MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

32- İhramlının Evlenmesi, Evlendirmesi, Kız istemesi

 

1. Osman b. Affan (hazretleri)

 

11540 (1) Eban b. Osman'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhramda olan kişi evlenemez, başkasını evlendiremez ve birine talip olamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1409), Ebu Davud (1841) ve İbn Mace (1966) rivayet ettiler.

 

 

 

11541 (2)- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhramda olan kişi evlenemez, başkasını evlendiremez ve birine talip olamaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11542 (3)- Nubeyh b. Vehb der ki: İbn Ma'mer, oğlunu Şeybe b. Cubeyr'in kızı ile evlendirmek istedi ve beni hac imamı olan Eban b. Osman'a gönderdi. Eban'ın yanına geldim ve: "Kardeşin, oğlunu evlendirmek, seni de şahit tutmak istiyor" dedim. Eb an: "Sanırım bu konuda diğer kıt akıllı Iraklılar gibi düşünüyor! Zira ihramda olan kişi ne evlenebilir, ne de başkasını evlendirebilir" dedi. Sonra babası Osman'dan naklen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yöndeki hadisini aktardı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (840) rivayet etti.

 

 

 

11543 (4)- Hz. Osman'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhramda olan kişi evlenemez ve birine talip olamaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11544 (5)- Eban b. Osman'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhramda olan kişi evlenemez, başkasını evlendiremez ve birine talip olamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

11545 (6)-Z Nubeyh b. Vehb der ki: Ömer b. Ubeydillah b. Ma'mer, Şeybe b. Osman'ın kızıyla evlenmek istedi ve beni hac imamı olan Eban b. Osman'ın yanına gönderdi. Eban ise buna: "Sanırım kıt akıllı biri! Zira ihramda olan kişi ne evlenebilir, ne de başkasını evlendirebilir" dedi. Sonra babası Osman'dan naklen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yöndeki hadisini aktardı.

 

[Sahih]

 

Nafi' der ki: "Nubeyh de babasından naklen bana aynısını rivayet etti."

 

 

 

11546 (7)- Nubeyh b. Vehb bildiriyor: Ömer b. Ubeydillah ihramda iken oğlunu evlendirmek isteyince Eban buna engeloldu ve babası Osman'dan naklen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İhramda olan kişi ne evlenebilir, ne de başkasını evlendirebilir'' buyurduğunu rivayet etti.

 

[Sahih]

 

 

İbn Ömer

 

11547- İkrime b. Halid der ki: Adamın biri Mekke dışından bir yerden umre veya hac için yola çıkmışken bir kadınla evlenmek istedi. Abdullah b. Ömer'e bunu sorduğumda: "İhramlıyken evlenme! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir şeyi yasakladı" dedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/268) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti. İsnadında zayıf biri olan Eyyub b. Utbe vardır, onu güvenilir bulanlar da vardır" demiştir.

 

 

SONRAKİ