MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

67- Meş'aril-Haram'da (Müzdelife'de) Vakfe; Oradan Mina'ya Gidiş, Muhassir Vadisini Hızlıca Geçmek

 

1. Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

11982 (1) Amr b. Meymun der ki: Hz. Ömer, Müzdelife'de bize sabah namazını kıldırdı ve: "Müşrikler güneş doğmadan buradan ayrılmazlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise bu konuda onlara muhalefet edip güneş doğmadan önce buradan ayrılmıştır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1682), Müslim (3094-5), Ebu Davud (1934) ve Nesai (1/29) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

11983 (2)- Ömer b. el-Hatta.b der ki: "Müşrikler güneş Sebir dağı üzerine doğmadan Müzdelife'den ayrılmazlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise bu konuda onlara muhalefet edip güneş doğmadan önce buradan ayrılmıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

11984 (3)- Ömer b. el-Hattab der ki: "Müşrikler güneş Sebir dağı üzerine doğmadan Müzdelife'den ayrılmazlar ve: "Ey Sebir! Aydınlan da kurbanlara koşalım!" derlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise bu konuda onlara muhalefet edip güneş doğmadan önce buradan ayrılmıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

11985 (4)- Ömer b. el-Hattab der ki: "Cahiliye insanları (müşrikler) güneşi Sebir dağı üzerinde görmeden Müzdelife'den ayrılmazlar ve: ''Ey Sebir! Aydınlan da kurbanlara koşalım!'' derlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise (bu konuda onlara muhalefet edip) güneş doğmadan önce buradan ayrılmıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

11986 (5)- Amr b. Meyınun der ki: Hz. Ömer, Müzdelife'de bize sabah namazını kıldırdı ve şöyle dedi: "Müşrikler güneş (Sebir dağı üzerine) doğmadan Müzdelife'den ayrılmazlar ve: ''Ey Sebir! Aydınlan da kurbanlara koşalım!'' derlerdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise bu konuda onlara muhalefet edip güneş doğmadan önce buradan ayrılmıştır." Ebu Davud rivayetinde: "Ömer'le Müzdelife'deydik" ibaresi geçnÜştir.

 

[Sahih]

 

 

 

11987 (6)- Hz. Ömer bildiriyor: Cahiliye insanları: "Ey Sebir! Aydınlan da kurbanlara koşalım!" demeden (güneşi Sebir dağı üzerinde görmeden) Müzdelife'den ayrılmazlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise bu konuda onlara muhalefet edip güneş doğmadan acelesi olan kişinin ancak sabah namazını yetiştirebileceği bir vakitte Müzdelife'den ayrılmıştır."

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

11988 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş doğmadan önce Müzdelife'den ayrıldı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/104) rivayet etti.

 

 

 

11989 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'de vakfesini yaptı. Güneş doğmadan önce ortalık aydınlanmaya başlayınca da oradan ayrıldı."

 

[Sahih]

 

 

3. Ümmü Habibe

 

11990- Ümmü Habibe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında istediğimizde sabahın alacakaranlığında da Müzdelife'den ayrılırdık." Başka bir defasında rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında sabahın alacakaranlığında Müzdelife'den ayrılırdık" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/526 (1679) ve Müslim 2/939 (1290) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Cabir

 

11991- Cabir bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Muhassir vadisinde (vadiyi aşana kadar) devesini hızlandırdı,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/202 (1944), Nesai, menasik (5/267) ve Darimi (2/60) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ