MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

64- Arafat'ta Binek Üzerinde Vakfe Yapmak, Orada Hutbe Verip Dua Etmek

 

1. Cubeyr b. Mut'im

 

11930- Nafi' b. Cubeyr b, Mut'im, babası Cubeyr'den bildiriyor: "Henüz kendisine vahiy nazil olmadan önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in devesi üzerinde diğer insanlarla birlikte Arafat'ta vakfe yaptığını ve yanındakilerle birlikte oradan ayrıldığını gördüm. Bu şekilde Allah onu nübüvvet öncesinden bile doğru olana yönlendirmiştir."

 

[-Sahih-]

 

11922 (2)'de tekrar etmiştir,

 

 

2. Şerid b. Suveyd es-Sekafi

 

11931 (1) Şerid der ki: "Şehadet ederim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Arafat'ta vakfe yaptım. Ancak (binek üzerinde olduğu için) Müzfelife'ye varana dek ayakları yere değmemiştir."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (matbu nüshada yoktur; bak. Mizzi, Tuhfe 4/143) rivayet etti.

 

 

 

11 932 (2)- Şerid der ki: "Şehadet ederim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Arafat'tan Müzdelife'ye gittim. Ancak (binek üzerinde olduğu için) Müzfelife'ye varana dek ayakları yere değmemiştir." Başka bir defasında rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Arafat'ta bulundum" ibaresi geçmiştir. Ravh kendi kitabından bunu aktarırken de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Arafat'ta vakfe yaptım" ifadesini kullanır.

 

[-Sahih-]

 

 

3. Nubayt b. Şarit

 

11933 (1) Seleme b. Nubayt, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte haccettim. Arafat'ta devesi üzerinde hutbe verdiğini gördüm."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1286) rivayet etti

 

 

 

11934 (2)- Seleme b. Nubayt el-Eşcai bildiriyor: Veda haccında babamın bineğinin arkasına binmiştim. "Babacığım! Bana Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i göster" dediğimde, babam: "O zaman semere tutun ve kalk" dedi. Semerden tutup ayağa kalktığımda babam: "Kırmızı devenin üzerinde elindeki değnekle işarette bulunan kişiye bak" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (6/29) rivayet etti.

 

 

 

11935 (3)- Nubayt b. Şarit der ki: Veda haccında babamın bineğinin arkasına binmiştim. Bir ara Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşmaya başlayınca bineğin arkasında ayakta durup ellerimi babamın omuzlarına koydum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En kutsal gün hangi gündür?'' diye sorunca: "Bu gündür" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En kutsal belde hangi beldedir?'' diye sorunca: "Bu belde" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En kutsal ay hangi aydır?'' diye sorunca: "Bu ay" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu beldede, bu ayda bu gününüzün kutsalf1ğl gibi kanlarınız ve mallarınız da kutsaldir'' buyurdu ve: ''Tebliğ ettim mi?'' diye sordu. Ashab: "Evet, ettin" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Şahit ol! Allahım Şahit ol'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4082) rivayet etti.

 

 

 

11936 (4)- Seleme b. Nubayt der ki: Babam, dedem va amcam Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberlerdi. Babam bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat gecesi kırmızı bir devenin üzerinde hutbe verdiğini gördüm" dedi. Babam bana seher vakti nafile namaz kılmamı da tavsiye etti. "Babacığım! Ben buna güç yetiremem" dediğimde: "O zaman sabah namazından önceki iki rekata müdavim ol, bu iki rekatı kılmaktan geri durma. Siyasi kargaşada taraf olma" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İmam Ahmed, Zühd (s. 233) kitabında rivayet etti.

5951 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

11937 (1) Bişr b. Harb bildiriyor: Ebu Said el-Hudri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta durmuş şu şekilde dua ediyordu" dedi ve nasıl olduğunu göstermek için ellerini göğüslerine kadar kaldırdı, avuç içlerini de yere doğru gelecek şekilde çevirdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-Asar'da (2/177) rivayet etti.

14741 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

11938 (2)- Bişr b. Harb bildiriyor: Ebu Said el-Hudri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat'ta şu şekilde dua ettiğini gördüm" dedi ve nasıl olduğunu göstermek için ellerini avuç içleri yere doğru gelecek şekilde kaldırdı."

 

[Hasen]

 

14742 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11939 (3)- Ebu Said el- Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta şu şekilde, ellerini avuç içleri yere doğru gelecek şekilde kaldırarak dua ederdi."

 

[Hasen]

 

14743 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

11 940 (4)- Bişr b. Harb bildiriyor: Ebu Said'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat'ta şu şekilde dua ettiğini gördüm" dedi ve nasılolduğunu göstermek için ellerini göğüslerinden yukarda, omuzlarından aşağıda duracak kadar kaldırdı, avuç içlerini de yere doğru gelecek şekilde çevirdi."

 

[Hasen]

 

 

 

11941 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta şu şekilde, ellerini avuç içleri yere doğru gelecek şekilde kaldırarak dua ederdi." Ravi Hammad da nasılolduğunu göstermek için avuç içleri yere doğru gelecek şekilde ellerini kaldırdı.

 

[Hasen]

 

14744 (4)'te tekrar edecektir,

 

 

5. İbn Abbas (r.a.)

 

11942- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken Usame b. Zeyd'i bineğinin arkasına almıştı. Arafat'tan ayrılmadan önce devesi yanına getirildiğinde ellerini kaldırmış dua ediyordu, ancak elleri başını aşmıyordu. Arafat'tan ayrıldıktan sonra acele etmeden Müzdelife'ye geldi. Müzdelife'den ayrıldığında bu sefer bineğinin arkasına Fadl b. Abbas'ı bindirdi. Fadl'ın dediğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar da telbiye getirip durdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'Ia (6732) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (18/713) rivayet etti.ler.

 

 

SONRAKİ