MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 42- Kudum Tavafı, Remel ve Iztiba

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

11716 (1) İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi ilk tavaf edeceği zaman ilk üç şavtını hızlıca, kalan dört şavtı da normal bir yürüyüş le yapardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2950) rivayet etti.

 

 

 

11717 (2)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında üç şavtta Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona varana kadar remel yaptı. Kalan dört şavtı da normal yürüyüşle döndü,"

 

[-Sahih-]

 

 

 

11718 (3)- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer tavaf sırasında üç şavtta Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona yetişene kadar remel yaptı. Kalan dört şavtı da normal yürüyüşle döndü. Sonra Makam'de iki rekat kıldı ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11719 (4)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında (üç şavtta) Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona yetişene kadar remel yaptı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11 720 (5)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında ilk üç şavtta remel yaptı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11721 (6)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf yapacağı zaman ilk üç şavtını remel ile, kalan dört şavtını da yürüyerek yapardı. Safa ile Merve arasında sa'y yapacağı zaman vadinin orta yerinden giderdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1644) rivayet etti.

 

 

 

11722 (7)- Nafi' der ki: "Abdullah b. Ömer tavaf sırasında (üç şavtta) Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona yetişene kadar remel yapar ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını söylerdi."

Ubeydullah der ki: Nafi'ye, İbn Ömer'in tavaf sırasında iki rükün (Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani) arasında normal bir yürüyüş yaptığı zikredilince: "Sadece Hacer-i Esved'i selamlamak istediği zaman normal bir yürüyüş yapardı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1262) ve Ebu Davud (1891) rivayet ettiler.

 

 

 

11723 (8)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında (üç şavtta) Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona yetişene kadar remel yapardı."

 

[Sahih]

 

 

 

11724 (9)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac ve umrelerinde tavafının ilk üç şavtını remel ile, kalan dört şavtı da normal bir yürüyüşle yapardı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11725 (10)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer tavafının ilk üç şavtını remel ile, kalan dört şavtı da normal bir yürüyüşle yapar ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de böyle yapardı" derdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (1/181) rivayet etti °

 

 

 

11726 (11)- Nafi' der ki: "İbn Ömer tavaf sırasında (üç şavtta) Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona yetişene kadar remel yapar ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını söylerdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11727 (12)- Nafi' bildiriyor: İbn Ömer tavaf yapacağı zaman ilk üç şavtını remel ile, kalan dört şavtını da yürüyerek yapar ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığım söylerdi. Tavaf sırasında Hacer-i Esved'i selamlamada kolaylık olsun diye de iki rükün (Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani) arasında yürürdü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Safi! (1/342), Buhari (1617), Müslim (1261) ve Nesai (5/229) rivayet ettiler.

 

 

 

11728 (13)- Nafi' bildiriyor: "İbn Ömer tavaf sırasında ilk üç şavtta Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona yetişene kadar remel yapar, kalan dört şavtta ise yürürdü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde yaptığını söylerdi."

 

[Sahih]

 

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

11729 (1) Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Mekke'ye geldiğimizde tavafını yedi şavt ile yaptı. Bu tavafın ilk üç şavtım remel ile, kalan dört şavtını da normal bir yürüyüşle yaptı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac (2/222) ve Nesai, hac (5/188) rivayet ettiler.

 

 

 

11 730 (2)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavafta Hacer-i Esved'den başlayıp yine ona ulaşana kadar remel ile üç şavt döndü. Kalan dört şavtı da normal bir yürüyüşle yaptı."

 

[Sahih]

 

 

 

11731 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tavaf sırasında ilk üç şavtı Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana kadar remel ile yaptığını gördüm."

 

[Sahih]

 

 

 

11 732 (4)- Cabir bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında (üç şavtta) Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana kadar remel yaptı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/448 (1891) rivayet etti.

 

 

 

11733 (5)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında üç şavtta Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana kadar remel yaptı. Sonra iki rekat namaz kıldı. Namaz sonrası tekrar Hacer-i Esved'e döndü. Tavafını bitirince Zemzem kuyusuna gitti. Orada su içip başına da döktü. Ardından Hacer-i Esved'e gelip onu selanıladı. Sonra:

''Allah'ın (ayette) başladığı yerden başlıyorum’’ buyurarak sa'y yapmaya Safa tepesinden başladı.

 

[Sahih]

 

11865 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11734 (6)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavaf sırasında (üç şavtta) Hacer-i Esved'den başlayıp tekrar ona ulaşana kadar remel yaptı."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ