MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 35- Şayet Kendisi Avlamamışsa veya Kendisi için Avlanmamışsa ihramlının Av Etinden Yemesinin Caiz Olması

 

3. Ebu Katade el-Ensari

 

11619 (1) Ebu Muhammed bildiriyor: "Ebu Katade ihramda değilken yabani bir eşek avladı. İhramda olan müslümanlar etinin hükmünü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduklarında yiyebileceklerini söyledi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1823) ve Müslim (1196) rivayet ettiler.

 

 

 

11620 (2)- Ebu Katade el-Ensari:'nin azatlısı Nafi' bildiriyor: Ebu Katade, hac için giden Resulullahlla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteydi. Yolun bir yerinde ihramda olan birkaç arkadaşıyla birlikte diğer müslümanlardan geride kaldılar. Kendisi ise ihramlı değildi. Giderken yabani bir eşek görünce atına atladı ve arkadaşlarından kamçısını vermelerini istedi. Ancak vermeye yanaşmadılar. Mızrağını isteyince yine vermediler. Bunun üzerine mızrağını kendisi alıp yabani eşeğin peşine düştü ve onu avlayıp öldürdü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bazıları bu yabani eşeğin etinden yerken, bazıları yemediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yetiştiklerinde bu durumu ona sordular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bul Allah'ın size ikram ettiği bir rızıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/350), Şafii (1/321), Buhari (2914, 5490), Müslim (1196), Ebu Davud (1852), Tirmizi (847) ve Nesai (5/182) rivayet ettiler.

 

 

 

11621 (3)- Ahmed, yabani eşek konusunda Ebu Katade el-Ensari'den bir öncekinin aynısını bildiriyor, ancak sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onun etinden yanmızda bir şey kaldı mı?'' diye sorduğunu aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

11622 (4)- Abdullah b. Ebi Katade anlatıyor: Hudeybiye anlaşmasının yapıldığı yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mekke'ye giderken) ihrama girdi. Ben ise henüz ihrama girmemiştim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Gayka'da düşman bulunduğu söylenince oraya doğru yola koyuldu, Ben arkadaşlarımla birlikte yol alırken bir ara aralarında gülmeye başladılar. Baktığımda yabani bir eşek gördüm. Avlamak için onlardan yardım istedim, ancak yardım etmeyi kabul etmediler. Bunun üzerine ben saldırıpavladım ve etinden yedik.

Düşmanın önümüzü kesmesinden endişe edince de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in peşinden çıktım, Bazen atımı şahlandırırken, bazen de yavaş gidiyordu m. Gece yarısı Gifar oğullarından bir adamla karşılaşınca:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i en son nerede gördün?" diye sordum, Adam:

"En son Ti'hin'de gördüm" dedi, Sukya denilen yerin hemen ötesinde ona yetiştiğimde: "Ey Allah'ın Resulü! Ashabının sana selamı var. Yokluğunda düşman tarafından yollarının kesilmesinden korkuyorlar. Onları bekle" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların yetişmesini bekledi. Daha sonra ona: "Yabani bir eşek avlamıştım, etinden bir parça da yanımda" dediğimde, ihramda olan ashabına: ''Yiyin!'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1821-2), Müslim (1196) Nesai (5/185-6) rivayet ettiler,

 

 

 

11623 (5)- Abdullah b. Ebi Katade, babası Ebu Katade'den bildiriyor: Hac yolculuğumuzda yolda yabani bir eşek gördüm. Atıma bindim, mızrağımı da alıp peşine düştüm ve onu öldürdüm. İçimizden bazıları da ihrama girmişti. İhramda olanlardan bazıları onun etinden yediler, ancak sonradan endişeye kapıldılar. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğumda veya ona bu konu sorulduğunda (ihramlı olanlara): ''Onu gösterdiniz mi?'' veya: ''Avlanmasına yardım ettiniz mi?'' veya: ''Onu siz mi avladınız?'' diye sordu. -Şu'be der ki: "Osman bunu rivayet ederken hangi lafzı kullandı bilmiyorum. - "Hayır!" dediklerinde de yemelerini söyledi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11624 (6)- Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: "Hudeybiye zamanında Mekke'ye doğru Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ben de yola çıktım. Ancak yanımdaki arkadaşlarım ihrama girerken ben girmedim. Yolda karşılaştığım bir yabani eşeği avladım. Daha sonra bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattım. Henüz ihrama girmemişken ve onun için onu avladığımı söyledim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabının ondan yemesini istedi. Kendisi için avladığımı söylediğim için de kendisi ondan yemedi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (8337), İbn Mace (3093) ve İbn Huzeyme (2642) rivayet ettiler.

 

 

 

11625 (7)- Ebu Katade der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir grupla beraberdik. Bir kişi dışında da hepimiz ihrama girmiştik. İhramda olmayan arkadaşımız yolda yabani bir eşek görünce kamçısını alıp saldırıya geçti ve onu öldürdü. Onun etinden de hem kendisi yedi, hem de biz yedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimizde: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kişi ihrama girmemişken bir hayvanı avladı. Kendisi etinden yiyince biz de yedik. Yanımızda da hala etinden var" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Yiyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1196:64) rivayet etti.

 

 

 

11626 (8)- Ebu Katade Haris b. Rib'i der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umrelerinden birinde Mekke'ye doğru giderken bizi de deniz sahiline gönderdi ve kendisiyle Kudeyd'de buluşmamızı söyledi. Çıktığımızda kimimiz ihrama girmişken, kimimiz de ihrama henüz girmemişti ... " Sonrasında ravi sözkonusu hadisi aktarıp şöyle devam eder: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "(Avın) şu kollarını da pişirip, (güneşte) kuruttum ve güzelce yenecek hale getirdim" dediğimde: ''Ver bakalım!" buyurdu. Verdiğimde ihramda olmasına rağmen ısırarak bitirene kadar yedi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11627 (9)- Ahmed başka bir kanalla Ma'bed b. Ka'b'ın bir önceki rivayetini ne eksik ne de fazla, aynısıyla bildiriyor.

 

 

 

11628 (10)- Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramlıyken, gözcü birlik içinde beni Gayka ve Veddan taraflarına gönderdi. Ben ise henüz ihrama girmiş değildim. Yolda yabani bir eşek sürüsü gördüğümde avlamak için yanımdakilerden kamçı istedim, ama vermediler. Bunun üzerine içlerinden birinin kamçısını çekip aldım ve yabani eşeklerden birini avladım. Bu eşeği yedikten sonra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Ebva'da yetiştik. Ona: "Bir şey yaptık, ama doğru mu yanhş mı yaptık bilmiyoruz" diyerek durumu anlattığımızda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bize de etinden yedirin" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11629 (11)- Sa'd b. İbrahim der ki: Ebu Katade'nin azatlısı olduğu söylenen, ama öyle olmayan bir adam bana şöyle bildirdi: "Ebu Katade (hac yolunda) yabani bir eşek avladı. İhramda olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hükmünü sorduklarında: ''Yanınızda etinden bir şey kaldı mı?'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Şu'be der ki: "Daha sonra Sa'd'a bu hadisi sorduğumda yme Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yanınızda etinden bir şey kaldı mı?'' buyurduğunu bildirdi ve verilen etten yediğini veya yenilmesini emrettiğini söyledi."

Muhammed b. Cafer ekledi: Şu'be'ye: "Bu, bunun bir sakıncası olmadığı anlamına mı geliyor?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

 

 

4. Talha b. Ubeydillah

 

11630 (1) Muaz b. Abdilaziz b. Abdirrahman b. Osman et-Teymi, babasından bildiriyor: İhramlı bir şekilde Talha b. Ubeydillah ile birlikteydik. Talha uykudayken ona hediye olarak kuş eti getirildi. İçimizden bazıları ondan yerken, bazıları yemekten çekindi. Talha uyandığında ondan yiyenleri onayladı ve: "Biz de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken yemiştik'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/334) ve Nesai rivayet ettiler.

 

 

 

11631 (2)- Abdurrahman b. Osman bildiriyor: İhramlı bir şekilde Talha b. Ubeydillah ile birlikteydik. Talha uykudayken bize hediye olarak kuş eti getirildi. İçimizden bazıları ondan yerken, bazıları yemekten çekindi. Talha uyandığında ondan yiyenleri onayladı ve: "Biz de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken yemiştik" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ