MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

65- Arafat'tan Müzdelife'ye Gidiş Zamanı, Müzdelife'de Konaklama

 

1. Usame b. Zeyd (r.a.)

 

11946 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken bineğinin arkasına Usame'yi almıştı. Giderken bineğin yularını öyle sıkı bir şekilde çekiyordu ki devenin başı neredeyse semerin ön tarafına değiyordu. Müslümanlara da: ''Ey insanlar! Sakin ve ağır başlı olun! Develeri bu şekilde koşturmakla ıyi yapmıyorsunuz?'' diye sesleniyordu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2844), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4000) ve Hakim (1/465) rivayet etti.

 

 

 

11947 (2)- Usame b. Zeyd der ki: Arefe akşamı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bineğinin arkasına bindirmişti. Güneş batınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yola çıktı. Arkasından insanların hızlıca geldiklerini görünce: ''Ey insanlar! Acele etmeyin! Sakin olun! Develeri bu şekilde koşturmakla iyi yapmıyorsunuz!'' diye seslenmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolda giderken kalabalık ise yavaşça gidiyor, boşluk bulduğunda ise devesini hızlandırıyordu. Bu şekilde çoğu kişinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in orada namaz kıldığını söylediği dağ yoluna geldi. Orada devesini çöktürdü. Küçük abdestini bozdu. Getirdiğim suyla abdest aldı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Namazı kılalım" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İlerde kllacağız'' buyurdu. Sonra bineğine binip Müzdelife'ye geldi. Müzdelife'ye varana kadar namaz kılmadı. Müzdelife'de konakladığında ise akşam ile yatsı namazlarını cemederek kıldı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1924) rivayet etti.

 

 

 

11948 (3)- Usame b. Zeyd der ki: Arefe akşamı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bineğinin arkasına bindirmişti. Güneş batınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yola çıktı. Arkasından insanların hızlıca geldiklerini görünce: ''Ey insanlar! Acele etmeyin! Sakin olun! Develeri bu şekılde koşturmakla iyi yapmıyorsunuz! '' diye seslenmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolda giderken kalabalık ise yavaşça gidiyor, boşluk bulduğunda ise devesini hızlandırıyordu. Bu şekilde çoğu kişinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in orada namaz kıldığını söylediği dağ yoluna geldi. Orada devesini çöktürdü. Küçük abdestini bozdu. Getirdiğim suyla abdest aldı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Namazı kılalım" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İlerde kılacağız'' buyurdu. Sonra bineğine binip Müzdelife'ye geldi. Müzdelife'ye varana kadar namaz kılmadı. Müzdelife'de konakladığında ise akşam ile yatsı namazlarını cemederek kıldı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11949 (4)- Hişam, babasından bildiriyor: Benim de hazır bulunduğum bir yerde Usame'ye Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl yol aldığı soruldu. Usame: "Beni bineğinin arkasına almıştı. Kalabalık olduğu için yavaşça gidiyordu. Ancak önünü boş gördüğü zaman da hızlarrıyordu" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/518 (1666), Müslim 2/936 (1286), Ebu Davud 2/197 (1923), Nesai (5/258) ve İbn Mace 2/1004 (3017) rivayet ettiler.

 

 

 

11 950 (5)- Usame bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan Müzdelife'ye giderken beni de bineğinin arkasına almıştı. Arafat'tan ayrılıp Müzdelife'ye ulaşana kadar bineğini hiç koşturmadı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11951 (6)- Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken bineğinin arkasına beni bindirmişti. Giderken bineğin yularını öyle sıkı bir şekilde çekiyordu ki devenin başı neredeyse semerin ön tarafına değiyordu. Müslümanlara da: ''Ey insanlar! Sakin ve ağırbaşlı olun! Develeri bu şekilde koşturmakla iyi yapmıyorsunuz'' diye sesleniyordu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11952 (7)- Mücahid bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan Müzdelife'ye giderken Usame b. Zeyd'i bineğinin arkasına almıştı. İnsanlar: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yolculukta neler yaptığını bineğinin arkasına binen kişi bize anlatacak" deyince, Usame şöyle anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan yola çıkınca devesinin yularını o kadar sıkı bir şekilde çekiyordu ki devenin başı semerin ön tarafına değiyordu veya değecek gibi oluyordu. Bir yandan da eliyle işaret ederek etrafındaki insanların sakin olmalarını söylüyordu. Bu şekilde Müzdelife'ye geldi."

Müzdelife'den ayrılırken ise bineğinin arkasına Fadl b. Abbas'ı bindirdi.

İnsanlar: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yolculukta neler yaptığını bineğinin arkasına binen kişi bize anlatacak" deyince, Fadl şöyle anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki gün (Arafat'tan dönüşü) gibi acele etmeden yol aldı. Bu şekilde Muhassir vadisine kadar geldi. Oraya geldiğinde vadiyi aşana kadar devesini hızlandırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

11 953 (8)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Usame'nin yanında otururken Arafat'tan dönerken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl yol aldığı ona soruldu. Usame: "Kalabalık olduğu için yavaşça gidiyordu. Ancak önünü boş gördüğü zaman da hızlanıyordu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11954 (9)- Usame b. Zeyd der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken sakindi ve müslümanların da sakin olmalarını söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ