MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 25- Telbiye'nin Emredilmesi ve Açıktan Getirilmesi

 

İbn Abbas

 

11387- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cebrail bana geldi ve telbiyeyi açıktan getirmemi söyledi. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, et- Tarihu'l-kebir'de (2/187) rivayet etti.

 

 

3. Saib b. Hallad

 

11388 (1) Hallad b. es-Saib b. Hallad'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cebrail bana geldi ve: ''Ashabma yüksek sesle telbiye getirmelerini söyle!'' dedi" buyurmuştur.

Yine Saib b. Hallad'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Medine ahalisini zulümle korkutan kişiyi Allah da korku içinde bırakır. Allahım, meleklerin ve tüm insanların laneti üzerine olur. Allah böylesi bir kişiden nafile vaya farz hiçbir ibadeti kabul etmez.''2

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/162 (1814), Tirmizi, hac 3/182 (829, "sahih"), Nesai 5/162 (2753), İbn Mace 2/975 (2922) ve Malik (1/334) rivayet ettiler.

 

 

 

11389 (2)- Hallad b. es-Saib b. Hallad'ın, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cebrail bana geldi ve: ''Ashabına yüksek sesle telbiye getirmelerini söyle!'' dedi" buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11390 (3)- Saib b. Hallad bildiriyor: Cebrail, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve ona: "Bol bol telbiye getiren ve çok kurban sunan biri ol" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5378) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan İbn İshak güvenilir olması yanında müdellistir."

 

 

 

11391 (4)- İbn Cüreyc der ki: Abdullah b. Ebi Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm bana şöyle bir mektup yazdı: "Abdulmelik b. Ebi Bekr b. elHaris, Hallad b. es-Saib b. Hallad b. Süveyd el-Ensari'den, o da babasından bana şöyle bildirdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Cebrail bana geldi ve: ''Allah, ashabına telbiyede -veya: ihlalda- seslerini yükseltmelerini söylemeni emrediyor'' dedi'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Malik (938), Ebu Davud (1814), Tirmizi (829), İbn Mace (2922) ve Nesai (5/162) rivayet ettiler.

 

Ravh ekledi: "Telbiye ve ihlal lafzı konusunda yanılan ben mıyım, Abdullah mı veya Hallad mı bilemiyorum."

 

 

 

4. Zeyd b. Halid el-Cuheni

 

11392- Zeyd b. Halid el-Cuheni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cebrail bana gelip şöyle dedi: ''Ey Muhammed! Ashdbına söyle! Telbiyede seslerini yükseltsinIer' Zira telbiye haccın sembollerindendir.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2923), İbn Huzeyme (2628) ve İbn Hibban (3803) rivayet ettiler.

 

 

 

5. Ebu Hureyre

 

11393- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cebrail telbiyede sesin yÜkseltilmesini emretti ve telbiyenin haccın sembollerinden olduğunu söyledi.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2630) rivayet etti.

Heysemi (5373) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ