MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 71- Şeytan Taşlama'nın Ortaya Çıkışı ve Nasıl Yapılacağı ile ilgili Hususlar

 

5. Ümmü Süleyman b. Amr el-Ahvas ve Ümmü Cundub el-Ezdiyye

 

12049 (1) Süleyman b. Amr b. el-Ahvas, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat edenlerden biri olan annesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vadinin içinden Akabe cemresini taşlarken bir yandan da: ''Ey insanlar! Birbirinizin ölümüne sebep olmayın! Şeytanı taşlayacağınız zaman çakıl taşları gibi küçük taşlar kullanın'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

12050 (2)- Süleyman b. Amr b. el-Ahvas, annesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kurban bayramı gününde vadinin içinden Akabe cemresini taşladığını gördüm. Bir yandan da: ''Ey insanlar! Birbirinizin ölümüne sebep olmayın! Birbirinize taş atmayın! Şeytanı taşlayacağınız zaman çakıl taşları gibi küçük taşlar kullanın'' buyuruyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şeytan'a yedi taş attı. Taşladıktan sonra orada durmadı. Arkasında da taş gelmesin diye ona siper olan biri duruyordu. Kim olduğunu sorduğumda: "Fadl b. el-Abbas" dediler.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (25/386) rivayet etti.

 

 

 

12051 (3)- Süleyman b. Amr el-Ahvas el-Ezdi, annesinden bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Akabe cemresinin yanında: "Ey insanlar! Birbirinizin ölümüne sebep olmayın! Şeytanı taşlayacağınız zaman çakıl taşları gibi küçük taşlar kullanın '' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

12052 (4)- Süleyman b. Amr el-Ahvas, annesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kurban bayramı gününde vadinin içinden Akabe cemresini taşladığını gördüm. Bir yandan da: ''Ey insanlar! Birbirinizin ölümüne sebep olmayın! Birbirinize taş atmayın! Şeytanı taşlayacağınız zaman çakıl taşları gibi kÜçük taşlar kullanm'' buyuruyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şeytan'a yedi taş attı. Taşladıktan sonra durmadı ve oradan ayrıldı. Arkasında da insanların attığı taşlara karşı ona siper olan biri duruyordu. Kim olduğunu sorduğumda: "Fadl b. el-Abbas" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

12053 (5)- Süleyman b. Amr b. el-Ahvas el-Ezdi, annesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Akabe cemresini vadinin içinden taşladığını gördüm. Arkasında da insanların attığı taşlara karşı ona siper olan bir adam duruyordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Birbirinizin ölümüne sebep olmayın! Şeytanı taşlayacağınız zaman çakıf taşları gibi küçük taşlar kullanın'' buyuruyordu. Oradan ayrılırken yanına oğluyla birlikte bir kadın geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu oğlum aklını yitirdi, ona dua et" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadına: ''Bana su getir'' buyurdu. Kadın taştan bir kabın içinde su getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kabın içine tüfledikten sonra o suyla kendi yüzünü yıkadı ve içine doğru dua etti. Sonra kadına: ''Gidip bu suyla onu yıka ve Allah'tan şifa dile'' buyurdu. Kadına: "Benim şu oğlum için de bu sudan biraz versene" dedim ve suya parmağımı batırdım. Suya batırdığım parmağımı da oğlumun yan tarafına sürdüm. Ondan sonrasında oğlumun sağlığı hep iyi oldu. Daha sonra o kadına: "Oğlun nasıloldu?" diye sorduğumda: "Tam olarak iyileşti" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/200 (1966), İbn Mace, tıb 2/1168 (3028), Abd b. Humeyd (s. 452, no: 1567), Humeydi 1/173 (358), Taberani, M. el-Kebir'de 25/159 (385), İbn Ebi Şeybe (8/51) ve Tayalisi (1079) rivayet ettiler.

25944 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12054 (6)- Süleyman b. Amr el-Ahvas, annesinden bildiriyor: Akabe cemresinin yamnda insanlar cemreyi taşlarken Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Birbirinizin ölümüne ve helakına sebep olmayın! Şeytan! taşlayacağınız zaman çakt! taşları gibi küçük taşlar kullanın'' buyurdu ve taşların büyüklüğünü göstermek için işaret parmağının ucunu gösterdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1966) ve İbn Mace (3028, 3031) rivayet ettiler.

 

 

 

12055 (7)- Süfyan ise bunu: "Ey insanlar! Birbirinizin ölümüne sebep olmayın! Şeytan! taşlayacağınız zaman çakt! taşları gibi küçük taşlar kullanın'' lafzıyla rivayet etmiştir. Kendisine isnadı okunurken de "Yezid, Süleyman b. Amr elAhvas'tan, o da annesinden" şeklinde okunmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

12056 (8)- Ümmü Cundub el-Ezdiyye bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Müzdelife'den ayrılırken: ''Ey insanlar! Sakin ve ağırbaşlı olun! Şeytan taşlamada ise çakt! taşları gibi küçük taşlar kullanın'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

12057 (9)- Ümmü Cundub el-Ezdiyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey insanlar! Akabe cemresini taşlarken birbirinizin ölümüne sebep olmayın! Çakıl taşları gibi ufak taşlar kullanın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12058 (10)- Ümmü Cundub el-Ezdiyye bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Müzdelife'den ayrılırken: ''Ey insanlar! Sakin ve ağırbaşlı olun! Şeytan taşlamada da çakıl taşları gibi küçük taşlar kullanın'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

12059 ----- buradaki hadis, 12055 (7)'in yanlışlıkla tekrarı olduğundan tarafımızdan silinmiştir.

 

 

6. Ashabdan Biri

 

12060 (1) Abdurrahman b. Muaz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da insanlara bir hutbe verdi ve konaklamaları gereken yerleri gösterdi.

 

Kıblenin sağ tarafına işaret ederek: "Muhacirler burada konaklasln'' buyurdu. Kıblenin sol tarafını da göstererek: ''Ensar şurada konaklasın. Diğer insanlar da onların çevresinde konaklasln'' buyurdu. Onlara haccın nasıl yapılacağını öğretti. Mina'da bulunanların hepsi, hatta evlerinde bulunanların bile bunları işitmesi sağlandı. Orada yine: ''Şeytanı taşlarken çakıl taşları gibi ufak taşlar kullamn'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/197 (1951) ve Beyhaki (5/138) rivayet ettiler.

 

 

 

12061 (2)- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan Abdurrahman b. Muaz et-Teymi der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını zikreder.

 

 

SONRAKİ