MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 22- Nebi (s.a.v.)'in, Ashabıyla Hac için ihrama Girmesi, Kurban Getirmeyenlerin Bunu Umreye Çevirmesi ve Bu Konudaki ihtilaflar

 

5. İmran b. Husayn (r.a.)

 

11249 (1) Mutarrif der ki: İmran b. Husayn bana şöyle dedi: "Sana bir şey anlatayım da belki Allah bunu senin faydana kılar. Nebi (s.a.v.) hac ile umreyi bir arada yaptı ve vefat edene dek bu yönde bir yasaklaması olmadı. Bunu yasaklayan ayet de nazil olmadı. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana uğrar selam verirdi. Ancak dağlandığımda uğramaz oldu. Dağlanmayı bıraktığımda yine uğramaya başladı."

 

[Sahih]

 

Dğer tahric: Müslim (1226), Nesai (5/149-50) ve İbn Hibban (3938) rivayet ettiler.

 

 

 

1150 (2)- Mutarrif b. Abdillah der ki: Hastalığı sırasında İmran b. Husayn haber gönderip beni yanına çağırdı. Geldiğimde dedi ki: "Sana bir şeyanlatayım da belki Allah benden sonra bunu senin yararına kılar. Bil ki Resulullah (s.a.v.) yanıma uğrayıp selam verirdi. Şayet bu hastatalığımdan iyileşirsem bunu kimseye söyleme. Ancak ölürsem istediğine anlatırsın. Yine bil ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac ile umreyi bir arada yaptı. Bunu yasaklayan ayet nazil olmadı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in de sonradan bu yönde bir yasaklaması olmadı. Ancak biri çıktı ve kendi görüşüne göre bu konuda bir şeyler söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1226) rivayet etti.

26853 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11251 (3)- Mutarrif der ki: "İmran b. Husayn bana şöyle dedi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır ve sonunda İmran'ın: "Ben ölene kadar bunları kimseye anlatma" dediğini bildirir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11252 (4)- Mutarrif der ki: İmran b. Husayn bana dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hacda temettü yaptık. Bu konuda Kur'an'da vahiy de indi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde bunu ne yasaklamıştı, ne de Kur'an'da bulunan bu yöndeki hüküm neshedilmişti. Üstelik biri de (yani Hz. Ömer) kalkıp kendi görüşünü ortaya attı"

 

[Sahih]

 

 

 

11253 (5)- İmran b. Husayn der ki: "Hacda temettü konusunda Kur'an'da ayet nazil oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte de bunu uyguladık. Sonradan ne bunu nesheden bir ayet indi, ne de vefat edene dek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yönde bir yasaklaması oldu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4518), Müslim (2952) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10965) rivayet ettiler.

 

 

 

11254 (6)- İmran b. Husayn der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hacda temettü yaptık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene dek sonradan bu yönde bir yasaklaması olmadı. Allah da bunu yasaklayan bir ayet indirmedi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

11255 (7)- İmran b. Husayn der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hacda temettü yaptık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonradan bunu yasaklamadı. Bunu yasaklayan ayet de nazil olmadı."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ