MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 22- Nebi (s.a.v.)'in, Ashabıyla Hac için ihrama Girmesi, Kurban Getirmeyenlerin Bunu Umreye Çevirmesi ve Bu Konudaki ihtilaflar

 

7. Hz. Aişe (r.anha)

 

11275 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktığımızda kimimiz hac için, kimimiz de umre için ihrama girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise h"dc için ihrama girdi. Umre için ihrama girenler Kabe'yi tavaf edip, Safa ile Merve arasında sa'y yaptıktan sonra ihramdan çıktılar. Hac için veya hem hac hem de umre için ihrama girenler ise Kurban bayramı gününe kadar ihramlarını çıkarmadılar."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (1/335), Buhari (1562, 4408), Ebu Davud (1779,1780) ve Nesai (5/145) rivayet ettiler.

 

 

 

11276 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece hac için ihrama girdi.’’

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kasım kanalıyla Müslim (4/31), Ebu Davud (1777), İbn Mace (2664) Tirmizi (820) ve Nesai (5/145) rivayet ettiler.

 

 

 

11277 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac için ihrama girdi. Bazıları hem hac, hem de umre için ihrama girdi. Bazıları da sadece umre için ihrama girdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11278 (4)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} ile yola çıktığımızda hac için çıktığımızı düşünüyorduk."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 1/400 (294), Müslim, hac 2/872 (1211), Ebu Davud, hac 2/152 (1777) ve Nesai, hac 5/145 (2715) rivayet ettiler.

 

 

 

 

11279 (5)- Hz. Aişe bildiriyor: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hacdan önce umre yapmak isteyenler yapsın'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise sadece hac için ihrama girdi ve umre yapmadı.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11280 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye hac için ihrama girmiş bir şekilde geldi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11281 (14)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece hac için telbiye getirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11282 (8)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece hac için telbiye getirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11283 (9)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece hac için telbiye getirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11284 (10)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Veda haccına çıktığımız zaman kimimiz hac için ihrama girdi. Kimimiz umre için ihrama girdi ve yanında kurbanlık da getirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Umre için ihrama girip de yanında kurbanlık getirmeyen umre sonrası ihramdan çıksm. Umre için ihrama girip de yanında kurbanlık getirenler ise umre sonrası ihramdan çıkmasınlar. Hac için ihrama girenler ise haclarını tamamlasınlar'' buyurdu. Ben de umre için ihrama girenlerdendim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/246) rivayet etti.

 

 

 

11285 (11)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile çıktığımızda niyetimize göre üç sınıftık. Kimimiz hem hac hem de umre için, kimimiz sadece hac için, kimimiz de sadece umre için ihrama girmişti. Hac ile birlikte umre için de ihrama girenler haccı tamamıyla eda edene kadar Allah'ın hac esnasında haram kıldığı hiçbir şeye yaklaşmadı. Sadece hac için ihrama girenler haccı eda edene kadar Allah'ın hac esnasında haram kıldığı hiçbir şeye yaklaşmadı. Umre için ihrama girenler ise Kabe'yi tavaf edip, Safa ile Merve arasında da sa'y yaptıktan sonra saçlarını kısalttı ve hac için yeniden ihrama girene kadar ihramdan çıktı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1027 (3075), İbn Huzeyme 4/244 (2790) ve Beyhaki (5/2) rivayet ettiler.

 

 

 

11286 (12)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktığımızda sadece hac için çıktığımızı düşünüyorduk."

 

[Sahih]

 

 

 

11287 (13)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktığımızda sadece hac için çıktığımızı düşünüyorduk. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında kurbanlık getirenlerin ihramdan çıkmamalarını, yanında kurban getirmeyenIerin ise tavaf sonrası ihramdan çıkmalarını söyledi. Kurban gününde bana sığır eti getirildi. "Bu ne?" diye sorduğumda: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, hanımları adına kestiği kurbanın eti'' dediler."   -

 

Şu'be der ki: "Bunu Kasım'a zikrettiğimde: "Hadis sana olduğu gibi rivayet edilmiş" dedi. İbn Numeyr rivayetinde: "Zilka'de ayının bitimine beş gün kala Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktığımızda sadece hac için çıktığımızı düşünüyorduk" ibaresi geçmiştir.

 

Diğer tahric: Malik (1/393), Buhari (1720,2952) ve Müslim (1211) rivayet ettiler.

12358 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11288 (14)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile hac için telbiye getirerek yola çıktık."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11289 (15)- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Aişe bildiriyor: Veda haccında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem hac, hem de umre için ihrama girdi ve yanında kurbanlıklar da getirdi. Bazıları da umre için ihrama girip yanlarında yine kurbanlık getirdiler. Bazıları da umre için ihrama girdiler ama yanlarında kurbanlık getirmediler. Ben de umre için ihrama giren ve yanında kurbanlık getirmeyenIerin içindeydim. Mekke'ye geldiğimizde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İçinizden umre için ihrama girip yal1lnda kurbanlık getirenler Kabelyi tabaf edip Safa ile Merve arasında sa'yını yaptıktan sonra haccmı da bitirene ve Kurban gününde kurbanlığmı kesene kadar ihramından çıkmasm. Umre için ihrama girip de yanında kurbanlık getirmeyenler IGibeiyi tavaf etsin, Safa ile Merve arasında sa'y yapsın, dönüş tavafını da yaptıktan sonra ihramdan çıksm. Daha sonra da hac için ihrama girip kurbanlık da alsm. Kurbanlık alma imkanı olmayanlar hacda üç, evine döndükten sonra da yedi gün oruç tutsun. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vaktinin geçmesinden çekindiği için de önce haccı, sonra da umreyi ifa etti.

 

[Sahih]

 

 

 

11290 (16)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece hac için telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11291 (17)-Z Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece hac için telbiye getirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

11292 (18)- Hz. Aişe bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer şimdi yaptığım bu işi yeniden yapacak olsaydım yanımda kurbanlık getirmez ve umreyi bitirip ihramdan çıkanlarla birlikte ben de ihramdan çıkardım'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

11293 (19)- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte yola çıktığında ashab sadece hac için çıktıklarını düşünüyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'yi tavaf ettikten sonra ashabının da tavaf etmelerini söyledi. Tavaf sonrası da emriyle ihramdan çıktılar. Ben ise hayız olmuştum. Bundan dolayı Kabe'yi tavaf dışında haccın diğer tüm ibadetlerini yerine getirmiştim. "Onlar umre ve hac yapmış bir şekilde dönerken ben sadece hac yapmış olarak mı döneceğim?" dediğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre yapmam için kardeşimi benimle birlikte gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile, gece vakti o Medine'ye doğru gecenin başında yola çıkarken, ben de Mekke'ye gece sonunda girerken karşılaştık.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İshak, Müsned'inde (1536) rivayet etti ..

 

 

 

8. Bera b. Azib

 

11294- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktık ve hac için ihrama girdik. Mekke'ye geldiğimizde: ''Haccınızı umreye çevirin'' buyurdu. İnsanlar: "Ey Allah'ın Resulü! Ama hac için ihrama girdik, nasıl umreye çevireceğiz?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size neyi emrediyorsam onu yapın’’ buyurdu. Müslümanlar yine aynı şeyleri söyleyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkelendi ve yanlarından ayrıldı. Bu öfkeyle de Aişe'nin yanına girdi. Aişe onun öfkeli olduğunu görünce: "Seni kim öfkelendirdi? Allah ona öfkelensin!" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasil öfkelenmeyeyim? Bir emir veriyorum, ama bu emrine uyulmuyor!'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1682) rivayet etti.

 

 

 

9. Esma binti Ebi Bekr ve Abdullah b. ez-Zübeyr

 

11295 (1) Mücahid der ki: Abdullah b. ez-Zübeyr: "Sadece hac için ihrama girin ve bu adamın (İbn Abbas'ın) dediklerini bir kenara bırakın!" deyince, İbn Abbas: "Bunu annene sorsana!" dedi. Bunun üzerine Abdullah haber gönderip bu konuyu sordu. Annesi (Esma binti Ebi Bekr) şöyle dedi: "İbn Abbas doğru söylüyor. Biz de hac için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile çıktık. Ancak sonra bu haccımızı umreye çevirmemizi emretti. Bu şekilde (umre sonrası) hacda haram olan şeyler bize helal oldu. Hatta kadınlar ile erkekler kokular sürünmeye başladılar."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (24/243) rivayet etti..

 

 

 

11296 (2)- Esma binti Ebi Bekr der ki: "Hac için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile çıktık. Ancak sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu haccımızı umreye çevirmemizi emretti. Bu emir üzerine tümden ihramdan çıktık. Hatta kadınlar ile erkekler kokular sürünmeye başladılar."

 

[Hasen]

 

 

 

11297 (3)- Esma der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yola çıktık ve hac için ihrama gerdik. Mekke'ye geldiğimizde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında kurbanlık getirenler ihramlarında kalsınlar, yanlarında kurbanlık getirmeyenler ise ihramlarından çıksınlar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim, hac 2/907 (1236) rivayet etti.

 

 

 

11298 (4)- Ubade b. el-Muhacir der ki: İbn Abbas'ın İbnu'z-Zübeyr'e: "Bu konuyu neden annene sormuyorsun?" dediğini işittim. Bunun üzerine annesi Esma binti Ebi Bekr'in yanına girip konuyu sorduk. Esma şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac için yola çıktık. ZulHuleyfe'ye vardığımızda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hac için ihrama girmek isteyenler girsin. Umre için ihrama girmek isteyenler de umre için ihrama girsin'' buyurdu. Ben, Aişe, Mikdad ve Zübeyr de umre için ihrama girenlerden olduk."

 

[Hasen]

 

 

 

11299 (5)- Esma binti Ebi Bekr der ki: İhramlı bir şekilde Mekke'ye geldiğimizde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında kurbanlığı olanlar ihramda kalsın, yanında kurbanlığı olmayanlar ise ihrandan çıksm'' buyurdu. Benim de yanımda kurbanlık olmadığı için ihramdan çıktım. Kocam Zübeyr'in yanında ise kurbanlık olduğu için ihramdan çıkmadı. Ben ihramdan çıkıp normal giysilerimi giydim ve Zübeyr'in yanına geldim. Zübeyr: "Yanımdan git!" deyince: "Üzerine atlamamdan mı korkuyorsun?" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1236), İbn Mace (2983) ve Nesai (5/246) rivayet ettiler.

 

 

 

11300 (6)- İshak b. Yesar anlatıyor: Mekke'deyken Abdullah b. ez-Zübeyr yanıma geldi ve umre ile haccı yaparken arada tenıettü yapılmamasını (ihramdan çıkılmamasını) söyledi. Ayrıca böylesi bir şeyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabıyla birlikte yaptığını kabul etmedi. Abdullah b. Abbas bunu duyunca: "İbnu'z-Zübeyr bunu nereden bilsin? Annesi Esma binti Ebi Bekr'e gidip sorsun. Bakalım kocası Zübeyr onun yanına geldiğinde hem kendisi, hem de Zübeyr ihramdan çıkmamışlar mıydı?" dedi. Esma, İbn Abbas'ın böyle söylediğini işitince: "Allah, İbn Abbas'ı bağışlasın! Vallahi pek çirkin konuşmuş! Ama yine de doğru söylemiş, zira o zamanlar hem erkekler hem de kadınlar ihramdan çıkmışlar ve eşler birbirleriyle birlikte olmuşlardı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

11301 (7)- Müslim el-Kurri der ki: İbn Abbas'a hacda temettüyü sorduğumda buna ruhsat verdi. Ancak İbnu'z-Zübeyr böylesi bir şeyden alıkoyardı. İbn Abbas: "İbnu'z-Zübeyr'in annesine (Esma'ya) g1din! O da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buna ruhsat verdiğini söylüyor" deyince yanına girdiler. Esma iri yarı olmuş ve gözlerini kaybetmişti. Bu konu ona sorulduğunda ise: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna (hacda temettüye) ruhsat verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, hac 2/909 (1238) ve Beyhaki (5/21) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ