MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 54- Sa'y Yapmaya Safa Tepesinden Başlamak; Sa'yı Vadinin içinde Yapmanın Müstehab Görülmesi

 

5. İbn Abbas

 

11871- İbn Abbas bildiriyor: "Öncekilerden ilk kuşak edinen kadın İsmail'in annesi (Hacer)dir. Onu da Sare'ye karşı hamileliğini belli etmemek için edinmişti ... " Sonrasında İbn Abbas söz konusu hadisi zikredip şöyle devam etti: "Allah, İsmail'in annesine merhamet etsin. Şayet Zemzem suyunun önünü kesmeseydi devamlı olarak akıp duran bir kaynak olurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: '' ... İsmaitin annesi de yalnız kalmaktan hoşlanmadığı için o insanlarını yanına yerleşmesine sevindi. Yerleştikten sonra ailelelerine de gelmeleri için haber gönderdiler. Onlar da gelip oraya yerleşti. ''

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonrasında şöyle devam etti: ''İsmailin annesi (suyu bitince) Safa tepesinden indi. Vadiye ulaştığı zaman (üzerine basmamak için) gömleğinin alt ucunu yukarıya kaldırdı. Tehlikede olan kişi gibi hızlıca giderek vadiyi aştı. Merve tepesine çıkıp kimseler var mı diye çevresine bakındı. Kimseyi göremeyince geri Safa tepesine gitti. Bunu yedi defa tekrarladı. Bundan dolayı insanlar Safa ile Merve arasında sa'y yapmışlardır. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Uzun bir metinle Buhari (6/283-289) rivayet etti.

 

 

 

6. İbn Ömer (r.a.)

 

11872 (1) Kesir b. eumhan der ki: İbn Ömer'in Safa ile Merve arasında sa'y yaparken yürüdüğünü gördüm. Ona: "Sa'yı yürüyerek mi yapıyorsun?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Eğer yürüyorsam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sa'y yaparken yürüdüğünü görmüşümdür. Şayet hızlı gidersem de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sa'y yaparken hızlı gittiğini görmüşümdür.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/192) ve Tirmizi (2/94) rivayet ettiler.

 

 

 

11873 (2)- İbn Ömer: "Şayet hızlı gidersem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sa'y yaparken hızlı gittiğini görmüşümdür. Eğer yürüyorsam Resulullahim da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sa'y yaparken yürüdüğünü görmüşümdür. Ben de yaşlı biriyim" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

11874 (3)- Kesir b. Cumhan der ki: İbn Ömer'i Safa ile Merve arasındaki vadide sa'y yaparken hızlanmadan normal bir şekilde yürüdüğünü gördüm. Sebebini sorduğumda: "Şayet hızlı gidersem Resulullahlı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sa'y yaparken hızlı gittiğini görmüşümdür. Eğer yürüyorsam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sa'y yaparken yürüdüğünü görmüşümdür. Ben de yaşlı biriyim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11875 (4)- Kesir b. Cumhan der ki: İbn Ömer'e: "Ey Ebu Abdirrahman! İnsanlar (Safa ile Merve arasında) sa'yı hızlıca yaparken sen neden normal yürüyerek yapıyorsun?" diye sorduğumda veya biri ona bunu sorduğunda İbn Ömer: "Eğer yürüyorsam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sa'y yaparken yürüdüğünü görmüşümdür. Şayet hızlı gidersem de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i sa'y yaparken hızlı gittiğini görmüşümdür. Ben de yaşlı biriyim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11876 (5)- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer'i Safa ile Merve arasında sa'yını yürüyerek yaptığını gördüm. Sonra: "Eğer yürüyorsam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i sa'y yaparken yürüdüğünü görmüşümdür. Şayet hızlı gidersem de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i sa'y yaparken hızlı gittiğini görmüşümdür" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/242) rivayet etti.

 

 

 

11877 (6)- Abdullah b. el-Mikdam der ki: İbn Ömer'i Safa ile Merve arasında sa'yını yürüyerek yaptığını gördüm. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Neden hızlı gitmiyorsun?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen hızlıca, bazen de normal yürüyüşle sa'y yapmıştır" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (5/242) rivayet etti.

 

 

 

11878 (7)- Abdullah b. Mikdam b. Verd der ki: : İbn Ömer'i Safa ile Merve arasında sa'yım yürüyerek yaptığını gördüm. Ona: "Neden hızlı gitmiyorsun?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bazen hızlıca, bazen de normal yürüyüşle sa'y yaptığını gördüm" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ