MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 28- ihramlıya Dikişli Giysilerin ve Kokunun Haram Olması

 

2. İbn Abbas

 

11475 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hutbe verdi ve hutbesinde: ''İhrama girecek olan kişi izar bulamazsa şalvar, ayakkabı bulamazsa da mest giyebilir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (11 78), Tirmizi (834) ve Nesai (5/132-5) rivayet ettiler.

 

 

 

11476 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbe verirken: ''İhrama girecek olan kişi ayakkabı bulamazsa mestı izar bulamazsa da şalvar giyebilir'' buyurduğunu işittim.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11477 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbe verirken: ''İhrama girecek olan kişi izar bulamayıp şalvar bulursa onu giyebilir. Yine ayakkabı bulamayıp mest bulursa onu giyebilir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Amr b. Dinar der ki: Ebu'ş-Şa'sa'ya: "İbn Abbas bu mestlerin kesilmesini zikretti mi?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (12815) rivayet etti.

 

 

 

11478 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat'ta hutbe verirken: ''İhrama girecek olan kişi ayakkabı bulamazsa mest, izar bulamazsa da şalvar giyebilir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1841, 1843) ve Müslim (1178) rivayet ettiler.

 

 

 

11479 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Arafat'ta hutbe verirken: ''İhrama girecek olan kişi izar bulamazsa şalvar, ayakkabı bulamazsa da mest giyebilit'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

11480 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbe verirken: ''İhrama girecek olan kişi izar bulamayıp şalvar bulursa onu giyebihr. Yine ayakkabı bulamayıp mest bulursa onu giyebilir'' buyurduğunu işittim.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11481 (7)- Haccac bildiriyor: "Ata (b. Ebi Rebah), kişinin ihram olarak zafiranla boyanmış ama yıkanmış, eksiği ve yırtığı olmayan bir giysiyi giymesinde bir sakınca görmezdi."

 

Diğer tahric. Bu hadis değil Ata'nın görüşlerinden biridir. Hemen sonrasında İbn Abbas, Peygamberimizden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen aynı manada bir hadis rivayet edeceği için bu görüşe burada yer verilmiştir.

 

 

 

11482 (8)- İbn Abbas, bir önceki rivayetin aynısını Neb'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen bildirmiştir.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/219) zikretmiş ve: "Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. İsnadında zayıf biri olan Abdullah b. Ubeydillah vardır" demiştir.

 

 

 

İbn Abbas

 

11483- İbn Abbas bildiriyor: Adamın biri (ihramlı bir şekilde) Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken bineğinin üzerinden düşüp öldü. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adamı sidr ile yıkayın ve üzerindeki giysileriyle kefenleyin. Ona koku sürmeyin ve başını da örtmeyin. Zira kıyamet gününde telbiye getirerek diriltilecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1851), Müslim (1206) ve Nesai (5/197) rivayet ettiler.

8429 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

11484 (1) Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhrama girecek olan kişi giymeye ayakkabı bulamazsa mest giysin. İzar bulamazsa da şalvar giysin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, hac 2/836 (1179) ve İbn Ebi Şeybe, hac (4/101) rivayet ettiler.

 

 

 

11485 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhrama girecek olan kişi giymeye ayakkabı bulamazsa mest giysin. İzar bulamazsa da şalvar giysin'' buyurmuştur.

 

 

SONRAKİ