MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

76- Veda Tavafı için Kurban Bayramı Gününde Mina'dan Ayrılış

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

12138- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı günü veda tavafını yaptı, sonra dönüp öğle namazını Mina'da kıldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1308), Ebu Davud (1998) ve İbn Huzeyme (2941) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

12139- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldıktan sonra gün sonuna doğru gelip veda tavafını yaptı. Sonra Mina'ya döndü ve teşrik günlerini orada geçirdi. Bu günler içinde güneş tepe noktasını aştıktan sonra cemreleri taşladı. Her cemreyi yedi taşla taşladı. Her taşı atarken tekbir getirdi. Birinci ile ikinci cemreyi taşladıktan sonra uzunca durup dua ederken, üçüncü cemreyi taşladıktan sonra ise durmaz oradan ayrılırdı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1973) ve İbn Huzeyme (2956, 2971) rivayet ettiler.

12194 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

3. İbn Abbas, İbn Ömer ve Aişe (radiyallahu anhum)

 

12140 (1) Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre İbn Abbas ile Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'dan gece vakti gelip veda tavafını yaptı" demişlerdir.

 

[Hasen]

 

 

 

12141 (2)- Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Hz. Aişe ile İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde tavafı geceye kadar geciktirdi" demişlerdir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2000) ve Tirmizi (920, "hasen") rivayet ettiler.

 

 

 

12142 (3)- Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Hz. Aişe ile İbn Abbas: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde tavafı geceye kadar geciktirdi" demişlerdir.

 

[Hasen]

 

 

 

 

12143 (4)- Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Hz. Aişe ile İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde tavafı geceye kadar geciktirdi" demişlerdir.

 

[Hasen]

 

 

 

12144 (5)- Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Hz. Aişe ile İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veda tavafını gece vakti yaptı" demişlerdir.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5619) der ki: "Derim ki: Aişe validemizin hadisi Sünen'de yer almıştır. Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir."

 

 

 

12145 (6)- Ebu'z-Zübeyr'in bildirdiğine göre Hz. Aişe ile İbn Ömer: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) veda tavafını gece vakti yaptı" demişlerdir.

 

[-Sahih-]

 

 

4. Ümmü Seleme

 

12146 (1) Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanımda kalacağı gece Kurban bayramının akşamına denk gelmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımdayken Vehb b. Zem'a ile Ebu Umeyye ailesinden bir adam geldiler. Her ikisi de gömlek giyinmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Vehb'e: "Ey Ebu Abdillah! Veda tavafını yaptın mı?" diye sorunca, Vehb: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi henüz yapmış değilim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman gömleği çıkarlı buyurunca Vehb gömleğini başından çekip çıkardı. Yanındaki arkadaşı da gömleğini çıkardı. Çıkardıktan sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Neden çıkardık?" diye sorduklarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu gün (Akabe'deki) cemreyi taşladıktan sonra ihramdan çıkacağınız ve kadınlara yanaşmanız dışında daha önce (hac esnasında) size haram sayılan şeylerin helalolacağı bir gündür. Böylesi bir günde şayet veda tavafını yapmadan akşamı ederseniz bu tavafı yapana kadar cemreyi taşlamadan önceki kıyafetinizle kalırsınız'' buyurdu.

Muhammed der ki: Komşularımızdan biri olan Ümmü Kays binti Mihsan bana şunu anlattı: Kurban bayramı gününün akşamında Ukkaşe b. Mihsan, Esed oğullarından birkaç kişiyle birlikte gömlekler giyinmiş bir şekilde yanımdan çıktılar. Yatsı zamanı geri döndüklerinde gömleklerini ellerinde taşıyorlardı. "Ey Ukkaşe! Ne oldu da gömlek giyinmiş bir şekilde yanımdan çıkıp gömlekleriniz ellerinizde geri döndünüz?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Ey Ümmü Kays! Hayırdan başka bir şeyolmadı. Bu gün (Akabe'deki) cemreyi taşladıktan sonra veda tavafını yapana kadar ihramdan çıkmamıza ruhsat tanınan ve kadınlara yanaşmamız dışında daha önce (hac esnasında) bize haram sayılan şeylerin helal olacağı bir gündür. Böylesi bir günde şayet veda tavafını yapmadan akşamı edersek bu tavafı yapana kadar cemreyi taşlamadan önceki kıyafetimizle kalırız. Biz de veda tavafını yapmadan akşamı etmiştik. Bundan dolayı gömleklerimizi bu şekilde elimizde görüyorsun."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/207 (1999) ve İbn Huzeyme, menasik 4/312 (2958) rivayet ettiler.

 

 

 

12147 (2)- Ümmü Seleme bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününün sabah namazını kendisiyle birlikte Mekke'de kılmamı söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 1/432 (7000), Taberani, M. el-Kebir'de 23/343 (799), Tahavi, Şerh Meani'l-A-sar'da (2/219) ve Beyhaki (5/133) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ