MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 42- Kudum Tavafı, Remel ve Iztiba

 

4. Ebu't-Tufeyl

 

11735 (1) Ebu't- Tufeyl bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana kadar remel yaptı."

 

[Hasen]

 

Heysemi (5466) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmıştır. İsnadında yer alan Abdullah b. Ebi Ziyad el-Kaddah isimli kişiyi İmam Ahmed ve Nesai tevsik etmişlerdir. İbn Main ve başkaları ise zayıf addetmiştir."

 

 

 

11736 (2)- Ebu't-Tufeyl bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında üç şavtta Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana kadar remel yaptı."

 

[Hasen]

 

 

 

11737 (3)- Ebu't- Tufeyl bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında üç şavtta Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana kadar remel yaptı."

 

[Hasen]

 

 

5. Ya'la b. Umeyye

 

11738 (1) Ya'la der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (hac sırasında) Hadrami yapımı ridasını sağ koltuğunun altından geçirip solamuzunun üzerine atmak suretiyle ıztıba yaptığını gördüm .. "

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/443 (1883), Tirmizi, hac 3/205 (859 "hasen sahih") ve İbn Mice, hac 2/984 (2954) rivayet ettiler.

 

 

 

11739 (2)- Ya'la b. Umeyye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Safa ile Merve arasında sa'y yaparken Necran yapımı giysisini (ihramını) sağ koltuğunun altından geçirip solamuzunun üzerine atmak suretiyle ıztıba yaptığını gördüm. "

 

[Hasen]

 

 

 

11740 (3)- Ya'la b. Umeyye der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi tavaf ettiğinde Hadrami türü ridasını sağ koltuğunun altından geçirip solamuzunun üzerine atmak suretiyle iztiba yapmıştı."

 

[Sahih]

 

 

 

11741 (4)- Ya'la b. Umeyye der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi tavaf ettiğinde Hadrami denilen ridasını sağ koltuğunun altından geçirip solomuzunun üzerine atmak suretiyle iztıba yapmıştL"

 

[Sahih]

 

 

 

6. Ömer b. el-Hattab (radiyallahu anh)

 

11742- Ömer b. el-Hattab der ki: "Omuzları açıp da remel yapmada şimdi ne fayda var? Zira Allah İslam'ı sağlamlaştırmış, küfür ve küfür ehlini yok etmiştir. Ancak buna rağmen biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde yaptığımız hiçbir şeyi terk etmeyiz."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1887) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ