MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

62- Arafat'ta Vakfe, Yeri ve Zamanı

 

1. Abdurrahman b. Ya'mer

 

11908 (1) Abdurrahman b. Ya'mer der ki: Adamın birinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Arafat'ta yapılması gerekenleri sorduğunu işittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hac Arafat veya Arafat günü demektir! Kim sabah namazmdan önce Müzdelife'de hazır bulunursa haccı idrak etmiş olur. Mina gÜnleri üçtür. ''Kim iki gün içinde acele edip (Mina'dan Mekke'ye) dönerse, ona günah yoktur. Kim geri kalırsa, ona da günah yoktur.''[Bakara 203].

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, tefsir 5/214 (2975, "hasen sahih"), Nesai, menasik 5/259 (3016), Humeydi 2/399 (899) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar (2/209) ile Şerh Müşkili'l-Asar'da (4/323) rivayet ettiler.

 

 

 

11909 (2)- Abdurrahman b. Ya'mer ed-Dili der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta vakfede iken Necd ahalisinden bir grup yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hac nasıl olur?" diye sordular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hac, Arafat demektir! Kım sabah namazından önce Müzdelifelde hazır bulunursa haccı Idrak etmiş olur. Mina günleri üçtür. ''Kim iki gün içinde acele edip (Mina'dan Mekke'ye) dönerse, ona günah yoktur. Kim geri kalırsa, ona da günah yoktur'' ''[Bakara 203] buyurdu. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birini bineğinin arkasına aldı ve bunları yüksek sesle söylemesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

11910 (3)- Abdurrahman b. Ya'mer ed-Dili der ki: Adamın birinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haccı sorduğunu işittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hac, Arafat günü demektir! Kım sabah namazını kılmadan önce Müzdelife'de hazır bulunursa hacca yetişmiş olur. Mina gÜnleri üçtür. ''Kim iki gün içinde acele edip (Mina'dan Mekke'ye) dönerse, ona günah yoktur. Kim geri kalırsa, ona da günah yoktur'' [Bakara 203],''

 

[Sahih]

 

 

 

11911 (4)- Abdurrahman b. Ya'mer ed-Dili der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta vakfede iken Necd ahalisinden bir grup yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hac nasıl olur?" diye sordular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hac, Arafatlta vakfe demektir! Kim sabah namazından önce Müzdelifelde hazır bulunursa haccı idrak etmiş olur. Mina günleri üçtür. ''Kim iki gün içinde acele edip (Mina'dan Mekke'ye) dönerse, ona günah yoktur. Kim geri kalırsa, ona da günah yoktur''''[Bakara 203] buyurdu.

 

Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birini bineğinin arkasına aldı ve bunları yüksek sesle söylemesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

2. Urve b. Mudarris

 

11912 (1) Urve b. Mudarris der ki: Müzdelife'de olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Buraya Tayy'in iki dağı arasından geliyorum. Gelene kadar kendimi de, bineğimi de yeterince yordum. Vallahi gelirken karşılaştığım her dağda durdum. Benim haccnn geçerli olur mu?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müzdelifelde sabah namazını bizimle kılan ve buradan ayrılana kadar bizimle duran kişi, şayet öncesinde gece veya gündüz vakti Arafatlta da bulunmuşsa haccını tamamlamışı bu vazifesini ifa etmiş olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/196 (1949), Tirmizi, hac 3/237 (889), Nesai, menasik 5/264 (3043), İbn Mace 2/1003 (3015) ve Darimi 2/83 (1888) rivayet ettiler.

 

 

 

11913 (2)- Urve b. Mudarris b. Evs b. Harise b. Lam bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamamnda hac için yola çıktım. Ancak diğerlerine gece vakti Müzdelife'deyken yetişebildim. Arafat'a gittim ve oradan ayrılıp Müzdelife'ye geldim. Geldiğimde: "Ey Allah'ın Resulü! Gelene kadar kendimi de bineğimi de yeterince yordum. Benim haccım geçerli olur mu?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müzdelife'de sabah namazını bizimle kılan ve buradan ayrılana kadar bizimle duran kişi, şayet öncesinde gece veya gündüz vakti Arafatlta da bulunmuşsa haccını tamamlamışı bu vazifesini ifa etmiş olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11914 (3)- Urve b. Mudarris et-Tai der ki: Müzdelife'de olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Buraya Tayy'in iki dağı arasından geliyorum. Gelene kadar bineğimi de, kendimi de iyice yordum. Vallahi gelirken karşılaştığım her dağda durdum. Benim haccım geçerli olur mu?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müzdelife'de bu namazı (sabah namazını) bizimle kılan ve öncesinde gece veya gündüz vakti Arafa(ta da bulunmuş olan kişi haccını tamamlamışı bu vazifesini ifa etmiş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11915 (4)- Urve b. Mudarris b. Evs b. Harise b. Lam bildiriyor: Hac mevsiminde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Müzdelife'deyken yetişebildim ve: "Benim haccım geçerli olur mu?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu namazı (sabah namazını) bu yerde bizimle kılanı imam ayrılmcaya kadar burada vakfe yapan kişi, şayet öncesinde gece veya gündüz vakti Arafatta da bulunmuşsa haccını tamamlamışı bu vazifesini ifa etmiş olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11916 (5)- Urve b. Mudarris b. Evs b. Harise b. Lam der ki: "Müzdelife'de olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11917 (6)- Urve b. Mudarris b. Evs b. Harise b. Lam der ki: "Müzdelife'de olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ... " Sonrasında ravi daha önce Ravh kanalıyla rivayet edilen hadisin aynısını aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11918 (7)- Urve b. Mudarris der ki: Müzdelife'de bulunan Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem} yanına geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Benim için hac yapma imkanı var mı?" diye sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu namazı (sabah namazım) bu yerde bizimle kılanı buradan ayrılıncaya kadar burada vakfe yapan kişi, şayet öncesinde gece veya gündüz vakti Arafa(ta da bulunmuşsa haccını tamamlamışı bu vazifesini ifa etmiş olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

3. Cubeyr b. Mut'im (r.a.)

 

11919 (1) Cubeyr b. Mut'im'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Arafa(ın her yerinde vakfe yapılabilir, ancak Urene vadisinden daha yükseklere çıkm. Müzdelife'nin de her yerinde vakfe yapılabilir, ancak Muhassir vadisinden daha yükselere çıkm. Münanın her yerinde kurban kesilebilir. Teşrık günlerinin tümünde de kesim yapılabilir. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhaki (5/239), İbn Hibban (3854) ve Bezzar (1126) rivayet ettiler.

Heysemi (5540) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Taberani ise el-Mu'cemu'l-kebir'de şu ibare ile irad etmiştir: "Mekke'nin her tarafında kurban kesebilirsiniz." Ravileri güvenilir kimselerdir."

12554 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

11920 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını "Teşrik günlerinin tümünde de kesim yapılabilir'' lafzıyla rivayet etmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

4. Cubeyr b. Mut'im

 

11921 (1) Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im, babasından bildiriyor: Arafat'ta develerimden birini kaybedince onu aramaya çıktım. Orada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vakfe yaptığını görünce: "Bu adam Kureyşli! Neden burada duruyor?" demeye başladım.

 

Süfyan başka bir defasında bunu şu şekilde rivayet eder: Muhammed b. Cubeyr b. Mut'im, babasından bildiriyor: "Kaybettiğim devemi aramak için Arafat'a gittiğimde orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vakfe yaptığını gördüm. "Bu adam Kureyşli! Neden burada duruyor?" demeye başladım."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/515 (1664), Müslim, hac 2/984 (1220), Nesai, hac 5/255 (3013) ve Darimi, hac 2/79 (1878) rivayet ettiler.

 

 

 

11922 (2)- Nafi' b. Cubeyr b. Mut'im, babası Cubeyr'den bildiriyor: "Henüz kendisine vahiy nazil olmadan önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in devesi üzerinde diğer insanlarla birlikte Arafat'ta vakfe yaptığını ve yanındakilerle birlikte oradan ayrıldığını gördüm. Bu şekilde Allah onu nübüvvet öncesinden bile doğru olana yönlendirmiştir.,

 

[-Sahih-]

 

11930 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11923 (3)- Cubeyr b. Mut'im der ki: "Arefe gününde devemi kaybedince onu aramaya Arafat'a gittim. Arefe akşamı orada Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yanındakilerle birlikte vakfe yaptığını gördüm. Bu olay kendisine valıiy nazil olmaya başlamasından sonra gerçekleşti."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11924 (4)- Muhammed b. Cubeyr der ki: "Cubeyr b. Mut'im'in bana bildirdiğine göre kendisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gidiyordu ... " Sonrasında ravi Ma'mer'in hadisinin aynısını aktanr.

 

[-Sahih-]

 

25809 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

5. İbn Mirba' el-Ensari

 

11925- Yezid b. Şeyban (Amr b. Abdillah'a hitaben) der ki: Biz Arafat'ta (Resulullah'in durduğu) vakfe yerinden uzakta saydığın bir yerdeyken İbn Mirba' el-Ensari yanımıza geldi ve: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni sizlere gönderdi. "Ötedenberi vakfe yapageldiğiniz mekanlar Üzerinde olunuz! Zira Hz. İbrahim'in mirası Üzerindesiniz (yani şu an onun vakfe ettiği üerdesiniz'') buyuruyor" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, hac 3/221 (883), İbn Mace 2/1007 (3011) ve Humeydi 1/262 (577)-rivayet ettiler. Hakim (1/462) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ