MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 71- Şeytan Taşlama'nın Ortaya Çıkışı ve Nasıl Yapılacağı ile ilgili Hususlar

FARKLI HADİSLER

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

12032 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife sabahında bana: ''Bana taş topla'' buyurunca ona çakıl taşları iriliğinde taşlar topladım. Bu taşları eline alınca: ''Evet! bunlar gibi olsun! Dinde aşırıya kaçmaktan sakının! Zira sizden öncekiler dinlerinde aşırıya kaçtıkları için helak oldular'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3029), İbnu'l-Carüd (473), İbn Huzeyme (2867) ve İbn Hibban (3871) rivayet ettiler.

 

 

 

12033 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Akabe cemresinin taşlanacağı sabah devesi üzerindeyken bana: ''Bana taş topları buyurunca ona çakıl taşları büyüklüğünde taşlar topladım. Bu taşları eline alınca iki defa: ''Evet! bunlar gibi olsun'' buyurdu ve elini kaldırarak şöyle devam etti: "Dinde aşırıya kaçmaktan sakının! Zira sizden öncekiler dinlerinde aşırıya kaçtıkları için helak oldular. ''

Ravi Yahya ekledi: "Avf, Abdullah b. Abbas veya Fadl b. Abbas diye tereddüt etmiştir. " Ayrıca Yahya, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in taşları gösterirken elini yukarı kaldırdığını da belirtmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

3. Fadl b. Abbas (r.a.)

 

12034 (1) Fadl b. Abbas bildiriyor: "(Müzdelife'den ayrıldıktan sonra) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu. Akabe cemresine yedi taş attı ve her bir taşı atarken tekbir getirdi."

 

[-Sahih-]

 

11417 (14)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

12035 (2)- Fadl b. Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem Arefe akşamı Arafat'tan ayrılırken, hem de Müzdelife sabahı Müzdelife'den ayrılırken müslümanlara: ''Suküneti elden bırakmayın!'' diye seslendi. Kendisi de devesinin yularını sıkıca tutmuştu. Müzdelife'den ayrılıp Mina'ya girdiği zaman Muhassir'e ulaşınca: ''Cemreye atacağınız taşlarınızı toplayın'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu dedikten sonra da parmaklarıyla birine çakıl taşı atar gibi eliyle gösterdi.

 

[Sahih]

 

 

4. Cabir

 

12036 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ümmetim hac ibadetinin gereklerini öğrensin. Şeytanı da ufak çakıl taşlanyla taşlayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3023) rivayet etti.

 

 

 

12037 (2)- Cabir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şeytam çakıl taşları gibi ufak taşlarla taşladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1299), Tirmizi (897) ve Nesai (5/274) rivayet ettiler.

 

 

 

12038 (3)- Cabir bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şeytanı çakıl taşları gibi ufak taşlarla taşladı."

 

[Sahih]

 

 

 

12039 (4)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, şeytanı çakıl taşları gibi ufak taşlarla taşladığını gördüm."

 

[Sahih]

 

 

 

12040 (5)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'den sukunet içinde ayrıldı. Muhassir vadisinde ise bineğini hızlandırdı. Şeytan'a atılacak taşların çakıl taşı kadar olduğunu gösterdi, sukuneti emretti ve: ''Ümmetim hac ibadetinin gereklerini iyice öğrensin. Belki bir dahaki yıl onlarla bir arada olamam'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, hac 2/1006 (3023) rivayet etti.

 

 

 

12041 (6)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemreyi bineği üzerinden çakıl taşlarıyla taşladı ve: ''Haccın gereklerini iyice öğrenin! Bilmiyorum, belki de bu haccımdan sonra bir daha haccedemem'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

12042 (7)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şeytanı çakıl taşları gibi ufak taşlarla taşladı."

 

[Sahih]

 

 

 

12043 (8)- Cabir der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şeytanı taşlarken kaç taş attığını bilmiyorum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac (1/457) ve Nesai, hac (5/223) rivayet ettiler.

 

 

 

12044 (9)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'den sukunet içinde ayrıldı. Muhassir vadisinde ise bineğini hızlandırdı. Şeytana atılacak taşların çakıl taşı kadar olduğunu onlara gösterdi, sukuneti emretti ve: ''Ümmetim hac ibadetinin gereklerini iyice öğrensin. Belki bir dahaki yıl onlarla bir arada olamam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12045 (10)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şeytanın çakıl taşları gibi ufak taşlarla taşlanmasını emretti."

 

[Sahih]

 

 

 

12046 (11)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'den sukunet içinde ayrıldı ve onların da sakin olmasını söyledi. Bunun yanında şeytanın çakıl taşları gibi ufak taşlarla taşlanmasını emretti. Müzdelife'den ayrıldığında Muhassir vadisinde devesini hızlandırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

12047 (12)- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdillah'ın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şeytanı taşlarken kaç taş attığını bilmiyorum" dediğini işittim ..

 

 

 

12048 (13)- Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken eliyle işaret ederek: ''Sakin olun ey Allah'ın kulları! Ey Allah'ın kulları! Sakin olun''ı buyurdu.!

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/258) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ