MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

70- Akabe Cemresini Taşlama Vakti

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

12016 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdulmuttalib oğullarından birkaç çocukla birlikte bizi eşekler üzerinde gece vakti Müzdelife'den (Mina'ya) herkesten önce gönderirken bacaklarımıza vurup: ''Evlatlarım! Güneş doğmadan önce (Akabe'deki) cemreyi taşlamayın'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12017 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdulmuttalib oğullarından birkaç çocukla birlikte bizi eşekler üzerinde gece vakti Müzdelife'den (Mina'ya) herkesten önce gönderirken bacaklarımıza vurup: ''Evlatlarım! Güneş doğmadan önce (Akabe'deki) cemreyi taşlamayın'' buyurdu." Süfyan bunu rivayet ederken İbn Abbas'ın: "Aklı başında olan kişinin güneş doğmadan önce (Akabe'deki) cemreyi taşlayacağını sanmıyorum" dediğini ekle''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/138), Nesai (2/50) ve İbn Mace (2/125) rivayet ettiler.

 

 

 

12018 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdulmuttalib oğullarından birkaç çocukla birlikte bizi eşekler üzerinde gece vakti Müzdelife'den (Mina'ya) herkesten önce gönderirken bacaklarımıza vurup: ''Evlatlarım! Güneş doğmadan önce (Akabe'deki) cemreyi taşlamayın'' buyurdu. Bundan dolayı hiç kimsenin güneş doğmadan önce (Akabe'deki) cemreyi taşlayacağını sanmıyorum.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12019 (4)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gecesinde sabah namazıyla birlikte Akabe cemresini (Büyük Şeytan'ı) taşlamak için eşleriyle birlikte onu (yani beni) Mina'ya gönderirdi."

 

[Hasen]

 

Heysemi (5574) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İbn Abbas'ın azatlısı olan Şu'be isimli kişiyi Ahmed ve başkaları tevsik etmişlerdir. Aynı zamanda şaibelidir,"

 

 

 

12020 (5)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gecesinde eşleriyle birlikte beni erkenden Mina'ya gönderdi. Orada sabah namazıyla birlikte Akabe cemresini taşladık."

 

[Hasen]

 

 

 

12021 (6)- İbn Abbas der ki: Kurban bayramı gecesinde Müzdelife'deyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yammıza geldi. Ortalık henüz karanlıktı. Bacaklanmıza vurup: ''Evlatlarım! Siz erkenden (MiniYya doğru) yola çıkm! Ancak güneş doğmadan cemreyi taşlamayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

12022 (7)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinden zayıf olanları Müzdelife'den gece vakti (Mina'ya doğru) yola çıkardı ve güneş doğmadan cemreyi taşlamamalarını söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12023 (8)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdulmuttalib oğullarından birkaç çocukla birlikte bizi eşekler üzerinde gece vakti Müzdelife'den (Mina'ya) herkesten önce gönderirken bacaklarımıza vurup: ''Evlatlarım! Güneş doğmadan önce (Akabeldeki) cemreyi taşlamayın'' buyurdu. Bundan dolayı hiç kimsenin güneş doğmadan önce (Akabe'deki) cemreyi taşlayacağını sanmıyorum.

 

[-Sahih-]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

12024 (1) Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk cemreyi (Akabe cemresini=Büyük Şeytan'ı) Kurban bayramı gününde kuşluk vakti taşladı. Daha sonraki taşlamaları ise güneş tepe noktasını aştıktan sonra yaptı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, hac 3/238 (894) ve Ebu Davud, hac (1971) rivayet ettiler.

 

 

 

12025 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kurban bayramı gününde tek başına (Abbe'deki) cemreyi kuşluk vakti taşladığını gördüm. Daha sonraki taşlamaları ise güneş tepe noktasını aştıktan sonra yaptı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

12026 (3)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şeytanı ne zaman taşlardı?" diye sorduğumda: "İlk gün kuşluk vaktinde taşladı. Diğer günlerde ise güneş tepe noktasını aştıktan sonra yaptı" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

12027 (4)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abbe cemresini Kurban bayramı gününde kuşluk vakti taşladı. Diğerlerini ise diğer teşrik günlerinde güneş tepe noktasını aştıktan sonra taşladı."

 

[-Sahih-]

 

 

3. Ebu'I-Malih

 

12028- Nafi' b. Ömer b. Cemil el-Cumahi: "Ata, İbn Ebi Müleyke ve İkrime b. Halid'in Abbe cemresini Kurban bayramı gününde sabah namazından önce taşladıklarını gördüm" dedi. Abdullah der ki: Babam (Ahmed), bunu rivayet eden Davud'a: "Ey Ebu Süleymiln! Bunu Nilfi' b. Ömer'den ne zaman işittin?" diye sorunca, Davud: "Altmış dokuz yılında, Hz. Hüseyin olayının vaki olduğu yıl işittim" dedi.

 

27645 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ