MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

79- Kurban Bayramı Günü Dışında Cemreleri (Şeytanlan) Taşlama Zamanı ve Adabı

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

12194- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldıktan sonra gün sonuna doğru gelip veda tavafını yaptı. Sonra Mina'ya döndü ve teşrik günlerini orada geçirdi. Bu günler içinde güneş tepe noktasını aştıktan sonra cemreleri taşladı. Her cemreyi yedi taşla taşladı. Her taşı atarken tekbir getirdi. Birinci ile ikinci cemreyi taşladıktan sonra uzunca durup dua ederken, üçüncü cemreyi taşladıktan sonra ise durmaz oradan ayrılırdı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/582 (1751), Ebu Davud, hac 2/201 (1973) ve İbn Huzeyme, hac 4/311 (2956) rivayet ettiler.

12139 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Ömer

 

12195- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer, Kurban bayramı gününden sonraki cemreleri taşlamaya yürüyerek gidip gelirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını ileri sürerdi."

 

[Hasen]

 

12080 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

3. İbn Abbas (r.a.)

 

12196 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemreleri, güneş tepe noktasını aşarken veya aştıktan sonra taşladı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/104, "hasen") rivayet etti.

 

 

 

12197 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemreleri, güneş tepe noktasını aştıktan sonra taşladı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12198 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemreleri, güneş tepe noktasını aşarken taşladı."

 

[-Sahih-]

 

 

4. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

12199 (1) Amr b. Şuayb , babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci cemrenin yanında, birinci cemrenin yanında durduğundan daha fazla durdu. Sonra Akabe'deki cemreye gelip onu taşladı. Ancak taşladıktan sonra yanında durmadı."

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/259) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti. İsnadında hakkında tenkitler bulunan Haccac b. Ertaa vardır" demiştir.

 

 

 

12200 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci cemrenin yanında, birinci cemrenin yanında durduğundan daha fazla durdu. Sonra Akabe'deki cemreye gelip onu taşladı. Ancak taşladıktan sonra yanında durmadı."

 

[-Sahih-]

 

 

5. İbn Ömer (r.a.)

 

12201- Zühri der ki: "Bize ulaştığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mescidden (Hayf mescidinden) hemen sonra gelen ilk cemreyi yedi taşla taşlardı. Attığı her taşla da tekbir getirirdi. Sonra yönü kıbleye doğru olacak şekilde bu cemrenin önünde durur, ellerini kaldırıp dua ederdi. Bu cemrenin önünde de uzunca dururdu. Sonra ikinci cemreyi de yedi taşla taşlardı. Attığı her taşla da tekbir getirirdi. Sonra sol tarafa vadinin içine inip kıbleye yönelerek ellerini kaldırır dua ederdi. Ardından Akabe'deki cemrenin yanına gelirdi. Ona da yedi taş atar, attığı her bir taşla tekbir getirirdi. Taşlamayı bu şekilde bitirdikten sonra durmaz, oradan ayrılırdı. Salim'in de İbn Ömer'den naklen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını anlattığını işittim. İbn Ömer de taşlamayı bu şekilde yapardı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric. Buhari (3/465, 466) rivayet etti.

12077 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Hz. Aişe (r.anha)

 

12202 (1) Hz. Aişe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Mina'da seni güneşten koruyacak bir ev veya bir bina yapalım mı?" diye sorduğumda: ''Hayır! Orası önce gelenin yerleşeceği bir yerdir'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/212 (2019), Tirmizi, hac 2/219 (881, "hasen sahih"), İbn Mace, hac 2/1000 (3006) ve Darimi, hac 2/100 (1937) rivayet ettiler. Hakim (1/467) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

12203 (2)- Hz. Aişe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Mina'da sana gölgelik olarak bir ev yapalım mı?" diye sorduğumuzda: ''Hayır! Mina önce gelenin yerleşeceği bir yerdir'' dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ