MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

26- Önceki Peygamberlerin Hacları ve Telbiyeleri

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

11394 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ezrak vadisine (Vadi'l-Ezrak) uğradığında: ''Bu hangi vadidir ?'' diye sordu. "Ezrak vadisi" denilince de: ''Hz. Musa'nın yüksek sesle telbiye getirerek tepeden inişini görür gibiyim'' buyurdu. Sonra bir tepenin yanından geçtik. ''Bu hangi tepe?'' diye sorunca: "Herşa tepesi" denildi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yunus b. Matta'yı, yuları lif'ten yapılmış kırmızı renkli semiz devesinin Üzerinde yünden cÜbbesiyle telbiye getirirken görür gibiyim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/6061) ve İbn Mace (2/109) rivayet ettiler.

24657 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11395 (2)- İbn Abbas der ki: Hacca gittiği sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Usfan'da bir vadiye uğrayınca: ''Ey Ebu Bekr! Bu vadi hangi vadidir?'' diye sordu. Ebu Bekr: "Usfan vadisi" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu vadiden, yularları liften olan genç develer üzerinde, izarları kıldan, ridaları yünden Hud ile Salih peygamberler Kabe'de haccetmek için telbiye getirerek geçtiler. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (5347) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Zem'a b. Salih şaibeli olmakla birlikte güvenilirdir."

 

 

 

11396 (3)- Mücahid der ki: İbn Abbas'ın yanındayken Deccal bahsi açıldı ve bazıları: "Alnında 'K-F-R' (kafir) yazısı vardır" dediler. İbn Abbas: "Ne diyorsunuz?" diye sorunca: "Alnında 'K-F-R' (kafir) yazısı vardır, diyorlar" karşılığı verdiler. Bunun üzerine İbn Abbas şöyle dedi:

"Böyle bir şeyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duymadım. Ama şöyle buyurdu: ''Hz. İbrahim'e gelince nasıl birine benzediğini görmek için bana bakın. Hz. Masa ise esmer tenli, kıvırcık saçlı birisiydi. Yuları hurma lifinden kırmızı bir devenin üzerinde, vadinin yukarısından aşağıya doğru telbiye getirerek inişini görür gibiyim.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1555, 5913) ve Müslim (342) rivayet ettiler.

28617 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

11397 (4)- Mücahid der ki: İbn Abbas'ın yanındayken Deccal bahsi açıldı ve: "Alnında 'K-F-R' (kafir) yazısı vardır" denildi. İbn Abbas buna şu karşılığı verdi: "Böyle bir şeyi Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duymadım. Ama şöyle buyurdu: ''Hz. İbrahim'e gelince nasıl birine benzediğini görmek için bana bakın. Hz. Musa ise esmer tenli, kıvırcık saçlı, uzun boylu birisiydi. Yuları hurma lifinden kırmızı bir devenin Üzerinde, vadinin yukarısından aşağıya doğru telbiye getirerek inişini görür gibiyim.''

 

[Sahih]

 

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

11398 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki Meryem'in oğlu (İsa), Feccu'r-Revha'da hac veya umre veya her ikisi için telbiye getirecektir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/356, 357) rivayet etti.

 

 

 

11399 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki Meryem'in oğlu (İsa), Feccu'r-Revha'da hac veya umre veya her ikisi için telbiye getirecektir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

11400 (3)-Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsa b. Meryemı Feccu'r-Revha'da hac veya umre veya her ikisi için telbiye getirecektir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

11401 (4)-Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki Meryem'in oğlu (İsa'yı) Feccu'r-Revha'da hac veya umre için telbiye getirecektir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ