MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

78- Kurban Bayramı Gününde Mina'da Hutbe Vermek

 

I, İbn Abbas (r.a.)

 

12164- İbn Abbas der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Bugün nasıl bir gündür?'' diye sorunca: "Bugün kutsal bir gündür" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu belde nasıl bir beldedır?'' diye sorunca: "Bu belde kutsal bir beldedir" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu ay nasıl bir aydır?'' diye sorunca: "Bu ay kutsal bir aydır" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi mallarınız ve kanlarınız da birbirinize karşı kutsaldır'' buyurdu. Bunu birkaç defa tekrar ettikten sonra başını göğe doğru kaldırdı ve birkaç defa: ''Allahım! Tebliğimi yaptım mı?'' dedi. Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda Allah'ı şahit tutmak için bu sözü söyledi. Daha sonra:

''Burada bulunanlar (bu söylediklerimi) burada bulunmayanlara iletsin. Benden sonra birbirlerinin boyunlarını vuran kafirlere dönmeyin.'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1739, 7079) ve Tirmizi (2193) rivayet ettiler.

 

 

2. Hirmas b. Ziyad

 

12165 (1) Birmas b. Ziyad el-Bahili der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kurban bayramı gününde Mina'da bineği üzerinde hutbe verdiğini gördüm"

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1954), Nesai:, es-Sünenu'l-kübra'da (4095), İbn Huzeyme (2953) ve İbn Hibban (3875) rivayet ettiler.

 

 

 

12166 (2)- Birmas b. Ziyad el-Bahili der ki: "Kurban bayramı gününde babamın bineğinin arkasına binmiştim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Mina'da devesi üzerinde hutbe veriyordu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12167 (3)- Birmas b. Ziyad el-Bahili der ki: "Küçükken babam beni eşeğinin arkasına bindirmişti. Mina'da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Adba adlı devesinin üzerinde hutbe verdiğini gördüm"

 

[-Sahih-]

 

 

 

12168 (4)- Hirmas b. Ziyad el-Bahili der ki: "Babam beni bineğinin arkasına bindirmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kurban bayramı gününde Mina'da Adba adlı devesinin üzerinde insanlara lıutbe verdiğini gördüm."

 

[-Sahih-]

 

 

3. Abdullah b. Kurt

 

12169- Abdullah b. Kurt bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında günlerin en üstünü Kurban bayramı (m birinci) günü, sonra da Kurban bayramının ikinci günüdür'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kesmesi için beş veya altı deve getirildiğinde bu develerden lıer biri kesime kendisinden başlansın diye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaklaşmaya başladılar. Kesim işi bittikten sonra ise anlayamadığım, sessizce bir şeyler söyledi. Yanımdakilerden birine: "Ne dedi?" diye sorduğumda: ''İsteyen etten kesip alabilir'' buyurdu" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, mentısik 2/148 (1765) ve İbn Hibban (s. 258, no: 1044) rivayet ettiler.

Hakim (4/221) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

4. Ashabdan Biri

 

12170 (1) Murra, ashab'dan bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kulaklarının ucu kesik olan kırmızı devesi üzerinde bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde bize: ''Bugünün hangi gün olduğunu biliyor musunuz?'' diye sorunca: "Kurban bayramı günüdür" dedik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söylediniz, Hacc-ı Ekber günüdür'' buyurdu ve: ''Bu ayın hangi ay olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu. "Zilhicce ayıdır" dediğimizde: ''Doğru söylediniz, Allah'ın mübarek ayıdır'' buyurdu ve: ''Bu beldenizin hangi belde olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu. "Meş'arul-Haram" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söylediniz'' buyurdu ve şöyle devam etti: "Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsalfığı gibi mallarınız ve kanlarınız da birbirinize karşı kutsaldır. Ben sizden önce (cennetteki) Havz'a gidecek ve orada sizleri bekleyeceğim. Diğer ümmetiere karşı sizlerin çokluğuyla övüneceğim. Onun için yüzümü kara çıkarmayın. Beni gördünüz ve söylediklerimi işittiniz. Yarın benden dolayı sizlere soru sorulacak, Benim adıma yalan söyleyenler cehennemdeki yerlerine de hazırlansınlar. Bilin ki Havz başında bazıları yanımdan uzaklaştırılacak. ''Rabbim! Ama bunlar ashtibım!'' dediğimde, bana: ''Senden sonra neler yaptıklarını bilmiyorsun'' denilecek.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (42) rivayet etti.

 

 

 

12171 (2)- Murra et- Tayyib der ki: Şu adamda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam bana dedi ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kurban bayramı gününde kulaklarının ucu kesik olan kırmızı devesi üzerinde bizlere hitab etti. Hutbesinde: ''Bugün Kurban bayramı günü, Hacc-ı Ekber günüdür'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Farklı kanallardan şahidini Buhari, hac (2/217), Ebu Davud, hac-2/195 (1945) ve İbn Mace, hac (3058) rivayet ettiler. Murra kanalıyla Abdullah (b. Mes'ud)'dan rivayet edilmiştir.

 

 

5. Hizyem b. Amr

 

12172- Hizyem b. Amr der ki: Veda haccındaki hutbesinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi mallarınızı kanlarınız ve onurlarınız da birbirinize karşı kutsaldır'' buyurduğuna şahit oldum''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4002) ve İbn Huzeyme (3808) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Kahil

 

12173- Ebu Kahil der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, kulaklarının ucu kesik olan devesinin üzerinde insanlara hutbe verdiğini gördüm. Habeşli biri de devesini yularından tutmuştu."

 

[-Sahih-]

 

25665 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

7. Ebu Bekre

 

12174 (1) Ebu Bekre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında bir hutbe verdi. Hutbesinde şöyle buyurdu: ''Bilin ki zaman Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı gündeki durumuna geri dönmüştür. Bir yıl on iki aydır. Bu aylardan dördü haram aylardır. Haram aylardan üçü peşpeşe gelir ki bunlar Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarıdır. Diğeri de Cemaziyelahir ile Şaban ayı arasında olan Mudar kabilesinin Receb ayıdır. '' Sonra: ''Bugün hangi gündür?'' diye sordu. Biz: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu cevabımız üzerine susunca bu güne başka bir isim koyacağım zannettik. Sonra: ''Bu gün Kurban günü değilmi?'' diye sorunca: "Tabi ki Kurban günüdür" dedik. Sonra: ''Bu ay hangi aydır?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu cevabımız üzerine susunca bu aya başka bir isim vereceğini zannettik. Sonra: ''Bu ay Zilhicce ayı değil mi?'' diye sorunca: "Tabi ki Zilhicce ayıdır" dedik. Sonra: ''Bu belde hangi beldedir?'' diye sordu. Biz: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu cevabımız üzerine susunca bu beldeye başka bir isim koyacağım zannettik. ''Burası (haram olan) belde değil midir?'' diye sorunca: "Tabi ki öyledir" dedik. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Böylesi kutsal bir be lde de ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi kanlarınızı mallarınız ve onurlarınız / namuslarınız da birbirinize haramdır! Rabbinizin huzuruna çıkacak ve amellerinizden yana hesap vereceksiniz. Benden sonra birbirlerinin boyunlarını vuran sapkınlara dönmeyin! Gereği gibi tebliğ ettim mi? Bunları burada olanlar olmayanlara bildirsin. Zira hazır bulunan kişi bu sözleri kendisinden daha iyi idrak edebilecek birine ulaştırabillr. ''

Ravi Muhammed (b. Sirin) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibi de oldu. Zira bu sözleri başkalarından haber alan bazıları bizzat dinleyenlerden daha iyi kavrayabilmiştir."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (4406) ve Müslim 3/1305 (1679) rivayet ettiler.

 

 

 

12175 (2)- Ebu Bekre bildiriyor: Kurban bayramı günü olunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesine bindi. Adamın biri de devenin yularından tutmuştu. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gün hangi gündür?'' diye sordu. Biz sustuk ve bu güne başka bir isim koyacağım zannettik. Sonra: ''Bu gün Kurban gÜnÜ değil mi?'' diye sordu. "Tabi ki Kurban günüdür" dedik. ''Bu ay hangi aydır?'' diye sorunca biz yine sustuk ve bu aya başka bir isim koyacağım zannettik. Sonra: ''Bu ay Zilhicce ayı değil midir?'' diye sorunca: "Tabi ki Zilhicce ayıdır" dedik. Sonra: ''Bu belde hangi beldedir?'' diye sordu. Biz sustuk ve bu beldeye farklı bir isim koyacağını zannettik. ''Burası (haram olan) belde değil midir?'' diye sorunca: "Tabi ki öyledir" dedik. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Bu ayınızda ve bu beldenizde bu gÜnÜnÜzÜn haramfığı gibi kanlarınızı mallarınız ve onurlarınız da birbirinize haramdır! Bunları burada olanlar olmayanlara bildirsin. Zira hazır bulunan kişi bu sözleri kendisinden daha iyi idrak edebilecek birine ulaştırabilir. ''

 

Ravi Muhammed ekledi: Adamın biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğu gibi de olmuştur (bu sözleri başkalarından haber alan bazıları bizzat dinleyenlerden daha iyi kavrayabilmiştir)" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12176 (3)- Ebu Bekre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da bir hutbe verdi. Hutbesi esnasında: ''Bugün hangi gündür?'' diye sordu. Biz: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu cevabımız üzerine susunca bu güne başka bir isim vereceğini zannettik. Sonra: ''Bu gün Kurban (bayramı) günü değil mi?'' diye sorunca: "Tabi ki Kurban günüdür" dedik. Sonra: ''Bu belde hangi beldedir?'' diye sordu. Biz: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Burasl (haram olan) belde değil midir?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki öyledir" dedik. Bunun üzerine: "Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gÜnünüzün kutsallığı gibi kanlarınızı mallarınızı onurunuz ve namusunuz birbirinize haramdır!'' buyurdu ve: ''Tebliğimi yaptımml?'' diye sordu. Biz: "Evet, yaptın" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Şahit ol! Bunları burada olanlar olmayanlara bildirsin. Zira hazır bulunan kişi bu sözleri kendisinden daha iyi idrak edebilecek birine ulaştırabilir'' buyurdu. Buyurduğu gibi de oldu. Yine o hutbesinde: ''Benden sonra birbirlerinin boyunlarını vuran kafirlere dönmeyinl'' buyurdu.

 

[Salıih]

 

Abdurrahman b. Ebi Bekre der ki: (Muaviye'nin Basra elçisi olan) İbnu'l-Hadrami, (Hz. Ali'nin ona karşı gönderdiği) Cariye b. Kudame tarafından yakılarak öldürüldüğü gün (Cariye'nin adamları) yüksekçe bir yerden Ebu Bekre'yi gördüler ve: "Bu Ebu Bekre!" demeye başladılar. a,ınemin bana bildirdiğine göre babam (Ebu Bekre): "Şayet yanıma girecek olsalardı bir kamışı (sopayı) dahi onlara uzatmazdım (elime dahi almazdım)" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7078) rivayet etti.

 

 

 

12177 (4)- Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurb an bayramı gününde bize bir hutbe verdi. Her bir topluluğun yanında biraz konuştu. Sonra: ''BugÜn hangi gÜndÜr?'' diye sordu. Biz sustuk ve bu güne başka bir isim vereceğini za,ınettik. Sonra: ''Bu gÜn Kurban gÜnÜ değil mi?'' diye sordu. "Tabi ki öyle" dedik. Sonra: ''Bu ay hangi aydır?'' diye sorunca biz yine sustuk ve bu aya başka bir isim koyacağını zannettik. ''Bu ay Zilhicce ayı değil midir?'' diye sorunca: "Tabi ki Zilhicce ayıdır" dedik. Sonra: ''Bu belde hangi beldedir?'' diye sordu. Biz sustuk ve bu beldeye farklı bir isim koyacağını zannettik. ''Burası haram olan belde değil midir?'' diye sorunca: "Tabi ki öyledir" dedik. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Bu ayınızda ve bu beldenizde bu gününüzün haramlığı gibi Allah'a kavuşana kadar kanlarınızı mallarınız ve ırzlarınız da birbirinize haramdır! Bunları burada olanlar olmayanlara bildirsin. Zira hazır bulunan kişi, bu sözleri kendisinden daha iyi idrak edebilecek birine ulaştırabilir. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

12178 (5)- Ebu Bekre der ki: "Kurban bayramı günü olunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devesine bindi ve: ''Bugünün hangi gün olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu ... " Sonrasında ravi İbn Ebi Adiy'in rivayetinin aynısını zikreder ve şöyle devam eder: Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki defa: ''Bunları burada bulunanlar bulunmayanlara aktarsın. Zira hazır bulunan kişi, bu sözleri kendisinden daha iyi kavrayabilecek birine ulaştırabilir'' buyurdu. Daha sonra devesiyle kurbanlık koyunların bulunduğu tarafa yöneldi ve iki adama bir koyun, üç adama bir koyun olacak şekilde koyunları paylaştırdı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12179 (6)- Ebu Bekre anlatıyor: Kurban bayramı gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde: ''Bugün hangi gündür?'' veya: ''Bugünün hangi gün olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu. Biz: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu cevabımız üzerine susunca bu güne başka bir isim koyacağım zannettik. Sonra: ''Bu gün Kurban günü değil mi?'' diye sorunca: "Tabi ki Kurban günüdür" karşılığını verdik. Sonra: ''Bu ay hangi aydır?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu cevabımız üzerine susunca, bu aya başka bir isim koyacağım zannettik. Sonra: ''Bu ay Zilhicce ayı değil mi?'' diye sorunca: "Tabi ki Zilhicce ayıdır" dedik. Sonra:

 

''Bu belde hangi beldedir?'' diye sordu. Biz: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu cevabımız üzerine susunca bu beldeye başka bir isim koyacağım zannettik. ''Burası (haram olan) belde değil midir?'' diye sorunca: "Tabi ki öyledir" karşılığını verdik. Bunun üzerine: "Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi Rabbinize kavuşana kadar kanlarınız ve mallarınız birbirinize haramdır''! buyurdu ve: ''Tebliğ ettim mi?'' diye sordu. Biz: "Evet, ettin" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Şahit ol! Bunları burada olanlar olmayanlara bildirsin. Zira hazır bulunan kişi bu sözleri kendisinden daha iyi idrak edebilecek birine ulaştırabilir. Benden sonra birbirlerinin boyunlarını vuran ka.fı"rlere dönmeyin!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

8. Ebu Gadiye

 

12180 (1) Ebu Gadiye el-Cuheni der ki: Akabe cemresinin taşlanacağı gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere hitab etti. Hutbesinde: ''Ey insanlar! Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi Rabbinize kavuşana kadar kanlarınız ve mallarınız birbirinize haramdır'' buyurdu ve: ''Tebliğ ettim mi?'' diye sordu. Ashab: "Evet, ettin" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Tebliğ ettim mi?'' dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

12181 (2)- Ebu Gadiye el-Cuheni der ki: Akabe'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat etmiştim ... Allah Resulü şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Kanlarınız ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

 

12182 (3)- Ebu Gadiye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim." -Ebu Said rivayetinde: Ona: "Sağ elinle mi?" diye sorduğumda: "Evet" dedi- "Akabe cemresinin taşlanacağı günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi ve: ''Ey insanlar! Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi Rabbinize kavuşana kadar kanlarınız ve mallarınız birbirinize haramdırf'' buyurdu. Sonra: ''Tebliğ ettim mi?'' diye sordu. Ashab: "Evet, ettin" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Şahit ol'' buyurdu. Daha sonra: "Benden sonra birbirlerinin boyunlarını vuran kafirlere dönmeyinf'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

9. Cabir ve Ebu Said

 

12183 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haccettiği zaman:

IlEn mukaddes gün hangi gündür?'' diye sorunca, ashab: "Bugün" dediler. ''En mukaddes ay hangi aydır?'' diye sorunca, ashab: "Bu ay" dediler. ''En mukaddes belde hangisidir?'' diye sorunca, ashab: "Bu belde" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi kanlarınız ve mallarınız da birbirinize haramdırf'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (15/27) rivayet etti.

 

 

 

12184 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde: ''En mukaddes gün hangi gündür?'' diye sorunca, ashab: "Bugün" dediler. ''En mukaddes ay hangi aydır?'' diye sorunca, ashab: "Bu ay" dediler. ''En mukaddes belde hangisidir?'' diye sorunca, ashab: "Bu belde" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi kanlarınız ve mallarınız da birbirinize haramdır'' buyurdu ve: ''Tebliğ ettim mi?" diye sordu. Ashab: "Evet, ettin" dediklerinde de: ''Allahım! Şahit ol'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12185 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

12186 (4)- Ebu Said el-Hudri der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilin ki en mukaddes gününüz bu gün, en mukaddes ayınız bu ay ve en mukaddes beldeniz bu beldedir. Böylesi kutsal bir beldede ve böylesi kutsal bir ayda bu gününüzün kutsallığı gibi mallarınız ve kanlarınız da birbirinize haramdır!" buyurdu ve: "Tebliğ ettim mi?" diye sordu. Ashab: "Evet, ettin" dediklerinde de: ''Allahım! Şahit ol!'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, ilim (1/26), Müslim, kasame 3/1305 (1679), Ebu Davud 2/183 (1905), Tirmizi 5/273 (3087) ve Darimi, menasik 2/93 (1916) rivayet ettiler.

 

 

 

12187 (5)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde bizlere bir hutbe verdi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10. Ebu Umame

 

12188 (1) Süleym b. Amir der ki: Ebu Umame'nin şöyle dediğini işittim: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbe verdiğini işittim. Ced'a denilen devesinin üzerine binmiş, üzenginin üzerinde ayakta dikilmiş ve: "Beni duyuyor musunuz?" diye bağırıyordu. İnsanların gerisinden bir adam: "Ne diyorsun?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Rabbinize kulluk edin, beş vakit namazınızı kılını Ramazan ayınızı oruçlu geçirin, mallarınızın zekatını verin, yöneticilerinize itaat edin ki cennete giresiniz" dedi. Süleym b. Amir der ki: Ebu Umame'ye: "Ey Ebu Umame! Bunu duyalı ne kadar zaman oluyor?" diye sorduğumda: "Duyduğumda otuz yaşındaydım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (616), İbn Hibban (4563), Taberani, M. el-Kebir'de 8/181 (7664) rivayet etti. Hakim (1/9, 389) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

12189 (2)- Ebu Umame der ki: Veda haccında ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte haccettim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra: ''Belki de bu yıldan sonra beni aranızda göremezsiniz! Belki de bu yıldan sonra beni aranızda göremezsiniz! Belkı de bu yıldan sonra beni aranızda göremezsiniz!'' buyurdu. Bunun üzerine Şenue kabilesi adamlarına benzeyen uzun boylu bir adam kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman ne yapalım?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbinize kulluk edin, beş vakit namazınızı kılını Ramazan ayınızı oruçlu geçirin, haccınızı ifa edin, gönül hoşluğuyla mallarınızın zekaunı verin ve Rabbinizin cennetine girin '' dedi.

 

[Sahih]

 

25523 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12190 (3)- Ebu Umame der ki: "Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Ced'a denilen devesinin üzerinde hutbe verdiğini işittim."

 

 

 

11. Ashabdan Biri

 

12191 (1) Abdurrahman b. Muaz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da insanlara bir hutbe verdi ve konaklamaları gereken yerleri gösterdi. Kıblenin sağ tarafına işaret ederek: ''Muhacirler burada konakfasın'' buyurdu. Kıblenin sol tarafını da göstererek: ''Ensar şurada konaklasın. Diğer insanlar da onların çevresinde konakfasm'' buyurdu. Onlara haccın nasıl yapılacağını öğretti. Mina'da bulunanların hepsi, hatta evlerinde bulunanların bile bunları işitmesi sağlandı. Orada yine: ''Şeytal1l taşlarken çakıl taşlan gibi ufak taşlar kullanın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12192 (2)- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan Abdurrahman b. Muaz et- Teymi der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

 

12. Amr b. el-Ahvas

 

12193- Süleyman b. Amr b. el-Ahvas, babasından bildiriyor: "Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hitab ettiğini işittim. Bu hutbesinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bugün hangi gündür?" diye sordu ... " Sonrasında ravi, Kurban bayramında verilen sözkonusu hutbeyi aktarır.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3334), Tirmizi (2159) ve İbn Mace (2669) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ