MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Akabe Cemresini (Büyük Şeytan'ı) Taşlayana Kadar Telbiye Getirmek

 

1. Hz. Ali (r.a.)

 

11402 (1) İkrime der ki: Hz. Hüseyn b. Ali ile birlikte Müzdelife'den ayrıldığımızda Akabe cemresini (Büyük Şeytan'ı) taşlayana kadar hep telbiye getirdiğini işittim. Bunun sebebini sorduğumda şöyle dedi: "Ben de babamla birlikte Müzdelife'den ayrıldığımda Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirdiğini işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (321, 462) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (2/224) rivayet ettiler.

 

 

 

11403 (2)- İkrime der ki: Hüseyn (b. Ali) ile birlikte (Müzdelife'de) vakfeyi yaptım. Hüseyn (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirip durdu. Ona: "Ey Ebu Abdillah! Bu telbiyeler ne oluyor?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Ali b. Ebi Talib'in de (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirdiğini işittim. Bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de (Akabe'deki) cemreye ulaşana kadar telbiye getirmiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

2. Fadl b. Abbas ile Abdullah b. Abbas

 

11404 (1) İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müzdelife'den ayrıldığı zaman Fadl b. Abbas'ı bineğinin arkasına bindirmişti. Fadl'ın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'den sukünet içinde ayrılmış ve Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirmiştir."

Başka bir defasında Ata, İbn Abbas vasıtasıyla Fadl b. Abbas'tan şöyle bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hem Arafat, hem de Müzdelife vakfesini yaptım. Her ikisinden sukünet içinde devesinin yularını sıkıca tutmuş bir şekilde ayrıldı ve Akabe cemresini taşlayana kadar da telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3083) rivayet etti.

 

 

 

11405 (2)- İbn Abbas, Fadl b. Abbas'tan bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'den ayrıldığı zaman beni bineğinin arkasına bindirmişti ve (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar da telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1685), Müslim (1281) ve Tirmizi (918) rivayet etti.

 

 

 

11406 (3)- Fadl (b. Abbas) bildiriyor: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Müzdelife'den ayrılıp Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1670) ve Müslim (1281:266) rivayet ettiler.

 

 

 

11407 (4)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'den ayrılırken Fadl b. Abbas'ı bineğinin arkasına aldı."

Ata der ki: "İbn Abbas'ın bana bildirdiğine göre Fadl kendisine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (Müzdelife'den ayrılınca, Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirmiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

11408 (5)- İbn Abbas, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binen Fadl b. Abbas'tan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat akşamı oradan ayrılırken, aynı şekilde Müzdelife sabahı oradan ayrılırken müslümanlara: ''Sükuneti elden bırakmayın'' buyurdu. Kendisi de devesinin yuları nı sıkıca tutmuştu. Mina'dan Muhassir'e geldiğinde: ''Cemreyi taşlayacağmız taşları toplayın'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar da telbiye getirip durdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/258) rivayet etti.

 

 

 

11409 (6)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "Müzdelife'den Mina'ya giderken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (18/753) rivayet etti.

 

 

 

11410 (7)- İbn Abbas, kardeşi Fadl'dan bildiriyor: "Müzdelife'den Mina'ya gidişte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Yolda bedevinin biri bineğinin arkasına güzel bir kızını bindirmiş, bizimle yanyana gidiyordu. Ara sıra da dönüp bu kıza bakıyordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona baktığımı görünce yüzümü başka bir tarafa çevirdi. Bir daha baktığımda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine yüzümü başka bir tarafa çevirdi. Bunu üç defa tekrarladı ki her defasında yine kıza bakıyordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Akabe cemresini taşlayana kadar da telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

 

 

11411 (8)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı günü Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11412 (9)- Fadl (b. Abbas) bildiriyor: "(Müzdelife'den ayrılırken) Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11413 (10)- Fadl b. Abbas der ki: "(Müzdelife'den ayrılırken) Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban gününde (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11414 (11)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "(Müzdelife'den ayrılırken) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban gününde (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11415 (12)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "(Müzdelife'den ayrılırken) Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban gününde (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11416 (13)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "(Müzdelife'den ayrılırken) Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban gününde (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11417 (14)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "(Müzdelife'den ayrıldıktan sonra) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu. Akabe cemresine yedi taş attı ve her bir taşı atarken tekbir getirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/275) ve İbn Huzeyme (2881) rivayet ettiler.

12034 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11418 (15)- Fadl (b. Abbas) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken Usame b. Zeyd' i bineğinin arkasına almıştı. Arafat'tan ayrılmadan önce devesi yanına getirildiğinde ellerini kaldırmış dua ediyordu, ancak elleri başını aşmıyordu. Arafat'tan ayrıldıktan sonra acele etmeden Müzdelife'ye geldi. Müzdelife'den ayrıldığında bu sefer bineğinin arkasına beni bindirdi. (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar da telbiye getirip durdu.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/256) rivayet etti.

11942 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11419 (16)- İbn Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan Müzdelife'ye giderken bineğinin arkasına Usame b. Zeyd'i aldı. Müzdelife'den Mina'ya kadar da Fadl b. Abbas'ı bineğinin arkasına bindirdi. Fadl b. Abbas'ın bana bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Müzdelife'den ayrılıp Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirip durmuştur."

 

[Sahih]

 

 

 

11420 (17)- Fadl b. Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'den ayrılırken beni bineğinin arkasına almıştı. Hemen yanında da bir bedevi gidiyordu ve o da arkasına güzel bir kızını bindirmişti. Giderken ben kıza bakıp durunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzümü başka yöne çevirdi. Akabe cemresini taşlayana kadar da telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. İbn Huzeyme (2832) rivayet etti.

 

 

 

11421 (18)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Müzdelife'den ayrıldıktan sonra)C'Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

 

 

11422 (19)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "Hacda Kurban gününde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Akabe'deki) cemreyi taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

 

 

11423 (20)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "Kurban gününde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bineğinin arkasına binmiştim. Babasının bineğinin arkasına binmiş bir kız da hemen yanımızda yol alıyordu. Ben giderken kıza bakıp durunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzümü başka tarafa çevirmeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban gününde Müzdelife'den Mina'ya gidip Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

 

 

11424 (21)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "(Müzdelife'den ayrılırken) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bineğinin arkasına almıştı. Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

 

 

11425 (22)- Fadl b. Abbas bildiriyor: "(Müzdelife'den ayrılırken) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bineğinin arkasına almıştı. Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

 

 

11426 (23)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken bineğinin arkasına Usame'yi bindirdi. Müzdelife'den ayrılırken ise arkasına Fadl b. Abbas'ı aldı. Akabe cemresini taşlayana kadar da telbiye getirip durdu."

 

 

[Sahih]

 

 

 

11427 (24)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken Usame b. Zeyd'i bineğinin arkasına almıştı. Arafat'tan ayrılmadan önce devesi yanına getirildiğinde ellerini kaldırmış dua ediyordu, ancak elleri başını aşmıyordu. Arafat'tan ayrıldıktan sonra acele etmeden Müzdelife'ye geldi. Diğer gün sabah Müzdelife'den ayrıldığında bu sefer bineğinin arkasına Fadl b, Abbas'ı bindirdi. Akabe cemresini taşlayana kadar da telbiye getirip durdu."

 

[Sahih]

 

 

 

11 428 (25)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Müzdelife'den ayrıldıktan sonra) Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11429 (26)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Müzdelife'den ayrıldıktan sonra) Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. İbn Mes'ud (r.a.)

 

11430 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Müzdelife'den ayrıldıktan sonra) Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meami'l-Asar'da (2/224) rivayet etti. 

 

 

 

11431 (2)- İbn Sahbere anlatıyor: Sabah vakti Abdullah b. Mes'üd ile birlikte Mina'dan Arafat'a gittik. İbn Mes'üd yol boyunca telbiye getirip duruyordu. İbn Mes'üd esmer tenliydi, saçlarında iki örgü vardı ve üzerine bedevilerin giydiği bir hırka giymişti. Onun bu şekilde telbiye getirdiğini işiten bir topluluk etrafında toplaşıp: "Ey Bedevi! Bugün telbiye değil, tekbir getirme günüdür!" demeye başladılar. İbn Mes'üd bana doğru döndü ve şöyle dedi: "Ne kadar da cahiller! Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hakla gönderene yemin olsun ki ben de zamanında Resulullahllah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte bu şekilde çıkmıştım ve Akabe cemresini taşlayana kadar telbiye getirip durdu. Ara sıra da tekbir getirip tehlil ediyordu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2806) rivayet etti.

 

 

 

11432 (2)- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah (b. Mes'üd), Müzdelife gecesi telbiye getirdi ve: "Kendisine Bakara Suresi'nin indirildiği kişinin de burada telbiye getirdiğini işittim" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (3072) rivayet etti.

 

 

 

11433 (4)- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah (b. Mes'üd), Müzdelife'den ayrıldıktan sonra telbiye getirmeye başladı. Bu yaptığından dolayı bazıları ona: "Bu adam bedevi!" diye çıkışınca, Abdullah şu karşılığı verdi: "İnsanlar unuttular mı yoksa sapıttılar mı? Kendisine Bakara Suresi'nin indirildiği kişinin de burada: ''Lebbeyk Allahumme lebbeyk!'' dediğini işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/363) rivayet etti.

 

 

 

11434 (5)- Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah'ın dediğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Müzdelife'den ayrılırken): "Lebbeyk Allahumme lebbeyk! Lebbeyk! La şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde ve'n-ni'mete lek!" şeklinde telbiye getirmiştir.

 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/18) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ