MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

55- Mazeret Halinde Tavafı ve Sa'yı Binek Üzerinde Yapmak

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

11879 (1) Ebu't-Tufeyl der ki: İbn Abbas'a: "Kavmin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Safa ile Merve arasında devesiyle sa'y yaptığını ve bunun da sünnet olduğunu iddia ediyorlar!" dediğimde: "Hem doğru, hem de yanlış söylemişler" dedi. Ona: "Nasıl doğru söyleyip nasıl yanlış söylemişler?" diye sorduğumda da şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Safa ile Merve arasında devesiyle sa'y yaptığı konusunda doğru söylüyorlar, ama deve üzerinde sa'y yapmak sünnet değildir. Bu konuda yanlış söylemişler. Zira insanları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çevresinden ayırmak nıümkün olamıyordu ve bundan vazgeçirilemiyorlardı. Sözünü duymaları, yerini görmeleri ama ellerinin kendisine ulaşmaması için devesi üzerinde sa'y yapmıştır."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1264) rivayet etti.

 

 

 

11880 (2)- Ebu't- Tufeyl der ki: İbn Abbas'a: "Sara ile Merve arasında binek üzerinde sa'y yapmayı anlat. Zira kavmin bunun sünnet olduğunu söylüyorlar" dediğimde: "Hem doğru, hem de yanlış söylemişler" dedi. Ona: "Nasıl doğru söyleyip nasıl yanlış söylemişler?" diye sorduğumda ise şu karşılığı verdi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye geldiğinde genç kızlar bile onu görmeye çıktılar. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına yaklaşan hiç kimsenin geri çevrilmek için vurulmasına müsaade etmezdi. İzdiham olmasın diye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğine binip sa'y yapmıştır. Öyle olmasaydı yürüyerek sa'y yapmayı daha çok isterdi."

 

[-Sahih-]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

11881 (1) Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında, insanların onu görüp soru sorabilmesi için yüksekte olacak şekilde devesi üzerinde Kabe'yi tavaf edip, Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. Zira insanlar etrafına üşüşmüşlerdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/442 (1880) rivayet etti.

 

 

 

11882 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Veda haccında, insanların onu görüp soru sorabilmesi için yüksekte olacak şekilde devesi üzerinde Kabe'yi tavaf edip, Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. Zira insanlar etrafına üşüşmüşlerdi."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ