MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 64- Arafat'ta Binek Üzerinde Vakfe Yapmak, Orada Hutbe Verip Dua Etmek

 

6. Usame b. Zeyd (r.a.)

 

11943- Usame b. Zeyd der ki: "Arafat'ta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Dua için ellerini kaldırdığında devesi yana doğru eğildi ve yuları yere düştü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir eliyle yuları tuttu, kaldırdığı diğer eliyle de dua etti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3993) ve İbn Huzeyme (2824) rivayet ettiler.

14755 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

7. Abbas b. Mirdas

 

11944 (2) Abbas b. Mirdas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arefe akşamı ümmetine bağışlanmaları ve rahmete nail olmaları için çokça dua etti. Allah bu duasına: "Bunu yapacağım ve birbirlerine karşı yaptıkları zulümler dışında onların günahlarını bağışlayacağım" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbim! Dilersen zalimi bağışlayabilir, mazluma da zulme uğradığı şeyden daha hayırlısını verebilirsin'' buyurdu. O akşam duası sadece bu şekilde karşılık buldu. Müzdelife'de sabahladığında bu duasını yineledi. Bir süre sonra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebessüm etti. Ashabtan bazıları: "Anam babam sana feda olsun! Bu saat senin gülebileceğin bir saat değil, Allah seni hep güldürsün ama neden güldün?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Allah düşmanı ıMisin haline güldüm. Allah'ın ümmetim hakkındaki duamı kabul edip zalimleri de bağışlayacağını öğrenince toprak alıp başına saçmaya feryat figan etmeye başladı. Onun bu telaşı beni güldürdü.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (5234) ve İbn Mace (3013) rivayet ettiler.

24462 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

8. Abdullah b. Amr

 

11945- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Arefe gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha çok: ''AIlah'tan başka ilah yoktur. Tektir ve ortaksızdır. Mülk de hamd da onundur. Tüm hayırlar elindedir. O her şeye ktidirdir'' şeklinde dua ederdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/285) rivayet etti.

Heysemi de Mecmau'z-Zevaid'de (3/252): "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

SONRAKİ