MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 71- Şeytan Taşlama'nın Ortaya Çıkışı ve Nasıl Yapılacağı ile ilgili Hususlar

 

7. Sinan b. Senne

 

12062 (1) Harmele b. Amr (Ebu Abdirrahman) der ki: Veda haccında amcam Sinan b. Senne'nin bineğinin arkasına binmiştim. Arafat'ta vakfe yaparken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir parmağını diğerinin üzerine koyduğunu gördüm. Amcama: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne diyor?" diye sorduğumda: ''Şeytam çakıl taşı gibi ufak taşlarla taşlayın'' buyuruyor" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2874) rivayet etti.

 

 

8. Sa'd b. Ebi Vakkas ve İbn Abbas

 

12063 (1) İbn Ebi Nedh der ki: Tavus'a şeytanı altı taşla taşlayan kişinin durumunu sorduğumda: "Bir avuç yiyeceği sadaka olarak versin" dedi. Mücahid'le karşılaştığımda aynı şeyi sordum ve bu konuda Tavus'un söylediğini de aktardım. Mücahid şöyle dedi: "Allah ona nerhamet etsin! Sa'd b. Malik'in (Sa'd b. Ebi Vakkas) söylediğinden haberi yok mu? Zira Sa'd şöyle demişti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yaptığımız hac esnasında cemreleri taşladık. Daha sonra oturup taşlama konusunu konuştuk. Bazımız altı, bazımız yedi, bazımız sekiz, bazımı da dokuz taş attığını söyledi ve bunda herhangi bir sakınca görmedik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kısa bir metinle Nesai (2/51) rivayet etti.

 

 

 

12064 (2)- Ebu Miclez bildiriyor: Adamın biri İbn Abbas'a geldi ve: "Şeytanı altı veya yedi taşla taşladım" dedi. İbn Abbas: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şeytanı taşlarken altı mı yoksa yedi mi, kaç taş attığını bilmiyorum" dedi.

 

[Salıih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/148) rivayet etti.

 

 

9. İbn Mes'ud

 

12065 (1) Abdurrahman (b. Yezid) der ki: Abdullah (b. Mes'üd) vadinin içinden cemreyi taşlardı. Ona: "Cemreyi buradan mı taşlıyorsun?" dediğimde: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi de cemreyi buradan taşlamıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1747-1750), Müslim (3109-3113), Ebu Davud (1974) ve Nesai (5/273) rivayet ettiler.

 

 

 

12066 (2)- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud) ile haccettim. Akabe cemresini yedi taşla ve Kabe'yi soluna, Mina'yı da sağına alacak şekilde taşladı. Sonra: "Kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi de cemreyi buradan taşlamıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

12067 (3)- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah b. Mes'üd cemreyi taşlarken vadinin içinden, cemreyi tam karşısına alarak ve dağı arkasında bırakarak taşladı. Sonra: "Kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi de burada durup cemreyi taşlamıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

12068 (4)- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah'ın cemreyi vadinin içinden taşladığını ve: "Kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi de burada durup cemreyi taşlamıştır" dediğini gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

12069 (5)- Muhammed b. Abdirrahman b. Yezid, babasından bildiriyor: Hacda Abdullah ile beraberdim. Akabe cemresine geldiğimiz zaman: "Bana taş ver" dedi. Ona yedi taş verdiğimde: "Devenin yularından tut!" dedi. Sonra cemreye doğru dönüp vadinin içinden ve bineği üzerinden yedi taş attı. Her bir taşı atarken tekbir getirdi ve: "Allahım! Haccımızı kabul buyur, günahlarımızı da bağışla" diye dua etti. Ardından: "Kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi de burada durup cemreyi taşlamıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

12070 (6)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Abdullah'ın cemreyi taşlarken vadinin içinde durduğunu, cemreyi sağ tarafında bırakacak şekilde Kabe'ye doğru döndüğünü ve yedi taşla taşladığını gördüm. Her bir taşı attıktan sonra tekbir getirdi. Sonunda: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi de cemreyi buradan taşlamıştır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12071 (7)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Abdullah (b. Mes'üd) (Akabe'deki) cemreye geldiğinde vadinin içinde durdu. Cemre sağ tarafında kalacak şekilde Kabe'ye doğru döndü ve yedi taş attı. Attığı her bir taş sonrasında tekbir getirdi. Sonra: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi de cemreyi buradan taşlamıştır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12072 (8)- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah (b. Mes'üd) ile haccettim. Akabe cemresini yedi taşla ve Kabe'yi soluna, Mina'yı da sağına alacak şekilde taşladı. Sonra: "Kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi de cemreyi buradan taşlamıştır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12073 (9)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Abdullah (b. Mes'üd), Akabe cemresini vadinin içinden yedi taşla taşladı. Attığı her bir taşla da tekbir getirdi. Ona: "Bazıları cemreyi daha üst taraftan taşlıyor" denilince: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi cemreyi buradan taşlamıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

12074 (10)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Abdullah (b. Mes'üd), Akabe cemresini vadinin içinden taşladı. Ona: "İnsanlar cemreyi buradan taşlamıyor" denilince: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi cemreyi buradan taşlamıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

12075 (11)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Abdullah'ın Akabe cemresini vadinin içinden taşladığını ve: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki kendisine Bakara Süresi'nin nazil olduğu kişi cemreyi buradan taşlamıştır" dediğini gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

12076 (12)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Abbe cemresini taşlarken Abdullah b. Mes'ud ile beraberdim. Cemrenin önünde durdu ve: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki kendisine Bakara Suresi'nin nazil olduğu kişi cemreyi buradan taşlamıştır" dedi. Cemreyi yedi taşla taşladı ve attığı her bir taşla tekbir getirdi. Taşladıktan sonra da oradan aynIdı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10. İbn Ömer

 

12077- Zühri der ki: "Bize ulaştığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mescidden (Hayf mescidinden) hemen sonra gelen ilk cemreyi yedi taşla taşlardı. Attığı her taşla da tekbir getirirdi. Sonra yönü kıbleye doğru olacak şekilde bu cemrenin önünde durur, ellerini kaldırıp dua ederdi. Bu cemrenin önünde de uzunca dururdu. Sonra ikinci cemreyi de yedi taşla taşlardı. Attığı her taşla da tekbir getirirdi. Sonra sol tarafa vadinin içine inip kıbleye yönelerek ellerini kaldırır dua ederdi. Ardından Akabe'deki cemrenin yanına gelirdi. Ona da yedi taş atar, attığı her bir taşla tekbir getirirdi. Taşlamayı bu şekilde bitirdikten sonra durmaz, oradan ayrılırdı. Salim'in de İbn Ömer'den naklen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığım anlattığını işittim. İbn Ömer de taşlamayı bu şekilde yapardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1751, 1753), Nesai (5/276) ve İbn Mace (3032) rivayet ettiler.

12201 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ