MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 74- Kurban Kesme ve Tıraş ile ilgili Hususlar

 

4. Ma'mer b. Abdillah

 

12105- Ma'mer b. Abdillalı der ki: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yükleriyle ben ilgileniyordum. Bir gece bana: ''Ey Ma'mer! Gece eyer kolanında gevşeklik olduğunu gördüm'' buyurunca: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki her zamanki gibi onu sıkı bağladım. Ama beni senin bu işine layık görmeyen biri onu gevşetti ki bu işte başkasını görevlendiresin" dedim. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seni değiştirecek değilim!'' dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da kurbanlıkları kestikten sonra saçlarını tıraş etmemi emreti. Usturayı alıp başında durduğumda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüme baktı ve: ''Ey Ma'mer! Allah Resulü kulak memelerini (başını) ellerine bırakıyor! Elinde de ustura var (değerini bil'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi bu Allah'ın bana bir nimeti ve insanıdır" dediğimde: ''O zaman başımı sana bırakıyorum'' buyurdu. Ardından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını tıraş ettim.

 

[Hasen]

 

Heysemi (3/203): "Taberani, M. el-Kebir'de 2/447 (1096) rivayet etti" demiştir.

 

 

5. Muaviye b. Ebi Süfyan

 

12106 (1) Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre Muaviye b. Ebi Süfyan: "Merve tepesi üzerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını makasla kısalttım" veya: "Merve tepesinde makasla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarının kısaltıldığını gördüm" demiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1246), Ebu Davud (1208) ve Nesai (5/244-5) rivayet ettiler.

 

 

 

12107 (2)-Z Muaviye der ki: "Merve tepesinin yanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını kısalttım.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/695) rivayet etti.

 

 

 

12108 (3)-Z Muaviye der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, saçlarını makasla kısalttığını gördüm."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12109 (4)-Z Tavus bildiriyor: Muaviye, İbn Abbas'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını makasla kısalttığımı bilmiyor musun?" diye sorunca, İbn Abbas: "Hayır!" dedi. İbn Abbad rivayetinde İbn Abbas'ın: "Bu, Muaviye'nin aleyhinde (yalan söylediği konusunda) bir delildir" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

12110 (5)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Muaviye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını makasla kısalttım" veya: "Merve tepesinin yanında makasla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarının kısaltıldığını gördüm" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1730) rivayet etti.

 

 

 

12111 (6)- Ata bildiriyor: İbn Abbas'ın bize bildirdiğine göre Muaviye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in makasla saçlarını kısalttığını görmüştür. İbn Abbas'a: "Ama bunu Muaviye'den başka söyleyen yok" dediğimde: "Muaviye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söyleyecek biri değildir" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/697) rivayet etti.

 

 

 

12112 (7)-Z Muaviye bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını makasla kısalttı."

 

[Sahih]

 

 

 

12113 (8)-Z İbn Abbas der ki: Muaviye bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarını makasla kısalttığımı bilmiyor musun?" diye sorunca, ona: "Benim bildiğim bu sözünün senin aleyhinde olduğudur (yalan söylediğindir)" dedim.

 

[Sahih]

 

 

 

12114 (9)- Ata bildiriyor: "Muaviye b. Ebi Süfyan b. Harb'in bildirdiğine göre kendisi, Zilhicce ayının ilk on günü içinde yanındaki makasla ihramda olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in saçlarının uçlarını kesmiştiL" Kays der ki: "Ancak insanlar, Muaviye'nin bu yaptığını kabul etmezler."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 5/244 (2987) rivayet ettiler.

 

 

 

12115 (10)- Ata bildiriyor: İbn Abbas'ın bize bildirdiğine göre Muaviye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in makasla saçlarını kısalttığını görmüştür. İbn Abbas'a: "Ama bunu Muaviye'den başka söyleyen yok" dediğimizde: "Muaviye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söyleyecek biri değildir" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ