MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

35- Şayet Kendisi Avlamamışsa veya Kendisi için Avlanmamışsa ihramlının Av Etinden Yemesinin Caiz Olması

 

1. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

11614 (1) Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz avlamadıktan veya sizin için avlanmadıktan sonra ihramlı iken kara avının eti sizlere helal kılındı.'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/171 (1851), Tirmizi 3/195 (846), Nesai 5/178 (2827), Malik 1/354 (84) ve Darimi 2/60 (1827) rivayet ettiler.

Hakim (1/476) Buhari ile Müslim'in şartlarına göre sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

11615 (2)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz avlamadıktan veya sizin için avlanmadıktan sonra ihramlı iken kara avının etinden yiyebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

11616 (3)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bizzat avlamadıktan veya kendisi için avlanmadıktan sonra ihramlı olana kara avının eti helaldir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. Behz Kabilesinden Bir Adam ile Umeyr b. Seleme

 

11617 (1) Umeyr b. Seleme ed-Damri, Behz kabilesinden bir adamdan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke'ye doğru yola çıktık. Revha vadisinin bir yerlerindeyken müslümanlar yaralı bir yabani eşek gördüler. Bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verince: ''Sahibi gelip alıncaya kadar ona göz kulak olun'' buyurdu. Onun sahibi de bendim. Geldiğimde: "Ey Allah'ın Resulü! Bununla istediğinizi yapabilirsiniz" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'e emredince o eşeği parçalayıp ihramda olan müslümanlar arasında paylaştırdı. Daha sonra yola devam ettik. Usaye denilen yere ulaştığımızda gölge ye çekilmiş inleyen yaralı bir ceylan gördük. Onu yaralayan ok da henüz üzerinde duruyordu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) herkes geçip gidene dek kimse dokunmasın diye bir adama bu ceylanın yanında beklemesini söyledi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, menasik 5/183 (2818), Malik, menasik 1/351 (79) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar (2/172) rivayet ettiler.

Hakim (3/624) ile Heysemi (3/230) sahih olduğunu söylemişlerdir.

 

 

 

11618 (2)- Umeyr b. Seleme ed-Damri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mekke'ye giderken) Arc'e ulaştığında yaralı bir (yabani) eşek gördü. Çok geçmeden de Behz kabilesinden bir adam oraya geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu eşeği ben avladım, onunla istediğinizi yapın" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr'e emrederek o eşeği parçalayıp (ihramda) olan müslümanlar arasında paylaştırdı. Sonrasında yola devam ettiler. Usaye yoluna ulaştıklarında bir kayanın dibinde inleyen yaralı bir ceylan gördüler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adama: ''Herkes geçip gidene kadar burada bekle de kimse ona bir şey atmasın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ