MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 23- Telbiye'nin Sözleri ve Fazileti

 

6. Hz. Aişe (r.anha)

 

11376 (1) Ebu Atiyye der ki: Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl telbiye getirdiğini biliyorum" dedi. Daha sonra Aişe'nin: "Lebbeyk, Allahumme lebbeyk! Lebbeyk, la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde venni'mete leke vel-mülk! La şerike lek!" şeklinde telbiye getirdiğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (2/124) rivayet etti.

 

 

 

11377 (2)- Ebu Atiyye bildiriyor: Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl telbiye getirdiğini biliyorum" dedi. Daha sonra onun: "Lebbeyk, Allahumme lebbeyk! Lebbeyk, la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde venni'mete leke!" şeklinde telbiye getirdiğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

11378 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl telbiye getirdiğini biliyorum. ''Lebbeykl Allahumme lebbeyk! Lebbeyk, la şerike leke lebbeyk! İnnel-hamde ven-ntmete leke'' şeklinde telbiye ederdi." İbn Cafer der ki: "Daha sonra Aişe'nin de bu şekilde telbiye getirdiğini işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

11379 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in telbiyesi: ''Lebbeyk! Allahumme lebbeyk! Lebbeyk, la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde ven-ntmete leke'' şeklinde üç sözden ibaretti."

 

[Sahih]

 

 

 

11380 (5)- Ebu Atiyye bildiriyor: Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl telbiye getirdiğini biliyorum" dedi. Aişe de: "Lebbeyk, Allahumme lebbeyk! Lebbeyk, la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde venni'mete leke!" şeklinde telbiye getirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

11381 (6)- Ebu Atiyye bildiriyor: Hz. Aişe: "Resulullahim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl telbiye getirdiğini biliyorum" dedi. Daha sonra onun: "Lebbeyk, Allahumme lebbeyk! Lebbeyk, la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde venni'mete leke!" şeklinde telbiye getirdiğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

11382 (7)- Ebu Atiyye bildiriyor: Hz. Aişe: "Resulullahim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl telbiye getirdiğini biliyorum" dedi. Daha sonra onun: "Lebbeyk, Allahumme lebbeyk! Lebbeyk, la şerike leke lebbeyk! İnne'l-hamde venni'mete leke!" şeklinde telbiye getirdiğini işittim.

 

[Sahih]

 

Abdullah der ki: "Babam, Ebu Atiyye'nin adının Malik b. Ebi Humra olduğunu söyleciL"

 

 

 

7. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

11383- Abdullah b. Ebi Seleme bildiriyor: Sa'd, adamın birinin telbiye getirirken: "Lebbeyk! Zu'l-Mearic (=Sana itaate hazırım! Ey yüksek dereceler sahibi)!" ifadesini de kullandığını işitince ona: "Allah yüksek dereceler sahibidir, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} ile telbiyemizde bu ifadeyi söylemezdik" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric. Suyuti, Durru'l-Mensur'da (6/264) İbn Huzeyme'yi kaynak göstererek zikretmiştir.

Heysemi (3/223): "Ravileri Sahih'in ravileridir, ancak Abdullah, Sa'd b. Ebi Vakkas'tan hadis işitmiş değildir" demiştir.

 

 

SONRAKİ