MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

49- Hacc-ı Temettu Yapanın Tavafı

 

1. Aişe

 

11835 (1) Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından umre için ihrama girenler Kabe'yi tavaf ettiler, Safa ile Merve arasında sa'y yaptılar. Mina'dan döndüklerinde ise hac için tavaf ettiler. Ancak haccı kıran yapanlar (umre sonrası ihramdan çıkmayanlar) her ikisi için de sadece bir defa tavaf ettiler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kühra'da (4172, 4174-5) rivayet etti,

 

 

 

11836 (2)- Hz. Aişe der ki: Veda haccını yaptığı yıl Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktık ve umre için ihrama girdik. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanında kurbanlığı olanlar umre ile birlikte hacca da niyetlenerek ihrama girsinler ve ikisini bitirmeden de ihramdan çıkmasmlar'' buyurdu. Fakat Mekke'ye girmeden önce hayız oldum ve bundan dolayı ne Kabe'yi tavaf, ne de Safa ile Merve arasında sa'y edebildim. Durumumdan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yakındığımda: ''Umrenden vazgeç, saçlarını çöz ve tara. Sonra da hac için ihrama gir'' buyurdu. Dediği gibi yaptım. Haccımı bitirdikten sonra da Abdurrahman b. Ebi Bekr ile birlikte beni Ten'im'e gönderdi. Oradan yeniden ihrama girdim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu da bozduğu m umrenin yerine geçsin" buyurdu.

Umre için ihrama girenler Kabe'i tavaf edip Safa ile Merve arasında sa'y yaptılar. Mina'dan döndükten sonra da hac için bir daha tavaf yaptılar. Ancak umre ile birlikte hac için de ihrama girenler sadece bir defa tavaf yaptılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/410-1), Şafii, Sünen'de (461), Buhari (1556, 1638,4395), Müslim (1211), Ebu Davud (1781) ve Nesai (5/165) rivayet ettiler. 11025 (8)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ