MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 22- Nebi (s.a.v.)'in, Ashabıyla Hac için ihrama Girmesi, Kurban Getirmeyenlerin Bunu Umreye Çevirmesi ve Bu Konudaki ihtilaflar

 

6. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

11256 (1) Cabir der ki: Zilhicce ayının dördünde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac için ihrama girmiş bir şekilde Mekke'ye geldik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu ul1ıreye çevirmemizi emredince bu durum canımızı sıktı ve bize ağır geldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Ey insanlar! İhramdan çıkm! Şayet yammda kurbanlıkları getirmeseydim ben de sizler gibi yapardmı'' buyurdu. Bunun üzerine emrettiği gibi ihramdan çıktık ve ihramda olmayan kişinin yaptığı gibi kadınlarımızIa ilişkiye girdik. Terviye gününün (yani Kurban arefesinden önceki günün) akşamında veya Terviye gününde Mekke'den çıktık ve tekrar hac için ihrama girdik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1216) ve İbn Mace (2980) rivayet ettiler.

 

 

 

11257 (2)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac için ihrama girdik ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır ve sonunda: "Terviye gününde Mekke'den çıktık ve tekrar hac için ihrama girdik" der.

 

[Sahih]

 

 

 

11258 (3)- Cabir anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla beraber hac için ihrama girdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Talha dışında kimsede kurban yoktu. Hz. Ali, Yemen'den yanında bir kurbanla geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in niyet ettiğine ben de niyet ettim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına, hadarını unıreye çevirmelerini emretti. Yanında kurbanı olmayanların tavaf etmelerini, tıraş olmalarını, sonra da ihramdan çıkmalarını söyledi. Ashab da kendi aralarında: "KadınlarımızIa henüz yeni ilişkiye girmişken Mina'ya mı gideceğiz!" diye söylenmeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Eğer şimdi yaptığım bu işi yeniden yapacak olsaydım kurbanlık getirmezdim. Yanımda kurbanlıklar olmasaydı ben de ihramdan çıkardım'' buyurdu.

Orada Aişe hayız olunca Kabe'yi tavaf dışında haccın diğer bütün rükünlerini eda etti. Temizlendiğinde ise Kabe'yi tavaf etti ve: "Ey Allah'ın Resulü! Sizler hac ve umre yapmış bir halde ayrılıyorken ben sadece haccı eda etmiş bir şekilde mi döneceğim?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdurrahman b. Ebi Bekr'e, Aişe ile Ten'im'e çıkmasını emretti. Bu şekilde de Aişe hacdan sonra yine Zilhicce ayı içinde umre de yaptı.

Suraka b. Malik b. Cu'şum, Akabe'de cemreyi (yani Büşük Şeytan'ı) taşlayan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaşınca: "Ey Allah'ın Resulü! Umreyi bu şekilde hac ile beraber yapmamız sadece senin dönemine has bir şey mi?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırl sonsuza kadar öyle kalacaktır'' buyurdu. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1651, 1785) ve Ebu Da.vud (1789) rivayet ettiler.

 

 

 

11259 (4)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte sadece hac için ihrama girerek Zilhicce ayının dördüncü gününde Mekke'ye geldik. Geldiğimizde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhram'dan çıkm ve şu ana kadar yaptığınız ibadeti umreden sayın'' buyurdu. Ancak aramızda: "Arafat'a çıkmaya beş gün kala ihramdan çıkmamızı söylüyor. Mina'ya kadınlarımızIa henüz yeni ilişki kurmuşken mi gideceğiz!" diye söylendiğimiz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca bizlere bir konuşma yapıp şöyle buyurdu: ''Dedikleriniz bana ulaştı. Oysa içinizde en takvalı ve ibadete en dÜşkÜn olanmız benimi Şayet ben de kurbanlık getirmeseydim sizler gibi ihramdan çıkardım. Eğer şimdi yaptığım bu işi yeniden yapacak olsaydım kurbanlık getirmezdim. Onun için ihramdan çıkm ve yaptığmızı umre sayın. ''

O sırada Hz. Ali, Yemen'den gelince ona: ''Neye niyet ettin?'' diye sordu.

Ali: "Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in niyet ettiği şeye ben de niyet ettim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman yanına kurbanlık al ve olduğun gibi ihramda karbuyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1557, 2506, 4352, 7367), Müslim (1216), İbn Mace (1074) ve Ebu Davud (1787) rivayet ettiler.

 

 

 

11260 (5)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir b. Abdillah, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in haccını anlatırken şöyle dedi: "Mekke'ye geldiğimizde Kabe tavafını yaptıktan sonra ihramdan çıkmamızı söyledi ve: ''Mina'ya gideceğiniz zaman hac için ihrama girin'' buyurdu. Bunun üzerine Batha'dan hac için tekrar ihrama girdik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1214) rivayet etti.

 

 

 

11261 (6)- Cabir b. Abdillah der ki: "Hac için telbiye getirerek Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktık. Daha Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emriyle bunu umreye çevirdik."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11262 (7)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında biri hac konusunda, diğeri de kadınlar konusunda (muta nikahı) olmak üzere iki temettü yapardık (uygulardık). Daha sonra Hz. Ömer ikisini de yasaklayınca bunlardan geri durduk."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11263 (8)- Cabir b. Abdillah der ki: Zilhicce ayının dördüncü gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac için Mekke'ye geldik. Kabe'yi tavaf edip, Safa ile Merve arasında sa'y yaptıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanında kurbanlık getirenler hariç diğerleri bunu umreye çevirsin'' buyurdu. Terviye gününde de: ''Hac için ihrama girin'' buyurdu. Kurban bayramı gününde ise Ka'be tavafını yaptık, ancak Safa ile Merve arasında sa'y etmedik.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1788) rivayet etti.

 

 

 

11264 (9)- Cabir b. Abdillah der ki: Zilhicce ayının dördüncü gününün sabahında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hepimiz hac için ihrama girmiş bir şekilde Mekke'ye geldik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emriyle Kabe'yi tavaf ettik, iki rekat namaz kıldık ve Safa ile Merve arasında sa'y yaptık. Sonra yine emriyle saçlarımızı kısalttık. Daha sonra: "İhramdan çıkın!" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Nasıl ihramdan çıkacağız?" diye sorduğumuzda; ''Size kadınları ve kokuyu helal kılacak şekilde ihramdan çıkın'' buyurdu. Bunun üzerine kadınlarımızla ilişkiye girdik, kokular süründük. Ancak bazılarının: "Kadınlarımızla henüz yeni ilişkiye girmişken Mina'ya mı gideceğiz?" dediği Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca bizlere bir konuşma yaptı. Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra: ''Eğer şimdi yaptığım bu işi yeniden yapacak olsaydım yanımda kurbanlık getirmezdim. Kurbanlık getirmemiş olsaydım ben de ihramdan çıkardım. Bu ibadetle ilgili hususları iyice öğrenin'' buyurdu.

 

Terviye gününe kadar da bu şekilde kaldılar. Terviye günü Mina'ya gidecekleri zaman hac için ihrama girdiler. İmkanı olanlar kurban keserken, imkanı olmayanlar bunun yerine oruç tuttular. Bir deveye yedi kişi veya bir sığıra yedi kişi olacak şekilde bazıları kurbanlarda ortak oldular. Kabe'yi tavafları ile Safa ile Merve arasında sa'y yapmaları hem hac, hem de unıre için geçerli oldu. Hac için ayrı, umre için de ayrı tavaf ve sa'y yapmadı lar.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (1676) rivayet etti.

11897 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11265 (10)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile çıktığımızda hactan başka bir düşüncemiz yoktu. Mekke'ye geldiğimizde: "İçinizden kurbanlık getirmeyenler ihramdan çıksın, kurbanlık getirenler ıse ihramlarında kalsınlar" şeklinde bir çağrı yapıldı. Bunun üzerine yanında kurbanlık getirenler dışında herkes umre ihramından çıktı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında kurbanlık olarak yüz deve getirdiği için ihramdan çıkmadı. O arada Hz. Ali, Yemen'den gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neye niyet ettin?'' diye sordu. Ali: "Allahım! Peygamber'in neye niyet etmişse ben de ona niyet ediyorum, dedim" karşılığını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona kurbanlık olarak otuz küsur deve verdi. Kurbanlar kesilinceye kadar da ihramlarından çıkmadılar.

 

[Sahih]

 

 

 

11266 (11)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yola çıktığımızda hac için telbiye getiriyorduk. Ancak Mekke'ye geldiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu umreye çevirmemizi emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1570) ve Müslim (2921) rivayet ettiler.

 

 

 

11267 (12)- Cabir der ki: Hac için telbiye getirerek Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktık. Kabe'yi tavaf edip, Safa ile Merve arasında sa'y yaptıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramdan çıkmamızı emretti. İhramdan çıktıktan sonra Batha'ya gittik. Orada bazıları: "Bu gece eşimle birlikte olacağım" demeye başladı ve ihramdan çıkma konusunda olumsuz şeyler konuşuldu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet geride kalan bu iş yine karşıma gelecek olsaydı ben de ihramdan çıkardım'' buyurdu. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında kurbanlıkları da getirdiği için ihramdan çıkmadı. Mina'ya gideceğimiz sırada da hac için yeniden ihrama girdik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1897) rivayet etti.

 

 

 

11268 (13)- Ebu'z-Zübeyr anlatıyor: Cabir b. Abdillah, Nebi (s.a.v.)'in haccım anlatırken şöyle dedi: "Mekke'ye geldiğimizde Kabe tavafını yaptıktan sonra ihramdan çıkmamızı söyledi ve: ''Mina'ya gideceğiniz zaman hac için ihrama girin'' buyurdu. Bunun üzerine Batha'dan hac için tekrar ihrama girdik."

 

[Sahih]

 

 

 

11269 (14)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (s.a.v.) ile birlikte sadece hac için ihrama girip Mekke'ye doğru yola çıktık. Aişe ise umre için ihrama girdi, ancak Serife ulaştığımızda hayız oldu. Mekke'ye vardığımızda Kabe'yi tavaf ettik, Safa ile Merve arasında sa'yımızı yaptık. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında kurban bulunmayanların ihramdan çıkmalarını emretti. Biz: "Nasıl ihramdan çıkalım?" diye sorduğumuzda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tamamen ihramdan çıkın'' buyurdu. Bunun üzerine ihramdan çıkıp kadınlarımızIa birlikte olduk, kokular süründük. Arafat'ta vakfeye de dört gün kalmıştı. Terviye gününde tekrar hac için ihrama girdik.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'nin yanına girince ağladığını gördü. ''Neyin var?'' diye sorunca, Aişe: "Hayız oldum. İnsanlar ihramdan çıkmalarına rağmen ben çıkamadım ve Kabe'yi de tavaf edemedim. Şimdi de insanlar hac için ihrama girdiler" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, Allah'ın Adem'in kızlarına takdir ettiği bir durumdur. Sen yıkan ve hac için ihrama gir'' buyurunca Aişe yıkandı ve kalan ibadetlerin tümünü yaptı. Temizlenince de Kabe'yi tavaf etti, Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. Sonunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Hem haccını, hem de umreni tamamladın '' buyurunca, Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Haccedene kadar Kabe'yi tavaf edemediğim için içim rahat değil" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kardeşine: ''Ey Abdurrahman b. Ebi Bekr! Ten lım le götür de oradan umre için ihrama girsin'' buyurdu. Bu olay Muhassab'da konakladıkları gece vaki olmuştu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2909-11), Ebu Davud (1785-9) ve Nesai (5/164) rivayet ettiler.

 

 

 

11270 (15)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haccettiği zaman sadece hac için telbiye getirdi.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2966) rivayet ettiler.

 

 

 

11271 (16)- Cabir b. AbdiUalı der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında biri hac konusunda, biri de kadınlar konusunda (muta nikahı) olmak üzere iki temettü yapardık. Daha sonra Hz. Ömer ikisini de yasaklayınca bunlardan kaçındık."

 

[Hasen]

 

 

 

11272 (17)- Cabir der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında (biri hac konusunda, biri de muta nikahı) olmak üzere) iki temettü yapardık. Daha sonra Ömer ikisini de yasaklayınca bunlardan uzak durduk."

 

[Hasen]

 

 

 

11273 (18)- Ebu Nadra der ki: (İbn Abbas'ın muta nikahı veya hac da temettü konusundaki fetvaları) Cabir b. AbdiUalı'a zikredilince: "Konu önümde konuşuldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında (biri hac konusunda biri de kadınlar konusunda (muta niklahı) olmak üzere) iki temettü yapardık" dedi. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, Evail 14/97 (17702) ve Beyhaki (7/155) rivayet ettiler.

 

 

 

11274 (19)- Cabir der ki: Hac için ihrama girmiş bir şekilde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yola çıktık. Mekke'ye geldiğimizde Kabe'yi tavaf ettik, Safa ile Merve arasında sa'y yaptık. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurbanlık getirenler dışında kalanlar ihrandan çıksınlar ve yaptıklarını umre saysınlar'' buyurdu. Bunun üzerine kokular sürüldü ve erkekler eşleriyle birlikte olmaya başladı. Terviye günü hac için yeniden ihrama girdik. Suraka b. Malik b. Cu'şum: "Ey Allah'ın Resulü! Bu şekildeki umremiz sadece bu yıl için mi geçerli, yoksa sonsuza kadar böyle mi devam edecek?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonsuza kadar böyle devam edecek.'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ