MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 28- ihramlıya Dikişli Giysilerin ve Kokunun Haram Olması

 

4. Ya'la b. Umeyye

 

11486 (1) Safvan b. Ya'la b. Umeyye der ki: (Babam) Ya'la, Ömer b. e-lHattab'a: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e vahiy indirildiği sırada keşke görebilseydim" derdi. Bir gün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), içlerinde Ömer'in de bulunduğu ashabından bir grupla birlikte Ci'rane'deydi. Üzerine gölge yapması için çadır niyetine bir üst giysi konulmuştu. Bir ara üzerine kokular süren cübbeli bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Üzerine kokular sürdükten sonra umre için cübbesiyle ihrama giren kişi hakkında ne dersin?" diye sordu. Hz. Peygan1ber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir süre adama baktı, sonra da sustu. O esnada vahiy inmeye başladı. Bunun üzerine Ömer eliyle, Ya'la'ya "Gel" anlamında işaret etti. Ya'la gelip başını üst giysiden içeriye soktuğunda, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzünün kızarmış olduğunu gördü.

Az bir zaman sonra da düzeldi ve: ''Demin bana umre konusunu soran kişi nerede?'' diye sordu. Adam az bir arandıktan sonra bulunup getirildi. Geldiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Üzerine sÜrdÜğÜn kokuyu Üç defa yıkayarak temizle. CÜbbeni de çıkart. Hac için yaptığın şeyleri umre için de yap '' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi 8/47 (4329), Müslim, hac 2/837 (1180) ve BeyhakI (7/50) rivayet ettiler.

 

 

 

11487 (2)- Ya'la b. Umeyye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına bir bedevi geldi. Üzerinde bir cübbe vardı ve zafiran sürünmüştü. "Ey Allah'ın Resulü! Şu gördüğün halimle ihrama girdim, ama insanlar benimle alayediyor" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir süre sustu, sonra da adamı yanına çağırdı ve: ''Bu cÜbbeyi çıkar. Süründüğün zafiranı da yıkayıp temizle. Hac için yaptığın şeyleri umren için de yap'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Buhari, umre 3/614 (1789), Müslim 2/837 (1180), Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (2/127) ve Beyhaki (5/56) rivayet ettiler.

 

 

 

11488 (3)- Safvan b. Ya'la, babasından bildiriyor: Kokular sürünmüş, cübbe giymiş bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Umre için ihrama girdim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Cübbeni çıkarıp yıkan ve hac için yaptığın şeyleri umren için de yap'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

11489 (4)- Ya'la b. Umeyye bildiriyor: Bir yolculukta Ömer ile beraberdim. Ömer'den Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e vahiy indiği zaman, bana göstermesini istedim. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir yolculuğa çıktık. Güneşten korunmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine gölgelik babında bir örtü konulmuştu. Bir ara cübbe giymiş, zafiran sürmüş bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Umre için bu şekilde ihrama girdim. Ancak insanlar benimle alayediyor. Ne yapayım?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susup ona herhangi bir cevap vermedi. O suskunlukta Ömer eliyle bana işaret edince oradakilerle birlikte başımı örtünün altına sokup baktım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü kırmızı kesilmişti ve hırıltısı vardı. Bir süre öyle kaldıktan sonra da kendine geldi. Oturunca: ''Umre konusunu bana soran kişi nerede?'' diye sordu. Adam kalkıp yanına gelince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu giydiğin cübbeyi çıkar, Hac için yaptığın şeyleri de umren için de yap'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

5. Abdurrahman b. Avf

 

11490 (1) Abdullah b. Amir b. Rabia der ki: Hac için Mekke'ye giderken Ömer b. el-Hattab gece yarısı (şiir mırıldanarak) develeri sürmekten sorumlu olan İbnu'l-Muğterifin (veya İbnu'l-Carifin) sesini duyunca devesini sürüp diğerlerinin arasına katıldı. Katılınca Abdurrahman b. Avf ile karşılaştı. Şafak sökünce de (develeri sürene): "Vakit geldi, sus! Şafak söktü. Artık Allah'ı zikredin!" dedi. Daha sonra Abdurrahman b. Avf'ın mest giydiğini görünce: "Mest mi giymişsin!" dedi. Abdurrahman: "Senden daha hayırlı olan kişiyle" veya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken de bunlardan giymiştim" dedi. Bunun üzerine Ömer: "İstirham ediyorum onları çıkar! Zira insanların seni görüp bu konuda sana uymalarından endişe ederim" dedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5337) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Asım b. Ubeydillah zayıftır."

 

 

 

11491 (2)- Şerik de aynı isnadla bir öncekinin aynısını: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikteyken de bunlardan giymiştim" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ