler.

 

 

 

12933 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zeyd komutasında Mute'ye bir ordu çıkardı. Zeyd'in ölmesi halinde komutayı Cafer'in, Cafer'in ölmesi halinde de komutayı İbn Revaha'nın almasını emretti. Ancak Abdullah b. Revaha diğerleriyle birlikte çıkmayıp geride kaldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma namazını kıldırdıktan sonra onu görünce:''Neden geride kaldın?'' diye sordu. Abdullah: "Cuma namazını seninle kılmak istedim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yolunda sabah veya akşam yol almak dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

 

SONRAKİ