MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Hudeybiye ile Kaza Umreleri

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

11064- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için yola çıktı, ancak Kureyş kafirleri Mekke'ye girmesine engeloldular. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hudeybiye'de kurbanlarını kesip saçlarını kısalttı. Orada Kureyşlilerle bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmaya göre diğer yıl umre için gelecek, gelirken kılıç dışında herhangi bir silah taşımayacak ve onların dilediği kadarıyla Mekke'de kalabilecekti. Diğer yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için geldi. Anlaştığı gibi Mekke'ye girdi. Orada üç gün ikamet etti. Daha sonra Kureyşliler çıkmasını isteyince orada ayrıldı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (2701, 4252) rivayet etti.

25377 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. Misver b. Mahrame ve Mervan

 

11065 (1) Misver b. Mahrame ve Mervan derler ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zul-Huleyfe'deyken kurbanlık develerin boyunlarına ip bağlayıp işaretledi ve oradan umre için ihrama girdi. Umre için oradayken saçlarını kısalttı ve ashabına da bunu yapmalarını söyledi. Saçlarını kısaltmadan önce Hudeybiye'deyken kurbanları kesti, ashabına da bunu yapmalarını söyledi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1811) rivayet etti.

12276 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11066 (2)- Urve b. ez-Zübeyr, Mervan ile Misver b. Mahrame'den -ki her biri diğerinden az bir farklılıkla rivayet etmişlerdir- bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hudeybiye anlaşmasının yapıldığı yıl ashabından bin küsur kişiyle birlikte yola çıktı. Zul-Huleyfe'ye vardığı zaman kurbanlık develerin boyunlarına ip bağlayıp işaretledi ve ihrama girdi -Mervan umre için ihrama girdiğini belirtirken Misver umreyi zikretmemiştir-. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önden bir gözcü göndererek kendisi de yola devam etti .

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (4157-8) ve Ebu Davud (1754) rivayet ettiler.

 

 

 

11067 (3)- Urve b. ez-Zübeyr, Mervan ile Misver b. Mahreme'den -ki her biri diğerinden az bir farklılıkla rivayet etmişlerdir- bildiriyor: "Hudeybiye anlaşmasının yapıldığı yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaş amacı taşımadan sadece hac niyetiyle ashabından bin küsur kişiyle birlikte yola çıktı. Zul-Huleyfe'ye vardığı zaman kurbanlık develerin boyunlarına ip bağlayıp işaretledi ve ihrama girdi. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) önden bir gözcü göndererek kendisi de yola devam etti ... "

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, hac 5/169 (2771) rivayet etti.

935 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

3. İbn Abbas (r.a.)

 

11068- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umreye giderken Merru'z-Zahran'da konakladığında, Kureyşlilerin: "Bunlar zayıflıktan yerlerinden bile kalkamazlar!" dedikleri ashaba ulaştı. "Binek olarak kullandığımız develerden bazılarını kesip yesek, etlerinden azık olarak da saklasak olmaz mı? Bu şekilde Mekke'ye girdiğimizde Kureyşliler bizim tok ve zinde olduğumuzu görürler" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Hayır, böyle yapmayın. Ama bana sizde kalan azıkları toplayın'' buyurdu. Elde kalan azıklar deri parçaları üzerine yerde toplandı. Herkes iyice doyana kadar yedi ve heybelerini de yiyecekle doldurdular.

 

Daha sonra Mekke'ye girdiler. Resulullah (s.a.v.) Mescid'e girince Kureyşliler Hicr tarafında oturup izlemeye koyuldular. Nebi (s.a.v.) ridasının kenarını sağ koltuğunun altından geçirip sol omuzunun üzerine attı ve: "Müşrikler sizde bir kusur bulamasınlar!" buyurdu. Sonra Hacer-i Esved'i selamladı ve tavafa başladı. Tavafta Rükn-ü Yemani'ye varıp Kureyşliler göremez olana kadar hızlıca (remel yaparak) gidiyor, sonra Hacer-i Esved'e kadar normal bir yürüyüşle gidiyordu. Kureyşliler bunu görünce: "Bunlar bırakın yürümeyi, ceylan gibi sekiyorlar" demeye başladılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte bu şekilde üç defa gidip geldi. Tavaflarda bu şekilde bir yürüyüş de sünnet oldu.

 

Ravi Ebu't-Tufeyl ekledi: "İbn Abbas bunun Veda haccı sırasında gerçekleştiğini söyledi."

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1889-90), İbn Mace (2953) ve İbn Huzeyme (2700, 2707) rivayet ettiler.

11699 (8)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4. Abdullah b. Ebi Evfa (r.a.)

 

11069 (1) Abdullah b. Ebi Evfa der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umresinde Kabe'yi tavaf etti, Safa ile Merve arasında sa'y yaptı. Biz de bu sırada müşriklerden gelecek herhangi bir eziyete karşı ona siper oluyorduk."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi 7/457 (4188), İbn Mace, menasik 2/995 (299tn-ve Darimi 2/95 (1922) rivayet ettiler.

 

 

 

11070 (2)- İsmail b. Ebi Halid der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), umresi sırasında Kabe'nin içine girdi mi?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2/184) ve Müslim (3218) rivayet ettiler.

 

 

 

11071 (3)- Abdullah b. Ebi Evfa der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre yaptığında biz de onunla beraberdik. Umresinde Kabe'yi tavaf edince, biz de onunla tavaf ettik. Orada namaz kılınca, biz de namaz kıldık. Safa ile Merve arasında sa'y yapınca biz de sa'yettik. Bu sırada Mekkelilerden gelecek herhangi bir tehlikeye karşı ona siper oluyorduk."

 

[Sahih]

 

 

 

11072 (4)- Abdullah b. Ebi Evfa der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre yaparken Kabe'yi tavaf edince biz de onunla tavaf ettik. Makam'ın arkasında namaz kılınca biz de kıldık. Sonra çıkıp Safa ile Merve arasında sa'y yapınca biz de sa'yettik. Bu sırada Mekkelilerin bir şey atmasına karşı ona siper oluyorduk."

 

İsmail der ki: İbn Ebi Evfa şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Hendek savaşı sırasında) toplanan müşrikler için beddua ederken: ''Ey Kitab'ı indiren, hesabını tez gören Allahım! Şu düşman birliklerini hezimete uğrat ve onları sars!'' dedi." İbn Ebi Evfa'nın kolunda bir yara izi görünce: "Bu ne?" diye sordum. "Bu yarayı Huneyn savaşı sırasında aldım" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Huneyn savaşına katıldın mı?" diye sorduğumda: "Evet, daha önceki savaşlara da katıldım" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1678) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ