MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Mazeret Halinde ihramlının Saçlarını Kesmesi Konusunda Ka'b b. Ucre Olayı

 

1. Ka'b b. Ucre (r.a.)

 

11520 (1) Ka'b b. Dcre der ki: Hudeybiye'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik ve ihramlıydık. O zamanlar müşrikler Mekke'ye girişimize engelolmuşlardı. Saçım uzun olduğu için bitlenmiştim ve bitler yüzüme doğru iniyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğrayınca: ''Başındaki bitler seni rahatsız etmiyor mu?'' diye sordu. "Evet!" dediğimde de saçlarımı kesmemi söyledi. Bunun üzerine: "Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir'' [Bakara 196] ayeti nazil oldu.

 

Diğer tahric: Malik (1/417), Buhari (4191, 1814, 6708), Müslim (1201) ve Tirmizi (2973) rivayet ettiler.

21352 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11521 (2)- Ka'b b. Ucre der ki: (İhramlıyken) başım öyle bir bitlendi ki her bir kılın dibinden ucuna kadar bitle dolmuş olduğunu düşünmeye başladım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumumu görünce: ''Saçlarını kes'' buyurdu. Bu konuda ayet de (Bakara 196) nazil olunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Altı miskine üç sa' mikdan hurma yedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11522 (3)- Ka'b b. Ucre bildiriyor: (İhramlı bir şekilde) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken başım bitlendi ve eziyet venneye başladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarımı kesmemi söyledi ve: ''Üç gün oruç tut veya her birine iki mÜd verecek şekilde altı miskini doyur veya bir koyun kurban et. Bunların içinden hangisini yaparsan geçerli olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11523 (4)- Ka'b b. Ucre der eki: (İhramlıyken) kazanın altını yaktığım sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi. Başım da o kadar bitliydi ki bitler yüzüme (veya kaşlarıma) iniyordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Başındaki bitler sana eziyet veriyor mu?'' diye sorunca: "Evet!" dedim. Bunun üzerine: ''Saçiarını kes. Sonra Üç gÜn oruç tut veya altı miskini doyur veya bir kurban kes'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Eyyub der ki: "Mücahid bunu rivayet ederken oruç, miskin doyurma ve kurban konusunda önce hangisinden başladığını bilmiyorum."

 

 

 

11524 (5)- Abdurrahman b. Ebi: Leyla der ki: "Ka'b b. Ucre ile kaşılaştınl..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11525 (6)- Abdullah b. Ma'kil der ki: Mescid'de Ka'b b. Ucre'nin yanında oturdum ve ona: "Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir"[Bakara 196] ayetini sordum. Ka'b şöyle dedi: "Bu ayet benim hakkımda nazil oldu. Başımdan bir rahatsızlığım vardı. Beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e taşıyıp götürdüklerinde bitler saçlarımdan yüzüme dökülüyordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bu şekilde görünce: ''Bunun seni bu duruma düşüreceğini tahmin etmemiştim'' buyurdu ve: ''Kurban olarak koyun bulabilir misin?'' diye sordu. "Hayır!" dediğimde "Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir"[Bakara 196] ayeti nazil oldu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ya üç gün oruç tutarsın veya her birine yarımşar sa' (hurma) vermek suretiyle altı miskini doyurUl'sun'' buyurdu. Bu ayet, özel olarak benim hakkımda nazil oldu, ama hepiniz için geçerlidir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1201), İbn Mace (3079) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4113) rivayet ettiler.

 

 

 

11526 (7)- Abdullah b. Ma'kil der ki: "Mescid'de Ka'b b. Ucre'nin yanında oturdum ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

11527 (8)- Abdullah b. Ma'kil der ki: "Mescid'de Ka'b b. Ucre'nin yanında oturdum ve ona: "Sizden her kim hasta olursa yahut başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir,,[Bakara 196] ayetini sordum ... " Sonrasında ravi bir

öncekinin aynısını rivayet eder ve sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Her birine yarımşar stil vermek suretiyle altı miskini doyur'' buyurduğunu zikreder.

 

[Sahih]

 

 

 

11528 (9)- Ka'b b. Ucre der ki: Hudeybiye'deyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başımdaki bitlerin yüzüme düştüğünü görünce: ''Başındaki bitler sana rahatsızlık vermiyor mu?'' diye sordu. "Evet!" dediğimde saçlarımı kesmemi söyledi. Ancak oradayken müslümanlar sonradan tıraş emrinin verileceğini bilmiyorlardı, zira Mekke'ye gireceğimizi düşünüyorduk. Sonrasında Allah fidye hakkındaki ayeti indirdi. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarımı kesmeme karşılık fidye olarak bir farak'lık bir yiyeceği altı miskin arasında paylaştırmamı veya üç gün oruç tutmamı veya kurban olarak bir koyun kesmemi emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4159) rivayet etti.

 

 

 

11529 (10)- Ka'b b. Ucre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başımdaki bitlerden dolayı (ihramlıyken) saçlarımı kesmemi emretti ve: ''(Fidye olarak) üç gün oruç tut veya her birine iki müd olacak şekilde altımiskini doyur veya bir kurban kes'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/347) rivayet etti.

 

 

 

11530 (11)- Ka'b b. Ucre der ki: Hudeybiye'deyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi. Saçlarım da uzundu. Bana: ''Başındaki bitler sana eziyet ediyor mu?'' diye sorunca: "Evet!" dedim. Bunun üzerine: ''Saçlarını kes ve (fidye olarak) bir koyun kurban et veya üç gün oruç tut veya Üç Sal hurmayı aralarında paylaştırmak suretiyle altı miskini doyur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1201:84), Ebu Davud (1856) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-keblr'de (19/251) rivayet ettiler.

 

 

 

11531 (12)- Abdullah b. Ma'kil b. Mukarrin bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ka'b b. Dere'ye (ihramlıyken saçlarını kesmesine karşılık fidye olarak) üç gün oruç tutmasını veya altı miskini doyurmasını veya kurban olarak bir koyun kesmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2855) rivayet etti.

 

 

 

11532 (13)- İbn Ebi Leyla bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), (ihramlıyken) saçlarını kestiren Ka'b b. Ucre'ye (fidye olarak) bir koyun kurban etmesini veya üç gün oruç tutmasını veya bir farak'lık yiyeceği altı miskin arasında paylaştırmasını emretti."

 

[Sahih]

 

 

 

11533 (14)- Abdullah b. Ma'kil el-Muzeni anlatıyor: Ka'b b. Ucre'nin şu mescidde (Küfe mescidinde) şöyle dediğini işittim: "Bu ayet (fidye ayeti) benim hakkımda nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile umreye çıktığımızda başım, sakalım, kaşlarım ve bıyıklarım bitlendi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca yanına çağırdı. Beni gördüğünde: ''Biz farkında olmadan başına bir musibet gelmiş! Bana hacamatçıyı çağırın'' buyurdu. Hacamatçı gelince saçlarımı kesmesini söyledi. Sonra bana: ''Kurban olarak bir koyun kesebilir misin?'' diye sordu. "Hayır!" dediğimde: ''0 zaman üç gün oruç tut veya her birine yarımşar sa' hurma vererek altı miskini doyur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11534 (15)- Ka'b b. Ucre der ki: "Fidye ayeti, benim hakkımda nazil oldu."

 

[Sahih]

 

 

 

11535 (16)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

11536 (17)- İbn Ebi Leyla, Ka'b b. Dere'den aynısını bildiriyor, ancak sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ona: ''Üç sa' hurmayı aralarında paylaştırarak altı miskini doyur'' buyurduğunu zikreder.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11537 (18)- Şa'bi bildiriyor: "Ka'b, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ihrama girdi ... " Sonrasında ravi söz konusu hadisi rivayet eder ve sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ona: ''Üç sA' hurmayla altı miskini doyur'' buyurduğunu zikreder.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11538 (19)- Ka'b b. Ucre bildiriyor: Hudeybiye'de başım bitle doluyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımda durdu ve: ''Başındaki bitler sana eziyet veriyor mu?'' diye sordu. "Evet!" dediğimde: ''O zaman saçlarını kes'' buyurdu. "Sizden her kim hasta olursa yah'Üt başından bir rahatsızlığı varsa, oruç veya sadaka veya kurban olmak üzere fidye gerekir"[Bakara 196] ayeti de benim hakkımda nazil oldu. Bu ayet inince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Üç gün oruç tut veya altı kişiye sadaka olarak bir faraklık yiyecek ver veya imkanın dahilinde kurban kes'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11539 (20)- Ka'b b. Ucre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (ihramlıyken) saçlarımı kesmemi emretti ve (fidye olarak) kurban kesmemi veya üç gün oruç tutmamı veya altı yoksula bir farak' lık yiyecek vermemi söyledi."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ