MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 34- İhramlıya Kara Hayvanı Avının ve Etinin Yasaklanması

 

2. Ali b. Ebi Talib (hazretleri)

 

11584 (1) Abdullah b. el-Haris b. Nevfel el-Haşimi anlatıyor: Hz. Osman'ın hilafeti döneminde babamın bir işinden dolayı Mekke'deydik. Hac için Osman da Medine'den Mekke'ye doğru yola çıktı. Kudeyd'de bir topluluğun yanında mola verip misafir olmuşlarken onlarla karşılaştık. Orada bulunan su kaynağının sahipleri keklik avladılar. Bu keklikleri tuz ve suyla haşlayarak tirit yaptılar ve Osman ile yanındakilere ikram ettiler. Ancak yemeğe ellerini uzatmadılar. Osman: "Bunu biz avlamadık, avlanmasını da söylemedik. İhramda olmayan bazıları avlayıp bize ikram ettiler. Yememizde ne sakınca olabilir ki?" dedi ve: "Bunu yiyemeyeceğimizi söyleyecek olan var mı?" diye sordu. Oradakiler: "Ali söylüyor" karşılığını verince, Osman haber gönderip Hz. Ali'yi yanına çağırdı.

Hz. Ali geldiğinde bineğine yem koyduğu için ellerini silkeliyordu. Onun ellerini silkelemesini hala görür gibiyim. Geldiğinde Osman ona: "Bunu biz avlamadık, avlanmasını da söylemedik. İhramda olmayan bazıları avlayıp bize ikram ettiler. Yememizde ne sakınca olabilir?" deyince, Ali öfkelendi ve: "Allah için şahit olanlar söylesin! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihramdayken yabani eşek budu getirilince: ''Biz ihramdayızı bunu ihramda olmayanlara yedil'in'' buyurmadı mı?" diye sordu. Bu sorusu üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından on iki kişi böyle olduğuna şahitlik ettiler.

Hz. Ali: "Allah için şahit olanlar söylesin! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihramdayken deve kuşu yumurtası getirilince: ''Biz ihramdayızı bunu ihramda olmayanlara yedirim buyurmadı mı?" diye sorunca bu kez o on iki kişiden daha az kişi böyle olduğuna şahitlik etti. Osman bunları duyunca sofradan geri çekilip çadırına gitti. O yemeği de su kaynağının sahipleri yediler.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/229) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. İsnadında çokça tenkitlere maruz kalan Ali b. Zeyd vardır. Güvenilir bulanlar da olmuştur."

 

 

 

11585 (2)-Z Abdullah b. el-Haris, babasından bildiriyor: (İhramda olan) Hz. Osman'ın sofrasında hazır bulundum. Sinilerin etrafına konulan keklikleri hala görür gibiyim. Ancak adamın biri geldi ve: "Ali bunu yemeyi hoş görmez" dedi. Osman haber gönderip Hz. Ali'yi' çağırdı. Ali geldiğinde ellerine yapışan hayvan yemini silkeliyordu. Osman: "Bize çokça muhalefet ediyorsun!" deyince, Ali: "Şahit olanlar Allah aşkına söylesin! Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihramdayken yabani eşek budu getirilince: ''Biz ihramdayızı bunu ihramda olmayanlara yediri11'' buyurmadı mı 7" diye sordu. Bu sorusu üzerine bazıları kalkıp böyle olduğuna şahitlik ettiler.

Hz. Ali: "Allah için şahit olanlar söylesin! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihramdayken beş tane deve kuşu yumurtası getirilince: ''Biz ihramdayızı bunu ihramda olmayanlara yedirin’’! buyurmadı mı 7" diye sorunca yine bazıları kalkıp böyle olduğuna şahitlik etti. Osman bunları duyunca sofradan geri çekilip çadırına gitti. Yemeği de onları ağırlayanlara bıraktılar.

 

[Hasen]

 

 

 

11586 (3)-Z Ali b. Ebi Talib der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihramlıyken av eti getirilince yemedi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3091) rivayet etti.

 

 

 

11587 (4)- Abdullah b. el-Haris b. Nevfel bildiriyor: Hac yolculuğunda Hz. Osman, Kudeyd'de mola verince kendisine siniler içinde kızartılmış keklik eti getirildi. O sırada devesini yemleyen Ali'ye haber gönderip yanına çağırdı. Ali geldiğinde ellerinden hala yemler dökülüyordu. Ali o yemekten yemeyince diğerleri de yemedi. Sonrasında Ali: "Burada Eşca' kabilesinden kimse var mı?" diye sordu ve: "Bedevinin biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e deve kuşu yumurtası ile yabani eşek eti getirdiğinde ona: ''Bunları ailene yedir, zira biz ihramdayız'' buyurduğunu biliyorsunuz değil mi?" diye sordu. Eşca' kabilesinden olanlar: "Evet, biliyoruz" karşılığını verince, Osman oturduğu yerden kalktı ve Ali'ye: "Yemeği bize haram ettin!" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ