MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

63- Arefe Gününün Fazileti

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

11926 (1) İbn Abbas der ki: Arefe gününde filan kişi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmişti. Oradan gördüğü kadınlara bakmaya başlayınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle yüzünü başka tarafa çeviriyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birkaç defa onun yüzünü başka tarafa çevirmesine rağmen yine de kadınlara bakmaya devam edince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gün öyle bir gün ki kulağına, gözüne ve diline hakim olan kişi bağışlanır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/251): "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler" demiştir. 28245 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11927 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arefe akşamı Fadl b. Abbas'ın bir kadına baktığını farkedince eliyle yüzünü şu şekile başka bir tarafa çevirdi ve: "Bu gün öyle bir gün ki gözüne ve diline hakim olan kişi bağışlamr'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

11928- Abdullah b, Amr b, el-As'ın bildirdiğine göre Hz, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah Arefe akşamı Arafatlta vakfede duranlardan dolayı meleklerine karşı övünür ve: ''Üstü başı dağılmış ve tozlar içinde uzak yerlerden bana gelen şu kuflarıma bakın!'' der, ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/251, 252) der ki: "Ahmed ve Taberani, M, es-Sağır ile M, el-Kebir'de rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri güvenilirdir."

 

 

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

11929- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Arafa(ta duranlardan dolayı meleklerine karşı övünür ve: "ÜstÜ başı dağılmış ve tozlar içinde uzak yerlerden bana gelen şu kullanma bakın!" der,

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (1/465) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da (5/58) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ