MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

72- Akabe Cemresini Taşlamaya Binekle, Diğerlerine ise Yürüyerek Gitmek

 

1. İbn Ömer

 

12078 (1) Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer, Kurban bayramı gününde Akabe cemresini binek üzerinde taşlardı. Diğer cemreleri ise yürüyerek taşlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cemreleri bu şekilde taşladığını söylerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/146), Tirmizi (2/105) ve Beyhaki (5/130, 131) rivayet ettiler.

 

 

 

12079 (2)- Nafi' der ki: İbn Ömer, Kurban bayram! gününde Akabe cemresini binek üzerinde taşlardı. Diğer cemreleri taşlarken ise yürüyerek gidip gelirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu iki cemreyi taşlamak için yürüyerek gidip geldiğini söylerdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12080 (3)- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer, Kurban bayramı gününden sonraki cemreleri taşlamaya yürüyerek gidip gelirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını söylerdi."

 

[-Sahih-]

 

12195 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

12081 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kurban bayramı gününde (Abbe'deki) cemreyi. bineği üzerinden taşladığını ve: ''Hac ibadetinin gereklerini iyice öğrenin. Bilemiyorum, belki de bu haccından sonra bir daha haccedemem'' buyurduğunu gördüm.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12082 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kurban bayramı gününde (Abbe'deki) cemreyi bineği üzerinden taşladığını ve: ''Hac ibadetinin gereklerini iyice öğrenin. Bilemiyorum, belki de bu haccımdan sonra bir daha haccedemem'' buyurduğunu gördüm.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1970) rivayet etti.

 

 

3. Kudame b. Abdillah

 

12083 (1) Ahmed der ki: Musa b. Tarık Ebu Kurra ez-Zebidi zamanın Yemen kadısıydı. Husayb ahalisinden biridiydi. Husayb'ın hemen yanında da Ebu Musa el-Eş'ari'nin kasabası Rima' bulunuyordu. Ebu Kurra'nın Eymen b. Nabil Ebu İmran'dan naklen bana bildirdiğine göre ashabdan Kudame b. AbdiIlah adında bir adam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Akabe cemresini Kurban bayramı gününde taşladığını gördüm" demiştir. Ebu Kurra der ki: "Süfyan es-Sevri ise Eymen'in bu rivayetine ek olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu taşlamayı kızıl bir deve üzerinde yaptığını, bunu kimseye bağırmadan, kimseden yol vermesini ve çekilmesini istemeden yaptığını söylemiştir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, hac 3/238 (903), Nesai, menasik 5/270 (3061), İbn Mace 2/1009 (3035) ve Darimi 2/87 (1901) rivayet ettiler.

 

 

 

12084 (2)- Eyınen b. Nabil, Kilab oğullarından Kudame b. AbdiIlah b. Ammar adında yaşlı bir adamdan bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Akabe cemresini Kurban bayramı gününde taşladığını gördüm. Bu taşlamayı kızıl devesi üzerinde kimseye bağırmadan, kimseden yol vermesini ve çekilmesini istemeden yaptı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12085 (3)- Kudame b. Abdillah el-Kilabi bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Akabe cemresini Kurban bayramı gününde vadinin içinden taşladığını gördüm. Bu taşlamayı kızıl devesi üzerinde kimseye bağırmadan, kimseden yol vermesini ve çekilmesini istemeden yaptı."

 

15349 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12086 (4)- Ahmed bir öncekinin aynısını Kurran vasıtasıyla: "Kendisine ait bir deve üzerinde cemreleri taşladığını gördüm" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12087 (5)- Kudame b. Abdullah el-Kilabi bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Akabe cemresini Kurban bayramı gününde vadinin içinden taşladığını gördüm. Bu taşlamayı kızıl devesi üzerinde kimseye bağırmadan, kimseden yol vermesini ve çekilmesini istemeden yaptı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12088 (6)-Z Kudame b. Abdillah bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, devesi üzerinde cemreleri taşladığını gördüm. Bunu yaparken de kimseye vurmadan, kimseden yol vermesini ve çekilmesini istemeden yaptı." Abbad'ın rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızıl devesi üzerinde cemreyi taşladığını gördüm" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

4. İbn Abbas

 

12089- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Akabe cemresini Kurban bayramı gününde bineği üzerinde taşladı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/104) ve İbn Mace (2/126) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ