MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

77- Kurban, Tıraş, Şeytan Taşlama ve Dönüş Tavefından Birini Diğerinden Önce veya Sonra Yapmanın Caiz Olması

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

12148 (1) İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kişinin kurban kesmeden önce tıraş olması ve benzeri konular sorulunca: ''Bir sakıncası olmaz! Bir sakıncası olmaz!'' şeklinde cevap vermeye başladı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari: (1721) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4104) rivayet ettiler.

 

 

 

12149 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kişinin hac ibadetlerinden bazılarını diğerlerinden önce veya sonra yapması sorulunca: ''Bir sakıncası olmaz'' şeklinde karşılık verdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12150 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kurban, şeytan taşlama, tıraş gibi ibadetlerde sıralama gözetmeme, birini diğerinden önce veya sonra yapma konusu sorulunca: ''Bir sakıncası olmaz!'' şeklinde karşılık verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (84, 1723, 1735), Ebu Davud (1983), İbn Mace (3050) ve Nesai (5/272) rivayet ettiler.

 

 

 

12151 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şeytan taşlama, kurban ve tıraş konusunda birini diğerinden önce veya sonra yapma konusunda: ''Bir sakıncası olmaz!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12152 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri Veda haccında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Kurban kesmeden önce tıraş oldum" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret ederek: ''Bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Başka bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Şeytanı taşlamadan önce kurbanı kestim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret ederek: ''Bir sakıncası olmaz'' buyurdu. O günü bu tür ibadetlerde birini diğerinden önce veya sonra yapma konusunda ne sorulduysa Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret ederek: ''Bir sakıncası olmaz'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (84) ve İbn Mace (3049) rivayet ettiler.

 

 

 

12153 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Kurban bayramı gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kişinin şeytanı taşlamadan önce tıraş olması veya kurban kesmesi ve benzeri konular sorulunca: ''Bir sakıncası olmaz! Bir sakıncası olmazrı dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

12154 (7)- İbn Abbas der ki: Kurban bayramı gününde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Şeytan taşlamadan kurban kesen veya kurban kesmeden tıraşını olan kişinin durumu nedir?" diye sorulunca: ''Bir sakıncası olmaz'' buyurdu. O günü kendisine bu yönde ne sorulduysa bir şeyatacak gibi elini kapatıyor ve: ''Sakıncası olmaz! Sakıncası olmaz!'' karşılığını veriyordu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12155 (8)- İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Kurban kesmeden önce tıraşımı oldum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakıncası olmaz, şimdi de kurbam kesebilirsin'l buyurdu. Başka bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Şeytanı taşlamadan önce kurbanı kestim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de şeytanı taşlayabillrslnı bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12482) rivayet etti.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

12156 (1) Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, bineği üzerinde Mina'da durduğunu gördüm. Adamın biri yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben tıraşın kurbandan önce yapılacağını sanıyordum. Bundan dolayı kurban kesmeden önce tıraş oldum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ŞImdi de kurbanını kesebilırsını bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Başka bir adam gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben kurbanın şeytan taşlamadan önce yapılacağını sanıyordum. Bundan dolayı şeytanı taşlamadan kurban kestim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ŞImdi de şeytanı taşlayabllirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ibadeti diğerinden önce yapan ve bunu soran herkese: ''ŞImdi de yapabilirsin, bir sakıncası olmaz'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2285), Buhari (124, 1737, 6665) ve Müslim (1306) rivayet ettiler.

 

 

 

12157 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulu! Şeytanı taşlamadan önce tıraşımı oldum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi şeytanı taşla, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. (Başka bir defasında rivayet ederken adamın: "Kurbanı kesmeden önce tıraşımı oldum" dediğini, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Şimdi kurbanını kes, bir sakıncası olmaz'' buyurduğunu zikretmiştir.) Başka biri: "Şeytanı taşlamadan önce kurbanı kestim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi şeytanı taşla, bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12158 (3)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bilmeden şeytanı taşlamadan önce kurbanı kesmişim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi şeytan! taşlayabilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Başka bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Kurbanı kesmeden önce tıraş oldum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi kurbanı kesebilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. O günü bir ibadeti diğerinden önce yapan ve bunu soran herkese: ''Şimdi de yapabilirsin, bir sakıncası olmaz'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Daha uzun bir metinle Malik, Muvatta'da (s. 421) rivayet etti.

 

 

 

12159 (4)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, bineği üzerinde Mina'da durduğunu gördüm. Adamın biri yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben tıraşın kurbandan önce yapılacağını sanıyordum. Bundan dolayı kurban kesmeden önce tıraş oldum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de kurbanını kesebilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Başka bir adam gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben kurbanın şeytan taşlamadan önce yapılacağını sanıyordum. Bundan dolayı şeytanı taşlamadan kurban kestim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de şeytanı taşlayabilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ibadeti diğerinden önce yapan ve bunu soran herkese: ''Şimdi de yapabilirsin, bir sakıncası olmaz'' dedi."

Abdurrezzak rivayetinde ifade şöyledir: Başka bir adam gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben tıraşın şeytan taşlamadan önce yapılacağını sanıyordum. Bu sebeple şeytanı taşlamadan önce tıraş oldum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de şeytanı taşlayabilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12160 (5)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Kurban bayramı gününde adamın biri Akabe cemresinin yanında duran Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Şeytanı taşlamadan önce tıraşımı oldum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de şeytanı taşlayabilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Başka bir adam geldi ve: "Şeytanı taşlamadan kurbanı kestim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de şeytanı taşlayabilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Başka bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Şeytanı taşlamadan önce veda tavafını yaptım" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de şeytanı taşlayabilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. O günü bu yönde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ne sorulduysa: ''Şimdi de yapabilirsin, bir sakıncası olmaz'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12161 (6)- Abdullah b. Amr b. el-As anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde bineği üzerinde durmuşken insanlar gelip ona soru sormaya başladılar. Biri: "Ey Allah'ın Resulü! Şeytan taşlamanın kurban kesmeden önce yapılacağını bilmiyordum. Bundan dolayı şeytanı taşlamadan önce kurbanı kestim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de şeytanı taşlayabilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Başka biri:

"Ey Allah'ın Resulü! Kurban kesmenin tıraştan önce yapılacağını bilmiyordum. Bundan dolayı kurbanı kesmeden önce tıraş oldum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de kurbanı kesebilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. O günü unutarak veya bilmeyerek bir ibadetin diğerinden önce veya sonra yapılması konusunda sorulan tüm sorulara Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de yapabilirsin, bir sakıncası olmaz'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

12162 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanı kesti, tıraşını oldu ve insanların yanında oturdu. O günü kendisine ne sorulduysa: ''Bir sakıncası olmaz! Bir sakıncası olmaz!'' dedi. Adamın biri gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Kurbanı kesmeden önce tıraşımı oldum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Sonra başka bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Şeytanı taşlamadan önce tıraşımı oldum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine şöyle buyurmuştur: ''Arafat'ın her yerinde vakfe yapılabilir. Müzdelife'nin her yerinde vakfe yapılabilir. Mina'nın her yerinde kurban kesimi yapılabilir. Mekke'nin bütün yolları (Mekke'ye giriş ve çıkış için) uygundur ve bu yollarda kurban kesimi yapılabilir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ilim (1/31), Müslim, hac (2/893), Ebu Davud (1983), Nesai 5/272 (3067) ve İbn Mace (3050) rivayet ettiler.

 

 

 

12163 (2)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü!

Şeytanı taşlamadan önce kurbanı kestim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de şeytanı taşlayabilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu. Başka bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Kurbanı kesmeden önce tıraşımı oldum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şimdi de kurbanını kesebilirsin, bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (3878) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3878) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ