MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

60- Mina'dan Arafat'a Gidiş; Nemire Vadisinde Konaklama

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

11902 (1) İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arefe günü sabah namazını kıldıktan sonra Mina'dan ayrılıp Arafat'a gitti. Orada Nemire'de konakladı ki burası hac emirinin Arafat'a gelirken konakladığı bir yerdir. Öğle namazı vakti girince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bekletmeden öğle ile ikindi namazını cemederek kı ldı rdı. Sonra müslümanlara bir hutbe verdi. Ardından Arafat'ta gidip vakfesini yaptı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/132) rivayet etti.

 

 

 

11903 (2)- Said b. Hassan bildiriyor: İbn Ömer'in dediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'a gidince Nemire vadisinde konaklardı. Haccac, İbnu'z-Zübeyr'i öldürdüğü yıl hac mevsiminde İbn Ömer'e haber gönderip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Nenıire vadisinden hangi vakitte ayrıldığını sordu. İbn Ömer: "O vakit geldiği zaman yola çıkarız" dedi. Bunun üzerine Haccac, İbn Ömer'in ne zaman yola çıkacağını gözetlemek için bir adamı görevlendirdi. İbn Ömer yola çıkmak istediği zaman: "Güneş tepe noktasını aştı mı?" diye sordu. "Henüz aşmadı!" dediler. Bir süre sonra yine: "Güneş tepe noktasını aştı mı?" diye sordu. Yine: "Henüz aşmadı!" dediler. Daha sonra güneşin tepe noktasını aştığını söylediklerinde İbn Ömer yola çıktı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/133) rivayet etti.

 

 

61- Arafat'a Giderken Telbiye ve Tekbir Getirmek

 

1. Enes

 

11904 (1) Muhammed b. Ebi Bekr der ki: Enes b. Malik'e Arefe gününü kastederek: "Böylesi bir günde ne yapardınız?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken bazımız tehlil ederdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna karşı çıkmazdı. Bazımız da tekbir getirirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna da karşı çıkmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/510 (1659) ve Müslim, hac 2/~285) rivayet ettiler.

 

 

 

11905 (2)- Muhammed b. Ebi Bekr es-Sekafi bildiriyor: Enes b. Malik'e Arefe gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ne yaptıklarını sorduğumda şöyle dedi: "Bazılarımız tehlil ederdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna karşı çıkmazdı. Bazımız da tekbir getirirdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna da karşı çıkmazdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/510 (1659) rivayet etti.

 

 

 

11906 (3)- Enes b. Malik der ki: Arafat sabahı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteydik. Bazımız tehlil ederken, bazımız da tekbir getiriyordu. Ancak ne tekbir getiren, ne de tehlil eden bu yaptığından dolayı kınanmadı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, menasik 5/250 (3000) rivayet etti.

 

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

11907- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte sabah vakti Arafat'a gittiğimizde kimimiz tekbir getiriyor, kimimiz telbiye ediyordu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/363) ve Ebu Davud (2/99, 100) rivayet ettiler.

11435 tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ