MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 23- Telbiye'nin Sözleri ve Fazileti

 

3. Enes b. Malik (r.a.)

 

11358 (1) Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Lebbeyk!

Umreten ve haccen (=Hem umre, hem de hac için’’ buyurarak hem umre, hem de hac için telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/422 (1563), Müslim, hac 2/905 (1232), Ebu Davud 2/157 (1795) ve Tirmizi 3/175 (821, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

11359 (2)- Enes der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Beyda'da: ''Lebbeyk! Bi-umretin ve-haccetin melan'' buyurarak hem umre, hem de hac için telbiye getirdiğini işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

11360 (3)- Enes der ki: "Hacca giderken Ebu Talha'nın bineğinin arkasına binmiştim. Ebu Talha da, ayağı bineğinin üzengisine değecek kadar Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yakın gidiyordu. Giderken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hem hac, hem de umre için telbiye getirdiğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (821) ve İbn Mace (2969) rivayet ettiler.

 

 

 

11361 (4)- Enes b. Malik der ki: "Hacca giderken Ebu Talha'nın bineğinin arkasına binmiştim. Ebu Talha da, dizi dizine değecek kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yakın gidiyordu. Giderken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem hac, hem de umre için telbiye getiriyordu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (2/153) rivayet etti.

 

 

 

11362 (5)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Lebbeykl Biumretin ve haccin'' buyurarak hem umre, hem de hac için telbiye getirdiğini işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Mace (2969) ve Tirmizi (821) rivayet ettiler.

 

 

 

11363 (6)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Lebbeyk! Bi-umretin ve haccetin melan'' buyurarak hem umre, hem de hac için telbiye getirdi.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2917) rivayet etti.

5178 (2)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

11364 (7)- Enes der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem hac, hem de umre için telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11365 (8)- Enes der ki: "Hac için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Mekke'ye çıktığımızda: ''Lebbeyk! Unueten ve hacceten'' buyurarak hem umre hem de hac için telbiye getirdiğini işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2968) rivayet etti.

 

 

 

11366 (9)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüksek bir sesle hem umre, hem de hac için telbiye getirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11367 (10)- Enes der ki: "Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Lebbeyk! Bi-haccetin ve umretin melan'' buyurarak hem hac, hem de umre için telbiye getirdiğinde ben devesinin ayaklarının dibindeydim."

 

[Hasen]

 

 

 

11368 (11)- Enes bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Lebbeyk! Bi-haccetin ve umretin melan'' buyurarak hem hac, hem de umre için telbiye getirdi. "

 

[Hasen]

 

 

 

11369 (12)- Hasan b. Ali'nin azatlısı Sa'd der ki: Hz. Ali ile birlikte hac için yola çıktık. Zul-Huleyfe'ye ulaştığımızda Ali: "Ben hac ile umreyi bir arada yapmak istiyorum. Böyle yapmak isteyenler benim dediğimi desin" dedi ve: "Lebbeyk! Bi-haccetin ve umretin" şeklinde telbiye getirmeye başladı."

Salim der ki: Enes b. Malik bana şöyle dedi: "Vallahi Resetlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem hac, hem de umre için telbiye getirdiğinde ayağım ayağına değecek kadar ona yakın duruyordum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (3630) rivayet etti.

 

 

 

11370 (13)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Lebbeyk! Bi umretin ve haccetin melan'' buyurarak hem umre, hem de hac için telbiye getirdiğini işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

11371 (14)- Yahya b. Ebi İshak bildiriyor: Enes b. Malik'e yolculukta namaz konusunu sorduğumda: "Resulullah (s.a.v.) ile Medine'den Mekke'ye yolculuğa çıktığımızda dönene kadar namazları ikişer rekat olarak kılardık" dedi. Enes'e: "Mekke'de ne kadar kaldınız?" diye sorduğumda, Enes: "On gün kaldık" dedi. Ona: "O çıkışta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl telbiye getirdi?" diye sorduğumda: "Lebbeykl Bi-umretin ve haccin'' buyurarak hem umre, hem de hac için telbiye getirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Müslim (693) rivayet etti.

6858 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

4. Hirmas b. Ziyad

 

11372-z  Hirmas der ki: Hac mevsiminde babamın bineğinin arkasına binmiştim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, devesinin üzerinde: ''Lebbeyk! Bi-haccetin ve umretin melan'' buyurarak hem hac, hem de umre için telbiye getirdiğin işittim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5441) der ki: "Hadisi Abdullah b. Ahmed b. Hanbel ve Taberani el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

5. İbn Abbas

 

11373 (1) Dahhak b. Muzahim der ki: İbn Abbas: "Lebbeyk, Allahumme lebbeyk! Lebbeyke la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde venni'mete leke vel-mülk! La şerike lek!" şeklinde telbiye getirir ve: "Bundan başkasını demem, zira Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) telbiyesi bu şekildeydi" derdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/222) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

11374 (2)- İbn Abbas der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Lebbeyk! Allahumme lebbeyk! La şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde ven-ni'mete leke vel mülk! La şerike lek'' şeklinde telbiye getirirdi.

 

 

 

İbn Abbas

 

11375- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bitirdikten hemen sonra telbiyeye başladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (819) ve Nesai (5/162) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ