MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

75- Saçları Kesmenin Kısaltmaya Üstünlüğü

 

1. İbn Abbas

 

12116 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla'' buyurdu. Adamın biri: "Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla! '' buyurdu. Adam üçüncü veya dördüncü kez: "Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''SaçIarını kısaltanları da bağışla! '' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Ebu Ya'la (2476) rivayet etti.

 

 

 

12117 (2)- İbn Abbas der ki: Hudeybiye'de bazımız saçlarını keserken bazıları da sadece kısalttı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin!'' buyurunca, ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin'' buyurdu. Ashab yine: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin!'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçlarını kısaltanlara da merhamet etsin '' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Saçlarını kesenlerin neyi var? Rahmet sadece onlara mı geldi?" diye sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü onlar tereddüt etmediler'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradan ayrıldı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Son bölümünü İbn Mace (2/127) rivayet etti.

13546 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

2. İbn Ömer

 

12118 (1) İbn Ömer der ki:0 Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin rı buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allah saçlarını kesenlere merhamet etsinrı buyurdu. Ashab aynı şeyi dört defa sorunca dördüncüsünde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''SaçIarını kısaltanlara da merhamet etsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1301) rivayet etti.

 

 

 

12119 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Hudeybiye'de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla'' buyurdu. Adamın biri: "Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla'' buyurdu. Adam üçüncü veya dördüncü kez: "Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçlarını kısaltanları da bağışla!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12120 (3)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah saçlarını kesenlere merhamet etsin!'' buyurunca, ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ailah saçlarını kesenlere merhamet etsin!'' buyurdu. Ashab bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''SaçIarını kısaltanlara da merhamet etsin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (1/352), Nafi kanalıyla Buhari (1727), Müslim (3123-5), Ebu Davud (1979) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4101) rivayet ettiler.

 

 

 

12121 (4)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını kesince ashabından bazıları da saçlarını kestiler. Bazıları ise sadece kısalttılar. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir veya iki defa: 'Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin!" buyurdu. Daha sonra da: ''Saçlarını kısaltanlara da merhamet etsin" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12122 (5)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin!" buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin!" buyurdu. Dördüncü defa aynı şeyi dediklerinde de: ''Saçlarını kısaltanlara da merhamet etsin" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12123 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Hudeybiye'de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla!" buyurdu. Adamın biri: "Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla!" buyurdu. Adam üçüncü veya dördüncü kez aynı şeyi deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçlarını kısaltanları da bağışla! '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12124 (7)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

IAlIah saçlarını kesenlere merhamet etsin!" buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ailah saçlarını kesenlere merhamet etsin!'' buyurdu. Ashab bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" dediklerinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçlarını kısaltanlara da merhamet etsin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

12125 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla!'' buyurdu. Ashab bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla'' buyurdu. Ashab bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçiarını kısaltanları da bağışla'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1728), Müslim (3126) ve İbn Mace (3043) rivayet ettiler.

 

 

 

12126 (2)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye giderken Cumdan'a ulaştığında: ''Burası CÜmdanldır! Yürüyün! Muferrid olanlar öne geçeceklerdir'' buyurdu. Ashab: "Muferrid olanlardan kasıt nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ı çokça zikredenlerdir'' buyurdu. Daha sonra: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla!'' buyurdu. Ashab: "Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla!'' buyurdu. Ashab bir daha: "Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçlarını kısaltanları da bağışla'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (3127) rivayet etti.

14278 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

4. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

12127 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: "Hudeybiye'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte ihrama girdi. Sadece Osman ve Ebu Katade ihrama girmediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada saçlarını kesenlere üç defa, saçlarını kısaltanlara ise bir defa bağışlanma diledi."

 

[Hasen]

 

Heysemi (5603) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yine Ebu İbrahim vardır."

 

 

 

12128 (2)- Ebu Said el-Hudrı bildiriyor: "Hudeybiye'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte saçlarını kesti. Sadece Osman b. Affan ile Ebu Katade saçlarını kestirmediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orada saçlarını kesenlere birkaç defa bağışlanma dilerken, saçlarını kısaltanlara ise bir defa bağışlanma diledi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1263) rivayet etti.

12277 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12129 (3)- Abduleşhel oğullarından Ebu İbrahim el-Ensarı bildiriyor: "Ebu Said şöyle dedi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

 

5. Yahya b. Husayn'ın Ninesi

 

12130 (1) Yahya b. Husayn, ninesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin'' buyurduğunu işittim ... Ashab üçüncü defa: "Ya saçlarını kısaltanlar?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçlarını kısaltanlara da merhamet etsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12131 (2)- Yahya b. Husayn, ninesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki defa: ''Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin, Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin!'' buyurduğunu işittim .. , Ashab üçüncü defa: "Ya saçlarını kısa,tanlar?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçiarını kısaltanlara da merhamet etsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12132 (3)- Yahya b. Husayn, ninesinden bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat'ta hutbe verirken üç defa: ''Allah saçlarını kesenleri bağışlasın!'' buyurduğunu işittim. Ashab her defasında: "Ya saçlarını kısaltanlar?" diye sorunca, dördüncüsünde: ''Saçiarını kısaltanları da bağışlasın'' buyurdu. Yine: ''Başınızdaki bir köle dahi olsa Allah'ın Kitabına göre sizleri yönettiği sürece emirlerini dinleyip itaat edin'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

12133 (4)- Yahya b. Husayn, ninesinden bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mina'da saçlarını kesenlere üç defa (bağışlanma için) dua ettiğini işittim, Ona: "Ya saçlarını kısaltanlar?" diye sorulunca: ''Saçiarını kısaltanları da (bağışlasıny buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12134 (5)- Yahya b. Husayn, ninesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki defa: ''Aflah saçlarını kesenlere merhamet etsin! Allah saçlarını kesenlere merhamet etsin!'' buyurduğunu işittim ... Ashab üçüncü defa: "Ya saçlarını kısaltanlar?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''SaçIarını kısaltanlara da merhamet etsin'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

6. Malik b. Rabia

 

12135- Malik b. Rabia bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla! Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla'' buyurduğunu işittim. Her defasında da adamın biri: "Ya saçlarını kısaltanlar?" diye soruyordu. Üçüncüsünde veya dördüncüsünde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''SaçIarını kısaltanları da bağışlasm'' buyurdu. Ben de o zaman saçını kesenlerden biriydim. Saçlarımı kesmeme karşılık genç develerin veya bir deve sürüsünün benim olmasını istemezdim.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5599) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. İsnadı hasendir."

 

 

7. Karib

 

12136- İbn Karib, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla!'' buyurduğunu işittim. Her defasında da adamın biri: "Ya saçlarını kısaltanlar?" diye soruyordu. Dördüncüsünde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçlarını kısaltanları da bağışlasın '' buyurdu.

Ahmed der ki: "Süfyan bunu rivayet ederken ''Saçlarını kısaltanları da bağışlasın '' ifadesinde eliyle işaret ederek bunun az olduğunu gösterdi. Diğerinde ise bu bağışlamanın çok olduğunu eliyle gösterdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bezzar 2/31 (1135) ve Humeydi 2/415 (931) rivayet ettiler.

 

 

8. Hubşi b. Cunade

 

12137- Ebu İshak, Veda haccına katılanlardan biri olan Hubşı b. Cunade'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla'' dedi. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla!'' buyurdu. Ashab bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Allahım! Saçlarını kesenleri bağışla'' buyurdu. Ashab bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Ya saçlarını kısaltanlar?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üçüncüsünden sonra: ''Saçlarını kısaltanları da bağışla'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5598) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih ricalidir."

 

 

SONRAKİ