MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 34- İhramlıya Kara Hayvanı Avının ve Etinin Yasaklanması

 

3. Sa'b b. Cessame (r.a.)

 

11588 (1) Sa'b b. Cessame der ki: Ebva'da veya Veddan'da bulunduğum sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradan geçti. İhranıdayken ona yabani bir eşek hediye etmek istedim, ancak Allah Resulü geri (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çevirdi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''Senin hediyeni geri çevirecek değiliz, ama ihramltyız'' buyurdu. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ailah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurduğunu işittim. Yine ona baskın sırasında ele geçirilen müşrik kadın ve çocukların durumu sorulunca: ''Bunlar da müşrik erkekler hükmündedir'' buyurdu. Zühri der ki: "Ancak daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müşriklerin çocukları konusunda böyle bir şeyi yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, musakat (3/148), Müslim, hac 2/850 (1193), Ebu Davud, harac 3/180 (3083), Tirmizi, hac 3/197 (849), İbn Mace 2/1032 (3090) ve Abdurrezzak 4/426 (8322) rivayet ettiler.

13269 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

11589 (2)- İbn Abbas'ın Sa'b b. Cessame el-Leysi'den bildirdiğine göre kendisi, Ebva'da veya Veddan'da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani bir eşek hediye etmek istedi, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri çevirdi. Bundan dolayı Sa'b'ın yüzündeki hoşnutsuzluğu görünce: ''Senin hediyeni geri çevirecek değiliz, ama ihramlıyız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11590 (3)- Sa'b b. Cessame der ki: Ebva'da bulunduğum sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradan geçti. Ona yabani bir eşek hediye etmek istedim, ancak Allah Resulü geri (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çevirdi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''Senin hediyeni geri çevirecek değiliz, ama ihramlıyız'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11591 (4)- Sa'b b. Cessame der ki: Ebva'da veya Veddan'da bulunduğum sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradan geçti. İhramdayken ona yabani bir eşek hediye etmek istedim, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri çevirdi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''Senin hediyeni geri çevirecek değiliz, ama ihramlıyız'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

İbn Cüreyc der ki: "İbn Şihab'a: "Bu eşek yaralanarak mı öldürülmüştü?" diye sorduğumda: "Bilmiyorum" dedi.

 

 

11592 (5)- İbn Abbas bildiriyor: "Sa'b b. Cessame, ihramda olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani bir eşek hediye etmek istedi ... " Sonrasında ravi bir söz konusu hadisi zikreder.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11593 (6)-Z İbn Abbas'ın Sa'b b. Cessame'den bildirdiğine göre kendisi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e av eti hediye etmek istedi, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri çevirdi. Bundan dolayı Sa'b'ın yüzündeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''Senin hediyeni geri çevirmemizin sebebi sadece ihramlı olmamızdır'' buyurdu.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gece baskınlarında atlılar tarafından ezilip ölen müşrik çocukları sorulunca: ''Çocuklar da babaları gibidir'' buyurdu. Yine: ''Allah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

16165 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

11594 (7)-Z Sa'b b. Cessame der ki: Veddan'da veya Evba'da iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e (yemesi için) yaralı bir yabani eşek hediye etmek istedim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu almayı kabul etmedi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''İhramlı olduğumuz için hediyeni geri çevirdik'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

16167 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

 

11595 (8)-Z İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veddan'dayken Sa'b b. Cessame geldi ve hediye olarak yabani eşek eti veya budu getirdi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) almayı kabul etmedi ve: ''İhramda olduğumuz için av eti yemiyoruz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11596 (9)-Z Sa'b b. Cessame bildiriyor: Ebva'da veya Veddan'dayken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani eşek eti hediye etmek istedim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''İhramda olduğumuz için hediyeni kabul etmedik'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11597 (ıo)-Z Sa'b b. Cessame der ki: Veddan'da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani eşek eti getirilince kabul etmedi ve: ''İhramda olduğumuz için av eti yemiyoruz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11598 (l1)-Z Sa'b b. Cessame bildiriyor: Veddan'da iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani eşek eti hediye etmek istedim, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''İhramda olduğumuz için hediyeni kabul etmedik'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11599 (12)-Z Sa'b b. Cessame bildiriyor: Veddan'da iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani eşek eti hediye etmek istedim, ancak Alla'lı Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''İhramda olduğumuz için hediyeni kabul etmedik'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11600 (13)- Burada yanlışlıkla bir tekrar söz konusu olduğundan tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

11601 (14)-Z Abdullah b. Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Sa'b b. Cessame el-Leysi, Ebva'da veya Veddan'da iken ihramda olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani eşek eti hediye etmek istedi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi. Hediyeyi reddetmesinden dolayı Sa'b'ın yüzünde oluşan hoşnutsuzluğu görünce de: ''Senin hediyeni geri çevirmezdik, ama ihramdayız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11602 (15)-Z Sa'b b. Cessame bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac için yola çıktı. Veddan'a ulaştığında bedevinin biri hediye olarak ona av eti getirdi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi ve: ''(İhramda olduğumuz için) av eti yemeyiz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11603 (16)-Z İbn Abbas bildiriyor: Sa'b b. Cessame, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani eşek eti getirdi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi ve: ''İhramda olduğumuz ıçm av eti yemeyiz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11604 (17)-Z İbn Abbas bildiriyor: Sa'b b. Cessame el-Leysi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayetlerde bulunurdu. Onun dediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakki yoktur'' buyurmuştur.

Yine Sa'b şöyle demiştir: İhramda olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani eşek eti hediye etmek istedim, ancak kabul etmedi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu farkedince: ''İhramda olduğumuz için hediyeni kabul etmedik’’ buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e (savaş ortamında) müşrik çocukların durumunu sorduğumda da: ''Babalarıyla birlikte onlan efa öldÜr! '' buyurdu. Ancak Hayber savaşı sırasında bunu yasakladı.

 

[Sahih]

 

 

 

11605 (18)-Z Sa'b b. Cessame el-Leysi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e baskın sırasında ele geçirilen ınüşrik kadın ve çocukların durumu sorulunca: ''Bunlar da müşrik erkekler hükmündedir'' buyurduğunu işittim. Yine: ''Allah ve Resulü dışında kimsenin bir yeri koruluk yapma hakkı yoktur'' buyurduğunu işittim. Ebva'da veya Veddan'da bulunduğu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani bir eşek hediye etmek istedim, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri çevirdi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce de: ''Senin hediyeni geri çevirecek değiliz, ama ihramlıyız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Süfyan der ki: Amr b. Dinar, Sa'b b. Cessame'den olan bu hadisi bize Zühri'den naklen rivayet etti ki henüz Zühri ile karşılaşmamıştık. Buna göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlar da müşrik erkekler hükmündedir'' buyurmuştu. Daha sonra Zühri ile karşılaştık. Aynı hadisi rivayet ederken dikkat ettim, "Bunlar da müşrik erkekler hükmündedir'' lafzı yerine:

''Çocukları babalarından daha hayırlıdır'' lafzını kullandı.

 

 

 

11606 (19)-Z Abdullah b. Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebva'da veya Veddan'da iken Sa'b b. Cessame ona yabani eşek eti hediye etmek istedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kabul etmedi." Sa'b der ki: "Bundan dolayı yüzümde oluşan hoşnutsuzluğu görünce: ''İhramda olduğumuz için hediyeni geri çevirdie, buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11607 (20)-Z Ahmed başka bir kanalla bir önceki hadisin aynısını bildiriyor. Ancak burada Ravlı, "Yüzümde" ifadesi yerine (İbn Abbas'tan naklen) "Yüzünde" ifadesini kullanır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. Zeyd b. Erkam (r.a.)

 

11608 (1) Tavus der ki: Zeyd b. Erkam geldiğinde İbn Abbas ona: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramlıyken hediye edilen et konusunu bana anlatsana" dedi. Zeyd şöyle anlattı: "Evet, adamın biri avladığı bir hayvanın etinden getirince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) almayı kabul etmedi ve: ''İhramlı olduğumuz için yemeyiz'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1195) ve Nesai (5/184) rivayet ettiler.

 

 

 

11609 (2)- Ata der ki: İbn Abbas: "Ey Zeyd b. Erkam! İhramda olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e av etinden bir parça hediye edilince almayı kabul etmediğini biliyorsun değil mi?" diye sorunca, Zeyd: "Evet!" dedi.

Müemmel ise şu şekilde rivayet eder: İbn Abbas: "Ey Zeyd b. Erkam!

İhramda olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e av etinden bir parça hediye edilince almayı kabul etmediğini ve: ''Zira ihramdayız'' buyurduğunu biliyorsun değil mi?" diye sorunca, Zeyd: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1850) ve Nesai (5/184) rivayet ettiler.

 

 

 

11610 (3)- Ata der ki: İbn Abbas: "Ey Zeyd b. Erkam! İhramda olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e av etinden bir parça hediye edilince almayı kabul etmediğini biliyorsun değil mi?" diye sorunca, Zeyd: "Evet, biliyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11611 (4)- Tavus bildiriyor: Zeyd b. Erkam gelince İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ihramlıyken kendisine hediye edilen eti anlatsana" dedi. Zeyd şöyle anlattı: "Evet, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine hediye edilen av etinden bir parçayı geri çevirdi ve: ''İhramfı olduğumuz için onu yemeyiz'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

5. Hz. Aişe (radiyallahu anha validemiz)

 

11612 (1) Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihramlıyken kendisine parçalanıp haşlanmış ceylan eti hediye edildi, ancak bunu geri çevirdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 1/83 (4616) ve Abdurrezzak 4/427 (8324) rivayet ettiler.

 

 

 

11613 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihramlıyken kendisine parçalanıp haşlanmış ceylan eti hediye edildi, ancak ondan yemedi."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ