MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

71- Şeytan Taşlama'nın Ortaya Çıkışı ve Nasıl Yapılacağı ile ilgili Hususlar

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

12029 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cebrail, Hz. İbrahtm'i Akabe cemresine (=Büyük Şeytana) götürdü. Orada karşısına şeytan çıktı. Yedi taşla onu taşlayınca şeytan yere düştü. Sonra Cebrail İbrahtm'i el-Cemretu'l-Vusta'ya (=Orta Şeytan'a) götürdü. Orada da karşısına şeytan çıktı. Yedi taşla onu taşlayınca şeytan yere dÜştü. Sonra Cebrail, İbrahim'i el-Cemretu'l-Kusva'ya (küçük Şeytan'a) götürdü. Orada da karşısına şeytan çıktı. Yedi taşla onu taşlayınca şeytan yere düştü. Hz. İbrahim oğlu İsmaili kurban etmek isteyince İsmail: ''Babacığım! Beni bağla ki çırpanmayayım. Zira çırpınırsam ben keserken üzerine kan sıçrayabilir'' dedi. Bunun üzerine İbrahtm onu bağladı. Bıçağı alıp da onu kesmeye davranınca arkasından kendisine: ''Ey İbrahim! Rüyayı gerçekIeştirdin''[Saffat 104, 105] diye seslenildi. ''

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/259, 260) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti.

İsnadında son zamanlarında karıştırmaya başlayan Ata b. es-Saib vardır" demiştir.

 

 

 

12030 (2)- Ebu't-Tufeyl anlatıyor: İbn Abbas'a: "Kavmin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kabe'yi remel yaparak tavaf ettiğini ve bunun da sünnet olduğunu iddia ediyor!" dediğimde: "Hem doğru, hem de yanlış söylemişler" dedi. Ona: "Nerede doğru, nerede yanlış söylemişler?" diye sorduğumda ise şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tavafta remel yaptığı konusunda doğru söylüyorlar, ama bunun sünnet olduğunu söylemeleri yanlış. Çünkü Kureyşliler Hudeybiye zamanında: "Muhammed ile ashabını bırakın da nağf (burnundan düşen kurtlarla karakterize olan deve) ölümüyle ölsünler!" demişlerdi. Kureyşliler, Müslümanların gelecek yıl Mekke'de üç gün kalmaları şartıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile barış yapınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer yıl geldi. Müşrikler Ku'aykian dağı tarafında idiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabına: ''Kabe'yi tavaf ederken üç şavtta remel yapın'' buyurdu. Ancak bu, sünnet değildir.

Ona: "Kavmin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Safa ile Merve arasında devesiyle sa'y yaptığını ve bunun da sünnet olduğunu iddia ediyorlar!" dediğimde: "Hem doğru, hem de yanlış söylemişler" dedi. Ona: "Nasıl doğru söyleyip nasıl yanlış söylemişler?" diye sorduğumda da şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Safa ile Merve arasında devesiyle sa'y yaptığı konusunda doğru söylüyorlar, ama deve üzerinde sa'y yapmak ,y sünnet değildir. Bu konuda yanlış söylemişler. Zira insanları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çevresinden ayırmak mümkün olamıyordu ve bundan vazgeçirilemiyorlardı. Sözlerini duymaları ama ellerinin kendisine ulaşmaması için devesi üzerinde sa'y yapmıştır."

 

Ona: "Kavmin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Safa ile Merve arasında sa'y yaptığını ve bunun sünnet olduğunu iddia ediyorlar" dediğimde şu karşılığı verdi: "Doğru söylemişler. Zira Hz. İbrahim'e hac ibadeti emredilince, sa'y yaparken şeytan karşısına çıktı. Şeytan onu geçmek istedi, ama Hz. İbrahim onu geçti. Sonra Cebrail onu Akabe cemresine götürdü. Orada da karşısına bir şeytan çıktı. İbrahim ona yedi taş atınca da gitti. Orta Şeytan'ın da yanında karşısına çıkınca İbrahim ona yedi taş daha attı.

Orada İbrahim, oğlu İsmail'i yüzüstü yatırdı. İsmail'in üzerinde beyaz bir gömlek vardı. İsmail: "Babacığım! Bu gömleğimden başka kefenim olacak bir giysim yok. Onu üzerimdem çıkartıp bana kefen yap" dedi. İbrahim üzerinden gömleği çıkarmak isteyince arkasından: "Ey İbrahim! Rüyayı gerçekleştirdin"[Saffat 104,105] diye seslenildi. Ardına baktığında da beyaz, boynuzlu ve semiz bir koç gördü. Böylesi koçları sattığımızı bilirim. Sonra Cebrail onu Küçük Şeytan'a götürdü. Orada da şeytan karşısına çıktı. İbrahim yine ona yedi taş atınca gitti.

Sonra Cebrail onu Mina'ya götürdü ve ona: "Burası Mina'dır" dedi. (Yunus'un rivayetinde "Burası insanların dinlendiği yerdir" dediği geçer.) Ardından onu Müzdelife'ye götürdü ve: "Burası Meş'aril-Haram'dır" dedi. Sonra onu Arafat'a götürdü." İbn Abbas bunu dedikten sonra bana: "Oraya neden Arafat denildiğini biliyor musun?" diye sordu. "Hayırl" dediğimde: "Cebrail, İbrahim'i oraya götürdüğünde: "(Burayı) tamdın mı?" diye sordu. İbrahim de: "Tanıdım (=Araft)" karşılığı m verdi. Arafat denilmesinin sebebi de budur" dedi ve: "Peki, telbiyenin nasıl çıktığını biliyor musun?" diye sordu. Ona: "Nasıl ortaya çıktı?" diye sorduğumda da şöyle dedi: "İbrahim'e haccı insanlara ilan etmesi emredildiğinde dağlar başım eğdi, kasabalar kendisine yükseltildi. Bu şekilde de haccı insanlara ilan edip bildirdi.,

 

[Sahih]

 

Heysemi (5583) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

21782 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

12031 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir. Burada: "Elleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşmasın diye" ifadesi ile "İşte orada Hz. İbrahim, İsmail'i yüzüstü yere yatırdı" ifadeleri geçer''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ