MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

68- Zayıf Olanların izdihamdan Dolayı Erkenden Müzdelife'den Ayrılması

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

11992 (1) İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinden zayıf olanları benimle birlikte Müzdelife'den (Mina'ya) herkesten önce yola çıkardı." Başka bir defasında rivayet ederken de: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinden zayıf olanları Müzdelife'den herkesten önce (Mina'ya doğru) yola çıkardı" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1293), İbn Mace (3026) ve Nesai (5/261) rivayet ettiler.

 

 

 

11993 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Haşim oğullarından zayıf olan bazılarını herkesten önce Müzdelife'den (Mina'ya) gönderdi ve güneş doğmadan önce cemreyi taşlamamalarını söyledi." Şu'be, Hakem'in bunu rivayet ederken "Zayıf olanlar" ifadesini kullanıp kullanmadığı konusunda tereddüt etmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

11994 (3)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi veya Ümmü Seleme'yi bizimle birlikte herkesten önce Müzelife'den Akabe'deki cemreye yolladı ve güneş doğmadan cemreyi taşlamamamızı emretti."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11 995 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinden rahatsız ve zayıf olanlarla birlikte beni herkesten önce Müzdelife'den (Mina'ya) gönderdi. Sabah namazını Mina'da kılıp cemreyi öyle taşladık."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/366) rivayet etti.

 

 

 

11996 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinden zayıf olanları Müzdelife'den herkesten önce (Mina'ya) gönderdi ve: ''Güneş doğmadan cemreyi taşlamayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11997 (6)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zayıf olanlarla birlikte beni gece vakti Müzdelife'den (Mina'ya) yolladı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11998 (7)- Muşaş der ki: Ata b. Ebi Rebah'a bu konuyu sorduğumda İbn Abbas'tan naklen şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Haşim oğullarının çocukları ile zayıflarına Müzdelife'den gece vakti ayrılmalarını söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/261) rivayet etti.

 

 

 

11999 (8)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni ailesinden zayıf olanlarla birlikte seher vakti Müzdelife'den (Mina'ya) gönderdi."

 

[Sahih]

 

 

 

12000 (9)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gecesinde ailesinden bazılarıyla beni Mina'ya gönderdi. Sabah namazıyla birlikte de (Akabe'deki) cemreyi taşladık."

 

[Hasen]

 

 

 

12001 (10)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'de kaldığımız gece bize: ''Yeğenlerim! Ey Haşim oğulları! İnsanlar izdiham yapmadan erkenden buradan (Mina'ya) hareket edin! Ancak içinizden hiç kimse güneş doğmadan Akabe cemresini taşlamasın!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

12002 (11)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni eşyalarla birlikte Müzdelife'den gece vakti (Mina'ya) gönderdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/366) ve Tirmizi (2/103, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

12003 (12)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Müzdelife'den gece vakti herkesten önce (Mina'ya) gönderdiği ailesinden zayıflar arasında ben de vardım."

 

[Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Akabe cemresini taşlama konusu içinde de bu yönde hadisler zikredilecektir."

 

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

12004 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Sevde binti Zem'a'ya sabah namazından önce Müzdelife'den ayrılmasına izin vermesi ağır hareket ettiği içindi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/526 (1680), Müslim, hac 2/939 (1290), Nesai, hac 5/262 (3037), Darimi, hac 2/82 (1886) ve Beyhaki (5/124) rivayet ettiler.

 

 

 

12005 (2)- Hz. Aişe der ki: "Sevde binti Zem'a ağır ve yavaş hareket eden biriydi. Bundan dolayı Müzdelife'den vakfeden önce (Mina'ya doğru) yola çıkmak için izin isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrılmasına izin verdi. Keşke ben de bu yönde izin isteseydim ve bana da izin verseydi." Abdurrahman b. el-Kasım der ki: "Babam Kasım ise vakfeden önce Müzdelife'den ayrılmayı hoş karşılamazdı"

 

[Sahih]

 

 

 

12006 (3)- Abdurrahman b. el-Kasım, babasından bildiriyor: Hz. Aişe: "Keşke ben de Sevde gibi sabah namazından önce Müzdelife'den ayrılmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin isteseydim. Bu şekilde sabah namazını Mina'da kılar, herkesten önce cemreyi taşlardım" dedi. Aişe'ye: "Sevde bu yönde izin istedi mi ki?" diye sorulunca: "Ağır ve yavaş hareket eden biri olduğu için izin isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yönde ona izin verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

12007 (4)- Hz. Aişe der ki: "Sevde binti Zem'a ağır ve yavaş hareket eden biriydi. Bundan dolayı Müzdelife'den vakfeden önce (Mina'ya doğru) yola çıkmak için Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin istedi. Keşke ben de bu yönde izin isteseydim ve bana da izin verseydi." Abdurrahman b. el-Kasım der ki: "Babam Kasım ise vakfeden önce Müzdelife'den ayrılmayı hoş karşılamazdı."

 

[Sahih]

 

 

 

12008 (5)- Abdurrahman b. el-Kasım, babasından bildiriyor: Hz. Aişe: "Keşke ben de Sevde gibi sabah namazından önce Müzdelife'den ayrılmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin isteseydim. Bu şekilde sabah namazını Mina'da kılar, insanlar gelmeden önce cemreyi taşlardım" dedi. Aişe'ye: "Sevde bu yönde izin istedi mi?" diye sorulunca: "Evet, istedi. Ağır ve yavaş hareket eden biri olduğu için izin isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yönde ona izin verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

12009 (6)- Hz. Aişe der ki: "Sevde binti Zem'a ağır ve yavaş hareket eden biriydi. Bundan dolayı herkesten önce Müzdelife'den (Mina'ya doğru) yola çıkmak için izin isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrılmasına izin verdi. Keşke ben de bu yönde izin isteseydim."

 

[Sahih]

 

 

3. Ümmü Hablbe

 

12010 (1) İbn Şevval bildiriyor: "Ümmü Habibe'nin yanına girdiğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece vakti Müzdelife'den ayrılmasına izin verdiğini bana bildirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeydi 1/146 (305) rivayet etmiş ve: "İbn Şevval'in başka da bir rivayeti yoktur" demiştir.

 

 

 

12011 (2)- İbn Şevval bildiriyor: "Ümmü Habibe'nin yanına girdiğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece vakti herkesten önce Müzdelife'den onu (Mina'ya) gönderdiğini bana bildirdi."

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Ömer (r.a.)

 

12012- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlar içinden zayıf olanları Müzdelife'den gece vakti (Mina'ya) yola çıkardı.

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4023) rivayet etti.

 

 

5. Fadl b. Abbas (r.a.)

 

12013- Fadl b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Haşim oğullarından zayıf olanların Müzdelife'den gece vakti herkesten önce (Mina'ya) yola çıkmalarını söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/47) rivayet etti.

 

 

69- Müzdelife'de Gece Namazı Kılmak

 

1. Esma binti Ebi Bekr (r.anha)

 

12014 (1) Esma'nın azatlısı Abdullah bildiriyor: Esma, Müzdelife'ye varıp konakladı ve namaza başladı. Bir ara bana: "Evladım! Ay kayboldu mu?" diye sorunca: "Hayır!" dedim. Bunun üzerine namaza devam etti. Bir ara yine: "Evladım! Ay kayboldu mu?" diye sordu. Ay kaybolduğu için: "Evet" dedim. Esma: "O zaman yola çıkalım!" dedi. Bu şekilde yola çıktık. Sonra cemreyi taşladık. Cemreyi taşladıktan sonra orada konakladığı yere dönüp sabah namazını kıldı. Ona: "Biz buraya alaca karanlıkta (erken) gelmedik mi?" diye sorduğumda, Esma: "Hayır evladım! Zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlara bu yönde izin verdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/526 (1679), Müslim, hac 2/940 (1291), İbn Huzeyme, hac 4/280 (2884) ve Beyhaki, hac (5/133) rivayet ettiler.

 

 

 

12015 (2)- Esma'nın azatlısı Abdullah bildiriyor: Esma binti Ebi Bekr, Müzdelife'de bana: "Evladım! Ay kayboldu mu?" diye sorunca: "Hayır!" dedim. Bir süre sonra yine: "Evladım! Ay kayboldu mu?" diye sordu. Ay kaybolduğu için: "Evet" dedim. Esma: "O zaman yola çıkalım!" dedi. Dediği gibi yola çıktık. Sonra cemreyi taşladık. Cemreyi taşladıktan sonra orada konakladığı yere dönüp sabah namazını kıldı. Ona: "Biz buraya alaca karanlıkta (erken) gelmedik mi?" diye sorduğumda, Esma: "Hayır evladım! Zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlara bu yönde izin verdi" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ