MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

48- Hacc-ı Kıran Yapanın Tavafı

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

11820 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haccı ile umresini bir arada (tek ihramla) yapacak olan kişi için tek tavaf yeterli olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/118) rivayet etti.

 

 

 

11821 (2)- Nafi' bildiriyor: Haccac'ın İbnu'z-Zübeyr'e saldırdığı zamanlarda İbn Ömer hac için yola çıktı. Ona: "İnsanlar arasında savaş var ve seni geri çevirmelerinden korkarız" denilince: "Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir"[Ahzab 21] ayetini okudu ve: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yaparım. Siz de şahit olun ki umre için ihrama giriyorum" dedi. Beyda sırtlarına ulaştığı zaman da: "Umre ile haccın ibadetleri aynıdır. Siz de şahit olun ki hem hac, hem de umre için ihrama giriyorum" dedi. Kudayd'da satın aldığı kurbanlığı da yanına aldı. Mekke'ye geldiğinde Kabe'yi tavaf etti, Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. Bundan başka da bir şey yapmadı. Kurbanlığı kesmedi, saçlarını kesmedi ve tıraş olmadı. Kurban bayramı gününe kadar da hacda haram olan hiçbir şeyi yapmadı. Kurban bayramı gününde kurbanlığını kesti ve saçlarını tıraş etti. Geldiğinde yaptığı tavafı hem umresi, hem de haccı için yeterli gördü ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de böyle yapmıştı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3915) rivayet etti.

 

 

 

11822 (3)- NHi' bildiriyor: İbn Ömer'in yanına oğlu Abdullah girdi. İbn Ömer yol için bineğini evde hazırlamıştı. Oğlu: "Bu yıl insanlar arasında savaş çıkabilir. Çıkarsa Mekke'ye girmene izin verilmez. Bu yıl gitmesen olmaz mı?" deyince, İbn Ömer: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de hac için çıktığında müşrikler Mekke'ye girmesine izin vermemişlerdi. Şayet benim de girmeme izin vermezlerse Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yaparım" dedi ve: "Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir"[Ahzab 21] ayetini okudu. Sonra: "Umre için ihrama giriyorum" diyerek yola çıktı. Beyda'ya ulaştığında: "Umre ile haccın ibadetleri aynıdır. Siz de şahit olun ki umremin yanında hac için de ihrama giriyorum" dedi. Mekke'ye geldiğinde hem hac, hem umre için sadece bir tavaf yaptı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1639) ve Müslim (1230) rivayet ettiler.

 

 

 

11823 (4)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer umre için yola çıkmak istedi. Mekke'nin karışık olduğu kendisine söylenince: "Umre için ihrama girer im. Şayet Mekke'ye giremezsem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yaparım" dedi ve umre için ihrama girdi. Beyda'ya ulaştığında ise: "Umre için yapılan şeylerin aynısı hac için de yapılıyor, hac için de ihrama giriyorum" dedi. Yanındakilere: "Siz de şahit olun ki hac için de ihrama giriyorum. Zira umre için yapılan şeylerin aynısı hac için de yapılıyor" dedi. Mekke'ye geldiği zaman Kabe'yi yedi şavtla tavaf etti. Ardından Safa ile Merve arasında sa'y yaptı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını gördüm. Kudayd'a geldiğinde kurbanlık satın alıp yanında götürdü" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/226) rivayet etti.

 

 

 

11824 (5)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer, Kudayd'a vardığmda kurbanlık satm aldı. Mekke'ye geldiğinde Kabe'yi tavaf etti, Safa ile Merve arasında sa'y yaptı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) 'in bu şekilde yaptığını gördüm" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11825 (6)- Nafi' bildiriyor: Haccac'ın İbnu'z-Zübeyr'in üzerine yürüdüğü yıl Abdullah b. AbdiUalı ile Salim b. AbdiUalı hacca niyetlenen babaları İbn Ömer'e: "Bu yıl haccetmesen de olur, zira insanlar arasında savaş olmasından ve Mekke'ye girmene izin verilmemesinden endişe ediyoruz" dediler. İbn Ömer buna: "Şayet Mekke'ye girmeme izin verilmezse Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yaparım. Zira Kureyşliler Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye girmesine izin vermediklerinde ben de yamndaydım. Şahit olun ki umre için ihrama giriyorum. Şayet izin verilirse umremi eda edeceğim. Mekke'ye girmeme izin verilmezse de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yapacağım" dedi ve:

"Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmay. umanlar ve Allah'. çok zikredenler için güzel bir örnektir"[Ahzab 21] ayetini okudu. Sonra yola düştü. Beyda sırtlarına geldiği zaman: "Umre için yapılan şeylerin aynısı hac için de yapılıyor. Şayet umre yapmama izin verilmeyecekse hac için de izin verilmeyecek demektir. Siz de şahit olun ki umremin yanında hac için de ihrama giriyorum" dedi. Kudayd'a ulaştığında oradan kurbanlık satın aldı. Mekke'ye geldiğinde hem hac, hem umre için bir defa Kabe'yi tavaf edip Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. Sonrasında o hal üzere Kurban bayramı gününe kadar bekledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4183) ve Müslim (1230:181) rivayet ettiler.

 

 

 

11826 (7)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hacc-ı kıran yaptığı zaman hem umre, hem de hac için sadece bir defa tavaf yaptı. Umre ile hac arasında ihramdan çıkmadı. Kurbanlıkları da yolda gelirken Kudayd'dan satın aldı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (907) ve İbn Mace (3102) rivayet ettiler.

 

 

 

11827 (8)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer her yıl hac ve umre yapardı. Bir defasında yanına oğlu Abdullah b. Abdillah girdi ve: "Bu yıl insanlar arasında savaş çıkabilir. Bu yıl hacca gitmesen daha iyi olur" dedi. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haccetmek istediğinde Kureyş kafirleri Mekke'ye girmesine izin vermemişlerdi. Şayet benim de haccıma engel olunursa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yaparım. Allah da: ''Andolsun ki, Resulullah, sizin için. Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir''[Ahzab 21] buyurur" dedi. Sonra: "Siz de şahit olun ki umre için ihrama giriyorum" dedi. Sonra yola düştü. Beyda'ya ulaştığında:

"Vallahi umre için yapılan şeylerin aynısı hac için de yapılıyor. Siz de şahit olun ki umremin yanında hac için de ihrama giriyorum" dedi. Mekke'ye geldiğinde hem umre, hem de hac için sadece bir defa tavaf yaptı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11828 (9)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer şöyle dedi: "Şayet Mekke'ye girmeme izin verilmezse Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığını ben de yaparın. Zira Kureyş kafirleri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'ye girişine izin vermeyince saçlarını tıraş edip geriye döndü. Siz de şahit olun ki umre için ihrama giriyorum ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

11829 (1) Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ashabı Mekke'ye (hem hac, hem umre için) geldiklerinde sadece bir defa tavaf yaptılar."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darakutni (2/259) rivayet etti.

 

 

 

11830 (2)- Cabir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (hem hac, hem de umre için) sadece bir defa tavaf yaptı."

 

[Hasen]

 

 

 

11831 (3)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safa ile Merve arasında kaç defa sa'y yaptı?" diye sorduğumda: "(Hem umre, hem de hac için) bir defa" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

11832 (4)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile geldiğimizde Kabe'yi tavaf ettik, Safa ile Merve arasında sa'y yaptık. Kurban bayramı gününde ise Safa ile Merye'ye yaklaşmadık."

 

[Hasen]

 

 

 

11833 (5)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ashabı (hem umre, hem de hac için) Safa ile Merve arasında sadece bir defa sa'y yaptılar. O da ilk geldiklerinde yaptıkları sa'ydı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, menasik 5/244 (2986) rivayet etti.

 

 

 

11834 (6)- Cabir b. Abdillah anlatıyor: Kadınlarımızı ve çocuklarımızı da yanımıza alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac niyetiyle yola çıktık. Mekke'ye geldiğimizde Kabe'yi tavaf edip, Safa ile Merve arasında sa'y yaptık. Daha sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yamnda kurbanlık getirmeyenler ihrandan çıksın'' buyurdu. Biz: "Nasıl bir ihramdan çıkışı kastediyorsun?" diye sorduğumuzda: "Tamamen ihramdan çıkın!'' buyurdu. Bunun üzerine ihramdan çıktık. KadınlarımızIa birlikte olduk, normal giysilerimizi giydik ve kokular süründük. Terviye gününde de yeniden hac için ihrama girdik. Hem umre, hem de hacımız için de Safa ile Merve arasında ilk yaptığımız sa'y yeterli oldu. Ayrıca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıklar konusunda her yedi kişinin bir deve veya bir sığıra ortak olmasını söyledi.

Sudka b. Malik b. Cu'şum geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Sanki yeni doğmuşuz gibi bize açıklama yap. Bu umremiz sadece bu yıl için mi geçerli, yoksa sonsuza kadar böyle mi olacak?" diye sordu. Allah Resulü (sallAllahu aleyhi vesellam): ''Bul sonsuza kadar öyledir!" buyurdu. Suraka: "Ey Allah'ın Resulü! Sanki yeni doğmuşuz gibi bize açıklama yap. Şu an ne diye amel ediyoruz? Yazılıp biten ve takdir edilen bir son için mi yoksa henüz ilerde ortaya çıkacak olan bir şey için mi?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazılıp biten ve takdir edilen bir son için'' dedi. Suraka: "(Sonuç belliyse) o zamanneden amel edelim?" diye sordu.

Ravi Ebu'n-Nadr'ın rivayeti: Ebu'z-Zübeyr'den işiten birinin bana bildirdiğine göre burada Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Amellerinizi yapm!

 

Amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurmuştur, Ravi Hasan, Züheyr'den naklen der ki: "Rivayetin bu kısmında Ebu'z-Zübeyr anlayamadığım bir şeyler söyledi. Yasin'e: "Hadisin burasında Ebu'z-Zübeyr ne dedi?" diye sorduğumda, Yasin: "Burada Ebu'z-Zübeyr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Amellerlnlzl yapm! Amelle herkese kendisi için takdir olan şey kolaylaştırılır'' buyurduğunu söyledi" dedi,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2912, 3165, 6828) rivayet etti.

500 (3)'te tekrar etmiştir,

 

 

SONRAKİ