MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

59- Temettü Haccı Yapacak Olanın ihrama Giriş Vakti; Mina'ya Gidiş Zamanı; Mina'da Kalınan Süre ve Orada Kılınan Namaz

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

11895 (1) Ubeyd b. Cüreyc der ki: Abdullah b. Ömer'e: "Ey Ebu Abdirrahman! Arkadaşlarından kimsenin yapmadığı dört şeyi senin yaptığını gördüm" dediğimde, İbn Ömer: "Ey İbn Cüreyc! Nedir bunlar?" diye sordu. Ona: "İki Yemani rüknünden başkalarına dokunmuyorsun, Sebtiyye denilen ayakkabılardan giyiyorsun, saç ile sakallarım sarıya boyuyorsun. Bir de Mekke'de olduğunda insanlar hilali görüp ihrama girerken, sen Terviye gününe kadar ihrama girmiyorsun" dediğimde, İbn Ömer şöyle cevapladı: "Rükünler konusunda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki Yemani'den başkasına dokunduğunu görmedim. Sebti ayakkabı giymemin sebebi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kılsız (tabaklanmış) ayakkabı giydiğini gördüğüm içindir. Ki onlarla abdest alırdı, ben de onları giyıneyi seviyorum. Sarı boya ise, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sarıya boyadığını gördüm, ben de sarıya boyamayı seviyorum. İhrama gelince de, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, devesi harekete geçmeden telbiye getirdiğini görmedim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (1/308,309) rivayet etti.

11134 (12)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

11896 (2)'- Nafi' bildiriyor: "Abdullah b. Ömer elinden geldiği kadarıyla terviye gününde öğle namazını Mina'da kılmaya çalışırdı. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de öğle namazını Mina'da kılmıştı.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/250) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

11897- Cahil' b. Abdillah der ki: Zilhicce ayının dördüncü gününün sabahında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hepimiz hac için ihrama girmiş bir şekilde Mekke'ye geldik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emriyle Kabe'yi tavaf ettik, iki rekat namaz kıldık ve Safa ile Merve arasında sa'y yaptık. Sonra yine emriyle saçlarımızı kısalttık. Daha sonra:

''İhramdan çıkın!'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Nasıl ihramdan çıkacağız?" diye sorduğumuzda: ''Size kadınları ve kokuyu helal kılacak şekilde ihramdan çıkm'' buyurdu. Bunun üzerine kadınlarımızIa ilişkiye girdik, kokular süründük. Ancak bazılarının: "KadınlarımızIa henüz yeni ilişkiye girmişken Mina'ya mı gideceğiz?" dediği Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca bizlere bir konuşma yaptı. Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra: ''Eğer şimdi yaptığım bu işi yeniden yapacak olsaydım yanımda kurbanlık getirmezdim. Kurbanlık getirmemiş olsaydım ben de ihramdan çıkardım. Bu ibadetle ilgili hususları iyice öğrenin '' buyurdu.

Terviye gününe kadar da bu şekilde kaldılar. Terviye günü (arefe gününden bir gün önce) Mina'ya gidecekleri zaman hac için ihrama girdiler. İmkanı olanlar kurban keserken, imkanı olmayanlar bunun yerine oruç tuttular. Bir deveye yedi kişi veya bir sığıra yedi kişi olacak şekilde bazıları kurbanlarda ortak oldular. Kabe'yi tavafları ile Safa ile Merve arasında sa'y yapmaları hem hac, hem de umre için geçerli oldu. Hac için ayrı, umre için de ayrı tavaf ve sa'y yapmadılar.

 

[Hasen]

 

11264 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Abbas (r.a.)

 

11898 (1) İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teryiye günü öğle namazını Mina'da kıldı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3004) ve Tirmizi (879) rivayet ettiler.

 

 

 

11899 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da beş vakit namazı kıldı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Darimi (1871) ve İbn Huzeyme (2799) rivayet ettiler.

 

 

 

11900 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teryiye günü öğle namazını Mina'da kıldı. Aynı şekilde Arefe günü sabah namazını da Mina'da kıldı."

 

[-Sahih-]

 

 

4. Enes b. Malik

 

11901- Abdulazız b. Rufey' der ki: Enes b. Malik'e: "Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den gördüğün şeylerden bahset. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Terviye günü öğle namazını nerede kıldı?" diye sorduğumda: "Mina'da kıldı" dedi. "Kurban bayramının ikinci gününde ikindi namazını nerede kıldı?" diye sorduğumda: "Ebtah'ta kıldı" dedi ve: "Hac emirin nasıl yapıyorsa sen de öyle yap" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/507 (1653), Müslim, hac 2/950 (1309), Ebu Davud, menasik 2/188

(1912) ve Nesai 5/250 (2997) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ