MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

73- Akabe Cemresini Taşladıktan Sonra Kişiye Helal Olan Şeyler

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

12090 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akabe cemresini taşlayıp tıraşınızı olduğunuz zaman kadınlar dışında giysi, koku ve her türlü şey size helal olur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/202 (1978), Nesai, hac 5/277 (3084) ve İbn Huzeyme, hac 4/302 (2937) rivayet ettiler.

 

 

 

12091 (2)- Hz. Aişe der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Akabe cemresini taşladıktan sonra henüz veda tavafını yapmadan kokular sürerdim." Salim der ki: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünneti, uyulmayı Ömer'in sözünden daha fazla hakeder."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred'de (539), Tirmizi, Şemail.de (325) ve Abd b. Humeyd (1482) rivayet ettiler.

 

 

 

12092 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, henüz veda tavafını yapmadan Mina'dayken kokular sürdüm."

 

[-Sahih-]

 

 

2. İbn Abbas

 

12093 (1) Hasan el-Urani bildiriyor: İbn Abbas: "Akabe cemresini taşladığımz zaman kadınlar dışında size her şey helal olur" dedi. Adamın biri ona: "Ey Ebu'l-Abbas! Ya koku?" diye sorunca, İbn Abbas: "Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (Akabe cemresini taşladıktan sonra) başına misk sürdüğünü gördüm. Misk koku mu, değil mi?" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3041) ve Nesai (5/277) rivayet ettiler.

 

 

 

12094 (2)- Hasan el-Urani der ki: İbn Abbas'a, Akabe cemresini taşlayan kişinin koku sürüp süremeyeceği sorulunca: "Ben (Akabe cemresini taşladıktan sonra) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başında misk gördüm. Misk koku mu değil mi?" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

12095 (3)- Hasan el-Urani bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akabe cemresini taşladığınız zaman kadınlar dışında size her şey helal olur'' buyurdu" dedi. Adamın biri ona: "Ya koku?" diye sorunca, İbn Abbas: "Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (Akabe cemresini taşladıktan sonra) başına misk sürdüğünü gördüm. Misk koku mu, değil mi?" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ