MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

43- Tavafın, Rükn-ü Yemanl'nin, Hacer-i Esved'in ve Makam-ı İbrahim'in Faziletleri

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

11743 (1) İbn Ömer'in bildirdigine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki rüknü (Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemanı) selamlamak kişinin günahlarını siler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Fakihi, Ahbar Mekke'de (122) rivayet etti.

 

 

 

11744 (2)- Abdullah b. Ubeyd b. Umeyr bildiriyor: Babamın, İbn Ömer'e: "Neden Hacer-i Esved ve Rükn-ü Yemani olmak üzere sadece iki rüknü selamlıyorsun?" diye sordugunu işittim. İbn Ömer şu karşılıgı verdi: Bunu yapıyorsam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onları selamlamak, kişinin günahlarım siler'' buyurdugunu işittigimdendir. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kabe'yi yedi şavt ile güzelce tavaf edip de iki rekat namaz kdan kişinin bir köleyi azat etmiş gibi sevabı olur'' buyurdugunu işittim. Yine şöyle buyurdugunu işittim: ''Tavaf esnasında her bir adım atışında kişiye on iyilik sevabı yazılır, on günahı silinir ve derecesi on derece yükseltilir.''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/241): "Ahmed rivayet etti. İsnadında son zamanlarında ezberini karıştırmaya başlayan Ata b. es-Saib vardır" demiştir.

 

 

 

11745 (3)- İbn Ömer'in bildirdigine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rükn-ü Yemanı ile Hacer-i Esved'e el sürmek, kişinin günahlarını siler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

11746 (4)- Abdullah b. Ubeyd b. Umeyr, babasından bildiriyor: İbn Ömer'e: "Bu iki rükne el sürmek için insanlarla itiştiğini görüyorum" dediğimde: "Bunu yapıyorsam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onlare el sürmek kişinin günahlarını siler'' buyurduğunu işittiğimdendir. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kabe'yi yedi şavt ile güzelce tavaf eden kişiye her bir adım atışında bir iyilik sevabı yazılır, bir günahı silinir, derecesi bir derece yükseltilir ve bir köle azat etmiş gibi sevap alır'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud et-Tayalisı (1899, 1900), Tirmizi (959) ve İbn Huzeyme (2730) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ